lefkada-news

Η «κοινοπραξία» Θ. Μπέγκα κέρδισε το Δήμο Ιωαννιτών

Ο Θωμάς Μπέγκας, ο  πρώην Αντιδήμαρχος του σημερινού Δημάρχου Φ. Φίλιου, ήταν ο νικητής των εκλογών της Κυριακής για το Δήμο Ιωαννιτών και από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι Δήμαρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι στον α’ γύρο ήταν πίσω από το Ν. Γκόντα, τελικά έκοψε πρώτος το νήμα εξασφαλίζοντας ποσοστό της τάξης του 57,39% έναντι 42,61% του Νίκου Γκόντα.
Την πλάστιγγα υπέρ του Θ. Μπέγκα έγειραν κυρίως ψηφοφόροι παρατάξεων των Λ. Νάτση,  Ά. Μπαρτζώκα και τμήμα των άλλων αριστερών  συνδυασμών που αποκλείστηκαν στον α’ γύρο.
Αν και μέχρι και την Παρασκευή διατύπωναν τη θέση της «ελεύθερης βούλησης» των ψηφοφόρων τους, τελικά αποδείχτηκε ότι είχαν γίνει «υπόγειες» συμμαχίες που οδήγησαν τους ψηφοφόρους τους  στην επιλογή Μπέγκα. Προς επιβεβαίωση αυτών είναι και ο αριθμός των λευκών – άκυρων που βρέθηκαν στις κάλπες και τα οποία είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη δύναμη των παρατάξεων του α’ γύρου.
Άλλωστε ο Λ. Νάτσης το βράδυ της Κυριακής ήταν σαφής: «Νομίζω ότι η δική μας μάχη σαν παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» προφανώς διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για το αποτέλεσμα που έφερε ο Θωμάς Μπέγκας», δήλωσε χαρακτηριστικά, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα στο Δήμο Ιωαννιτών.
Βέβαια σε χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης του Λ. Νάτση «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή», τηρείται και πάλι …ουδέτερη στάση καθώς,  όπως αναφέρει θα «σταθεί κριτικά απέναντι στη Δημοτική Αρχή», ενώ εκφράζει την ελπίδα «να μην είναι απλά η συνέχεια της απερχόμενης, αλλά η αρχή για ένα Δήμο με καταλυτικό ρόλο».
«Βουνό» οι δυσκολίες για Ν. Γκόντα
Κατά γενική ομολογία, το έργο του Νίκου Γκόντα ήταν εξ αρχής δύσκολο. Έγινε δε  εμφανές και από την αποχή η οποία έπληξε κυρίως την παράταξή του. Στις επαναληπτικές εκλογές οι ψηφίσαντες ήταν κατά 1754  λιγότεροι σε σχέση με τον α’ γύρο, που επίσης υπήρξε μεγάλη αποχή. Ασφαλώς ο αριθμός τους δεν άλλαξε το τελικό αποτέλεσμα, ούτε  και  μπορεί κάποιος να θεωρήσει εκ των προτέρων ότι  όλοι τους  ήταν εν δυνάμει ψηφοφόροι του Ν. Γκόντα. Όμως αυτό αποκαλύπτει το   γεγονός ότι η παράταξη του πρώην Δημάρχου δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει φίλους της για να ψηφίσουν στις επαναληπτικές εκλογές. Και ο λόγος είναι  απλός, κυρίως οικονομικός.
Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ήταν φανερό ότι  υστερούσε κατά πολύ από τον Θ. Μπέγκα στη διάθεση πόρων για εκλογική εκστρατεία και προετοιμασία. Την ώρα που ο βασικός του αντίπαλος είχε κατακλύσει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επί ημέρες με σποτ και ολοσέλιδες καταχωρήσεις, ο Ν. Γκόντας είχε περιοριστεί σε ελάχιστες  διαφημίσει σε εφημερίδες και σε ηλεκτρονικά μέσα. Ενδεικτικό μάλιστα των περιορισμένων οικονομικών, ήταν και το γεγονός ότι η παράταξή του δεν κυκλοφόρησε σε έντυπο, ούτε καν το εντυπωσιακό σε προτάσεις πρόγραμμά της.
Μπαρτζώκας - Κολόκας
Η παράταξη του Ν. Γκόντα, είχε υποστεί ωστόσο καίρια πολιτικά πλήγματα στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου: Η εμφάνιση από το «πουθενά» σχεδόν της παράταξης του Άρη Μπαρτζώκα, της αφαίρεσε ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων που κινούνταν στο χώρο της Κεντροδεξιάς, το οποίο δεν μπόρεσε τελικά, με τη ροή που είχαν πάρει τα πράγματα, να το προσεταιριστεί ούτε στο β’ γύρο. Το δεύτερο πλήγμα, με επίσης εκλογική ζημιά, ήταν η «αταίριαστη» συμπόρευση του πρώην υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Π. Κολόκα, με το σχήμα Θ. Μπέγκα το οποίο είχε τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προσφέροντας ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου στήριγμα στον βαλλόμενο πανταχόθεν Θ. Μπέγκα και συμβάλλοντας, με τα δικά του λίγα στελέχη που τον ακολούθησαν, στο κλείσιμο των ψηφοδελτίων.
Πέραν όλων αυτών ο Ν. Γκόντας βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο τον πολεμούσε «μανιωδώς», δίνοντας την εντύπωση ότι είχε στηθεί ένα σκηνικό αποτροπής της εκλογής του και όχι νίκης του Θ. Μπέγκα. Αυτό  ήλθαν να συμπληρώσουν και οι «υπόγειες» συμμαχίες των τελευταίων δύο ημερών της προεκλογικής περιόδου, για τις οποίες μίλησε και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας».
Από χθες στην «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» συζητούν για τις επόμενες κινήσεις τους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Εντός των ημερών αναμένεται να συγκληθούν τα μέλη της, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που πρόκειται να ακολουθήσουν καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η παράταξη.
Δηλώσεις Μπέγκα…
Γύρω στις 10 το βράδυ της Κυριακής και αφού το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στα Γιάννενα είχε κριθεί οριστικά, κατέφθασε στο εκλογικό του κέντρο ο Θωμάς Μπέγκας, όπου τον περίμενε πολύς κόσμος και στελέχη του για να τον συγχαρούν. Στις πρώτες του δηλώσεις ευχαρίστησε όλους τους συμπολίτες που ψήφισαν την παράταξή του, αλλά και όσους δεν την ψήφισαν.
«Ισχύουν όλα όσα είπαμε προεκλογικά. Θα είμαστε μια Δημοτική Αρχή όλων των Γιαννιωτών.  Θα είμαστε μια Δημοτική Αρχή που θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις που θα είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Δηλώσεις Ν. Γκόντα…
Λίγο νωρίτερα τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο υποψ. δήμαρχος Νίκος Γκόντας από το εκλογικό του κέντρο, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Θωμά Μπέγκα και τον συνεχάρη για τη νίκη του. «Εύχομαι και ελπίζω η ετυμηγορία των συμπολιτών μας να αποβεί επ’ αγαθώ και επ’ ωφελεία για τον τόπο μας, κάτι που είναι το μέγα ζητούμενο για όλους μας. Του είπα ότι όταν θα κρίνουμε ότι οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις θα είναι προς το συμφέρον της πόλης, η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία θα είναι δίπλα του», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Γκόντας αναφέρθηκε και στον αγώνα που έκανε η παράταξή του όλο το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας ότι «εμείς δώσαμε έναν αγώνα πεντακάθαρο. Χωρίς ίντριγκες, χωρίς ανίερες συμμαχίες, με πενιχρά μέσα. Δεν ήταν κάτι εύκολο».
Ακόμη, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και απευθυνόμενος προς αυτούς ανέφερε ότι «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, οι καλύτερες σχέσεις στη ζωή μας σφυρηλατούνται μέσα από τέτοιους αγώνες και βεβαίως να αισθάνονται περήφανοι γιατί ο αγώνας μας ήταν χωρίς γραμμάτια, χωρίς συναλλαγματικές». Κλείνοντας επανέλαβε την ευχή του «να συμβεί ότι καλύτερο για την πόλη μας στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε», συμπληρώνοντας ότι «η ψήφος μας είναι μυστική, αλλά η πόλη μας είναι πολύ μικρή για να μην φανερωθεί»!
Ο Π. Κολόκας
Οι πρώτες δηλώσεις από το εκλογικό κέντρο του Θ. Μπέγκα στα τοπικά ΜΜΕ προήλθαν προχθές από τον Παντελή Κολόκα, ο οποίος έσπευσε (σα να κατέβηκε αυτόνομα και όχι υπό το ψηφοδέλτιο Μπέγκα) να τονίσει με αποδέκτη το νέο δήμαρχο ότι «η Κοινωνία Πολιτών θα στηρίξει τον Θωμά, ώστε να είναι ο καλύτερος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης και κάτω από αυτές τις συνθήκες»!
Ο Φ. Φίλιος
Λίγο αργότερα και ο νυν δήμαρχος Φιλ. Φίλιος, εμφανώς… ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αφού θα παραδώσει την δημαρχιακή καρέκλα στον «εκλεκτό του» έκανε τις σχετικές δηλώσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα άφηνε αιχμές ακόμη και για τον βαθμό ικανότητας του Θ. Μπέγκα να διοικήσει το Δήμο!
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων εβδομάδων… δημοκρατικά ο Θ. Μπέγκας του «τράβηξε την καρέκλα» και τον έθεσε εκτός ηγεσίας της παράταξης.  «Η νίκη της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα – Κοινωνία Πολιτών» είναι όχι απλά πεντακάθαρη, είναι θριαμβευτική. Αυτό δίνει και σε μένα μεγάλη ευχαρίστηση, διότι είναι μια συνέχεια της παράταξης και δικαιώνεται και η δική μου προσπάθεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιος.
Ο Α. Μπαρτζώκας
Από το εκλογικό κέντρο του Θ. Μπέγκα πέρασε προχθες βράδυ και ο υποψ. δήμαρχος Άρης Μπαρτζώκας. Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «ήρθαμε να συγχαρούμε το νικητή των εκλογών. Στο καινούργιο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν θα συμβάλλουμε με τους δυο συμβούλους, ώστε η λειτουργία του να είναι εύρυθμη. Θα στηρίξουμε όλες τις σωστές αποφάσεις και θα είμαστε κριτικοί εκεί όπου θεωρούμε ότι υπάρχει σφάλμα...».

2014-05-27

proinoslogos.gr

>