lefkada-news

Ακόμη καταγράφονται ζημιές στην Ήπειρο… Εκατοντάδες τα νεκρά ζώα, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών πνίγηκαν..

Αμέτρητες είναι οι πληγές που έχουν αφήσει σε ολόκληρη την Ήπειρο τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας που χτύπησαν με πρωτοφανή ένταση την περιοχή.

Σπίτια, μονάδες, αποθήκες, που χάθηκαν κάτω από τα νερά, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες που χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Και βέβαια απέραντες ζημιές στο οδικό δίκτυο το οποίο σε εκατοντάδες σημεία έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος.

Η αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτήσει πολύ χρόνο και πολλά, πάρα πολλά χρήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών.

Ο Νομός που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτός της Άρτας. Πάνω από τετρακόσια σπίτια και εβδομήντα επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Παράλληλα η καταγραφή στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα ακόμη συνεχίζεται από κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με την εικόνα και τα στοιχεία που υπάρχουν στο Νομό της Άρτας έχουν πνιγεί πάνω από 1200 πρόβατα και πεντακόσια περίπου στην Πρέβεζα. Δεκάδες είναι οι απώλειες βοοειδών, ειδικά σε εκτροφές της περιοχής του Φαναρίου που βρέθηκαν κάτω από τα νερά του Αχέροντα.

Οι απώλειες σε κυψέλες μελισσών δεν έχουν αρχή και τέλος. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι χάθηκαν περισσότερες από έξι χιλιάδες... Αριθμός τεράστιος αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ήπειρο και η μελισσοκομία έχει οικογενειακά χαρακτηριστικά.

Οι πλημμύρες και ο παγετός που ακολούθησε επέφεραν τεράστια ζημιά και στον γεωργικό τομέα. Το ένα τρίτο περίπου της συνολικής παραγωγής πορτοκαλιών, πάνω από τριάντα χιλιάδες τόνους δηλαδή, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τις καιρικές συνθήκες επηρεάστηκε το σύνολο της παραγωγής και η ποιότητα είναι σαφώς υποβαθμισμένη.

Πέραν αυτών, οι ζημιές στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου είναι τεράστιες. Ακόμη και τώρα υπάρχουν σημεία όπου ακόμη δίνεται μάχη για πρόχειρες προσβάσεις, ειδικά σε μικρούς κι απομακρυσμένους συνοικισμούς.

Δήμοι και Περιφέρεια, αναγνωρίζουν ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση, ενώ αυτή δεν θα επιτευχθεί ποτέ αν δεν υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από το κράτος...

epiruspost.gr

2015-02-24

>