lefkada-news

Θύματα οι μαθητές σε νέες αλλαγές

Οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο… πόδι βλάπτουν σοβαρά το εκπαιδευτικό μας σύστημα
• Μέσος όρος βαθμολογίας φέτος στις Πανελλαδικές το 12,2
•  Ασάφειες στο νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
◗  Οι μετεγγραφές προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Υπ. Παιδείας


Κάθε φορά που αλλάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλάζουν –σχεδόν- τα πάντα στην Εκπαίδευση, ιδιαίτερα στα ανώτερα επίπεδά της, το Λύκειο και την Τριτοβάθμια, γεγονός που έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για όλους.
Οι μαθητές δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν σε ένα σύστημα και αναγκάζονται να γνωρίσουν ένα καινούριο. Οι γονείς τους διαμαρτύρονται, ανησυχούν και αγχώνονται εξίσου με τα παιδιά. Οι δάσκαλοι και καθηγητές πάλι, βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με νέα δεδομένα, άλλες απαιτήσεις και διαδικασίες όσον αφορά στην εργασία τους.
Αυτή η ρευστότητα στο χώρο της Εκπαίδευσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες που όσο πάει και επιτείνεται, δεν μπορεί παρά να επιδρά δυσμενώς στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, υποβαθμίζοντας το επίπεδο του, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες.
Δεν είναι τυχαίο, ας πούμε, ότι με άριστα το 20, φέτος οι απόφοιτοι των δημοσίων σχολείων βαθμολογήθηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με βαθμό κατά μέσο όρο 12!
Την ίδια στιγμή, το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα εφαρμοστεί από φέτος… μπάζει από παντού, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ το υπουργείο Παιδείας αναζητά λύσεις για να αντιμετωπίσει το «κύμα» μετεγγραφών φοιτητών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα που με τα άστοχα νομοθετήματά του προκάλεσε!

Θέλει σταθερότητα
Τα νέα λοιπόν που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι καλά και αποδεικνύουν ότι πρέπει επιτέλους η Εκπαίδευση στη χώρα μας να σταθεροποιηθεί, να θεσμοθετηθεί ένα μελετημένο καθεστώς, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων και να σταματήσουν τα πειράματα και οι «μεταρρυθμίσεις» οι οποίες γίνονται στο πόδι. Θύματα όλων αυτών των αλλαγών και της προχειρότητας είναι τελικά τα ίδια τα παιδιά!

Μέσος όρος το… 12!
Με άριστα το 20, οι απόφοιτοι των ελληνικών δημόσιων Λυκείων παίρνουν… 12 και τον ίδιο βαθμό παίρνει αυτόματα το εκπαιδευτικό σύστημα απ’ το οποίο εκείνοι περνούν! Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», οι μαθητές μετά από δώδεκα χρόνια δημόσιας εκπαίδευσης, βαθμολογήθηκαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τις οποίες έδωσαν για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο με μέσο όρο 12,2 και κανείς δεν δικαιούται να νιώθει… περήφανος για τις επιδόσεις αυτές.
Πολύ καλύτερη είναι η επίδοση των μαθητών από ιδιωτικά, καθώς και από πρότυπα – πειραματικά Λύκεια. Στην πρώτη περίπτωση ο μέσος όρος βαθμολογίας τους στις Πανελλαδικές ανεβαίνει στο 15 και στην δεύτερη στο 14.

Τι μπορεί να φταίει
Πολλές είναι οι παθογένειες της δημόσιας εκπαίδευσης που οδηγούν σ’ αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Η χαμηλή οργάνωση των δημοσίων σχολείων, το εξεταστικοκεντρικό σύστημα που εφαρμόζεται, το οποίο παρέχει στείρα γνώση μέσω της παπαγαλίας, η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία αρκετών εκ των εκπαιδευτικών είναι οι βασικότερες αιτίες.

«Τρύπες» στο νέο σύστημα
Τα προβλήματα όμως στην ελληνική εκπαίδευση τελειωμό δεν έχουν! Ενώ το παλιό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ οδεύει προς το τέλος του, για το νέο σύστημα εισαγωγής που θα εφαρμοστεί σε πλήρη ανάπτυξη σε ένα χρόνο, υπάρχουν κενά που απασχολούν τους υποψηφίους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Μεγάλος, για παράδειγμα, είναι ο προβληματισμός των μαθητών για την κατανομή των σχολών ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Πεδίο Επιστημονικής Εξειδίκευσης. Οι περισσότεροι μαθητές έχοντας φθάσει στη Β’ Λυκείου, έχουν επιλέξει είτε την Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών είτε αυτή των Θετικών Σπουδών και έχουν αποφασίσει για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, χωρίς όμως να γνωρίζουν ακόμα μέσω ποιων μαθημάτων θα εισαχθούν σε αυτές, αφού το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην κατανομή των 450 τμημάτων.
Ερωτηματικό αποτελούν και οι στρατιωτικές σχολές που, όπως αποδείχθηκε και από τα φετινά στοιχεία, ενδιαφέρουν χιλιάδες υποψηφίους. Ακόμα μένουν «ανένταχτες» από επιστημονικά πεδία και κανείς δεν ξέρει αν θα ενταχθούν και πού! Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί και η εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εισαγωγή.

«Κύμα» μετεγγραφών
Ένα άλλο «μέτωπο» που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας, χάρη στις αστοχίες των «εγκεφάλων» του, είναι εκείνο των μετεγγραφών φοιτητών. Πήγε κάτι να κάνει για να βοηθήσει οικογένειες με τουλάχιστον δύο παιδιά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι ρυθμίσεις που εισήγαγε ενδέχεται να προκαλέσουν «κύμα» μετεγγραφών φοιτητών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα. Ως δικαιούχοι μετεγγραφών εμφανίζονται σήμερα περισσότεροι από 40.000, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσοι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού!

Θα πάρει μέτρα
Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, το Υπουργείο έχει εκπονήσει ένα σχέδιο επτά σημείων και άμεσα θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν το σχέδιο για τις μετεγγραφές. Με αυτές θα καθοριστούν τα εξής:
* Χρονικό διάστημα κατάθεσης αιτήσεως μετεγγραφής. Στόχος είναι η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων.
* Ύπαρξη πλήρους αντιστοίχισης των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με γνωμοδότηση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας. Μετεγγραφή σε συγγενές τμήμα θα απαγορεύεται.
* Η αναπηρία ως προϋπόθεση μετεγγραφής θα πρέπει να βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό.
* Θα επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετεγγραφές από περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κεντρικό.
* Επί δύο αδελφών η μετεγγραφή του δεύτερου θα γίνεται στο ίδρυμα που έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή θα γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.
* Στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που πέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι φοιτητές από μετεγγραφή.
* Η αντιστοιχία των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ θα καθορισθεί από απόφαση του υπουργού Παιδείας «λαμβάνοντας υπόψη τους τίτλους των αντιστοίχων σχολών, τμημάτων και των εισαγωγικών κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται».

2014-09-15

proinoslogos.gr

>