lefkada-news

Αλβανικό «δηλητήριο» σε σχολικά βιβλία!

Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα, Τσαμουριά, Πρέβεζα και άλλες ελληνικές περιοχές, σύμφωνα με τα σχολικά βιβλία που διδάσκονται οι Αλβανοί μαθητές ανήκουν στην Αλβανική Επικράτεια!
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν στη γείτονα χώρα, αλλά η προπαγάνδα, ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός παραμένει ίδιος. Οι προκλήσεις συνεχίζονται και κατά τη φετινή σχολική χρονιά, αφού παρά την νέα συμφωνία που έκανε ο τέως Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος με την Αλβανίδα ομόλογό του Λιντίτα Νικόλα τον περασμένο Φεβρουάριο  για αφαίρεση από τα σχολικά βιβλία αλυτρωτικών αναφορών  ή  χαρακτηρισμών που προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, το περιεχόμενο των βιβλίων  Ιστορία και  Γεωγραφίας, όπως αποκαλύπτει το ιστολόγιο «Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου», παραμένει το ίδιο και αναλλοίωτο με αυτό περασμένων δεκαετιών.
Ως συνήθως εκείνη που υποχωρεί στις κατά καιρούς συζητήσεις και συμφωνίες με την Αλβανία, είναι η Ελληνική πλευρά, η οποία ούτε και αυτό το απλό θέμα φαίνεται να έθεσε ως μια από τις προϋποθέσεις, είτε για τη συνεχιζόμενη βοήθεια που προσφέρει προς τους γείτονες, είτε για την σύμφωνη γνώμη της για την παροχή του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε..
Για το εν λόγω θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ειδικότερα προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Τέρενς Κουϊκ, στην οποία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Ράμα προχωρεί ακάθεκτη στα σχέδιά της και μέσω της ανθελληνικής προπαγάνδας των σχολικών βιβλίων αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την μεθόδευση  της Αλβανίας σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας».
Ζητά ακόμη να πληροφορηθεί αν προτίθενται τα δύο Υπουργεία να ζητήσουν από το Αλβανικό κράτος την άμεση απόσυρση των επίμαχων σχολικών βιβλίων και σε ποιες άλλες ενέργειες πρόκειται να προβούν σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στην ερώτηση του Τ. Κουίκ περιλαμβάνεται και δημοσίευμα του «Ελεύθερου Λόγου Αργυροκάστρου» για επίμαχες αναφορές στα σχολικά βιβλία της Γεωγραφίας της 9ης και της 12ης τάξης, των αντίστοιχων δηλαδή Γ’ Γυμνασίου και Γ’ Λυκείου στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
Βιβλίο Γεωγραφίας 9ης τάξης
Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας" δηλαδή των Σκοπίων.
Στη σελίδα 7 αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που "μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη". Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!
Στη σελίδα 8 ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει κάτω αριστερά ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.
Στη σελίδα 29 στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό "αλύτρωτων αλβανικών περιοχών", μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά
Στις σελίδες 134-135 ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις "αλβανικές περιοχές της Ελλάδας" με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα
Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης
Σελίδες 8-9 με... ιστορικά στοιχεία
Συνέχεια στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους.
Μια από τα ίδια και στις σελίδες 12-13
Σελίδες 188-190: Όπως και της 9ης έτσι και το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την "Τσαμουριά"...»

2014-09-26

proinoslogos.gr

>