ΜΕΤΡΑ – ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
Επειγόντως (!) για να σωθεί η αγορά πρέπει να ληφθούν…
Άμεσα να πέσει ο ΦΠΑ σε εστίαση και αγροτικά εφόδια…
Να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε οφειλές προς το Δημόσιο…
Να μειωθεί η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων…
• Μέτρα, επειγόντως, που θα φρενάρουν τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναζητούν εναγωνίως τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, σε μια πρώτη προσπάθεια, μέχρις ότου δρομολογηθούν εκείνες οι δράσεις που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και που φυσικά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Με τα σημερινά δεδομένα, εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, δύσκολα η χώρα θα καταφέρει να ανακάμψει, αφού τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο των εσόδων είναι αποκαρδιωτικά: η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο που ανέρχεται στα 661 εκατ. ευρώ, είναι κάτι που πιστοποιεί τις τεράστιες αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και το γεγονός ότι η ρευστότητα τόσο από τους καταναλωτές, όσο και από τους μικρομεσαίους είναι… απούσα. Το καμπανάκι κινδύνου όμως χτυπά από παντού, αφού εκτίναξη της ύφεσης φέτος στο 6,7% προβλέπει στην έκθεσή του, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Δεν υπάρχει χρόνος…
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν κρίνεται επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να δώσει άμεσα «φιλί ζωής» στην αγορά που στενάζει, αλλά και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Η παράταση αυτή όμως θα έρθει μόνο εάν ληφθούν κάποια μέτρα, ει δυνατόν τις επόμενες μέρες, γιατί ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χρονοτριβές.
Μάλιστα σύμφωνα με υπόμνημα που απέστειλε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στη νέα Κυβέρνηση, κάθε «λουκέτο» σε επιχείρηση επιβαρύνει ετησίως το Δημόσιο με 13.000 έως 285.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος, την απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, κλπ. Σωρευτικά, η συνολική απώλεια για το κράτος μπορεί και να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ ετησίως!
Ο ΦΠΑ στο επίκεντρο
Η αρχή, όπως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να γίνει από την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αφού το σημερινό 23% έχει διαλύσει τους επαγγελματίες του τουρισμού. Η «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός, αντί να λειτουργήσει ως… κράχτης, αντίθετα περνάει δύσκολες ώρες. Μειώθηκε κατά πολύ ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Εκτός όμως από την μείωση ΦΠΑ στην εστίαση που κρίνεται άμεσα εφαρμόσιμη, για να προλάβουμε την καλοκαιρινή σεζόν, εξετάζεται ακόμη η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές.
Η ρύθμιση των οφειλών
Ένα άλλο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα Κυβέρνηση είναι η θέσπιση νέας ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο. Μάλιστα στην συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των τριών κομμάτων αναφέρεται ρητά ότι θα προωθηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους και τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις.
Στο μεταξύ, ανοικτό παραμένει και σχέδιο που προβλέπει τη θέσπιση και νέας γενικότερης - μόνιμης ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας, η προθεσμία για ένταξη στην οποία λήγει στις 29 Ιουνίου.
Η φορολογική μεταρρύθμιση
Το μεγάλο στοίχημα όμως για το νέο οικονομικό επιτελείο, εκτός φυσικά από το να πείσει την Τρόικα ότι τα μέχρι σήμερα σκληρά μέτρα στον τομέα της φορολογίας έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και έχουν οδηγήσει την χώρα σε περαιτέρω ύφεση, είναι η σύνταξη επιτέλους ενός νέου ενιαίου, απλοποιημένου φορολογικού συστήματος. Ένα αίτημα εδώ και καιρό, όχι μόνο των φορολογουμένων, αλλά και του εμπορικού κόσμου, έτσι ώστε να γνωρίζουν σταθερά τι πληρώνουν και να μην βρίσκονται κάθε τόσο μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Μπορεί τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να συμφώνησαν πάνω στα πιο βασικά ζητήματα, μένει όμως να δούμε πότε θα τα βάλουν μπροστά, γιατί ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, λόγω και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διένυσε η χώρα.
Αυτά μεταξύ άλλων αφορούν:
* Στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων, με μείωση των έμμεσων.
* Στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
* Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ το 2013, αλλά και στις 10.000 ευρώ το 2014.
* Στην εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.
* Στη σύνταξη περιουσιολογίου και ολοκληρωμένου «πόθεν έσχες».
* Στην αντικατάσταση του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από ένα διευρυμένο ΕΤΑΚ με δίκαιους και αντικειμενικούς συντελεστές.
Και νέα κριτήρια…
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη θέσπιση νέων αντικειμενικών τεκμηρίων φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη:
• Το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας,
• Ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος,
• Τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος,
• Η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή,
• Τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κ.λπ.
Στα ακίνητα
Ένας άλλος μεγάλος «πονοκέφαλος» για χιλιάδες φορολογούμενους είναι οι… ατάκτως ειρημένοι φόροι στα ακίνητα. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την καθιέρωση δύο μόνο φόρων (άλλωστε αυτό αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του Αντ. Σαμαρά), που θα αντικαταστήσουν το τέλος ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ο ένας, και όλους τους δημοτικούς φόρους και τέλη, ο δεύτερος. Στόχος η απλοποίηση του συστήματος και η θέσπιση ενός δικαιότερου πλαισίου που θα διέπει τη φορολογία των ακινήτων, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με περισσότερους από 40 φόρους!
2012-06-27
proinoslogos.gr