Ένα χωριό σκεπασμένο με αμίαντο
Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια, αποδεικνύονται τελικά λίγα για την απομάκρυνση των στεγών αμιάντου που καλύπτουν διακόσια τουλάχιστον σπίτια, στον Ωρωπό Πρέβεζας.
Τα σπίτια αυτά κτίστηκαν κατά την περίοδο της δικτατορίας και παραχωρήθηκαν σε οικογένειες από οικισμούς που είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω των κατολισθήσεων.
Σήμερα οι στέγες έχουν φθαρεί και οι επικίνδυνες ίνες του αμιάντου απειλούν την υγεία των κατοίκων.
Ορισμένοι, λίγοι, με δικά τους έξοδα, αντικατέστησαν τα τελευταία χρόνια, το επικίνδυνο υλικό. Αλλά κι αυτό έγινε, με την γνωστή ελληνική προχειρότητα, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο και χωρίς καμιά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τους προειδοποιήσει ότι ο αμίαντος απαιτεί ειδικούς χειρισμούς στην διάρκεια των εργασιών.
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις όπου οι στέγες αντικαταστάθηκαν, τα παλιά υλικά, εγκαταλείφθηκαν σε διάφορα σημεία του χωριού, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο οι εστίες ρύπανσης.
Οι κάτοικοι του Ωρωπού, από τα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα είχαν ζητήσει να τους χορηγηθούν άτοκα δάνεια από την Εργατική Εστία, ώστε να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των στεγών αμιάντου. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Ούτε το αίτημά τους να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος βρήκε ανταπόκριση. Έτσι είναι υποχρεωμένοι να «συνυπάρχουν» με ένα υλικό επικίνδυνο, ειδικά όταν εισπνέεται σε υψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Oι συχνότερες ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο είναι η αμιαντίαση (σοβαρή εκφυλιστική ασθένεια των πνευμόνων), ο καρκίνος του πνεύμονα και το μεσοθηλίωμα (ένα σπάνιο είδος επιθετικού καρκίνου). Ο αμίαντος εκλύεται στο περιβάλλον όταν φθαρεί, με τη μορφή μικρών ινών. Οι ίνες εξαιτίας της κρυσταλλικής του φύσης σπάζουν σε μικρότερες, οι οποίες εισχωρούν εύκολα μέσω της αναπνευστική οδού στους πνεύμονες.
Οι επιπτώσεις του αμιάντου στην υγεία άρχισαν να γίνονται γνωστές στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πέθανε από αμιάντωση ο ιδρυτής μεγάλης βιομηχανίας αμιάντου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιστημονική έρευνα ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 να επιβεβαιώσει και την καρκινογόνο δράση του. Ο αμίαντος αποτελεί ένα από τα δέκα πιο επικίνδυνα στοιχεία για την υγεία, γι΄ αυτό και έχει καθοριστεί ανώτατο όριο για την έκθεση σε αυτόν του ανθρώπου.
της Β. Σκουλίκα
epiruspost.gr