lefkada-news

ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ του Περιφερειάρχη αιχμαλωτίζουν τα Ιόνια

Δύο ολόκληρα χρόνια Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκαν στις μέρες μας και δεν έχουν επιβεβαιώσει τίποτε άλλο από εκείνο το προφητικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας που χαρακτήριζε την περιφέρεια σαν καλή μάνα για την Κέρκυρα και κακή μητριά για τα υπόλοιπα νησιά μας.
Η ανοχή, σε έναν νέο θεσμό τελειώνει και είναι απόλυτα σίγουρο ότι το παιχνίδι ήταν, είναι και θα είναι, άνισο.
Απόλυτα παραδεκτό, το ότι η Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο νησί που πληθυσμιακά φιλοξενεί, τόσους πολίτες, όσοι υπάρχουν στα υπόλοιπα τρία μεγάλα νησιά μαζί. Αυτή την ισορροπία δεν κατάφερε ποτέ να υπηρετήσει – ως όφειλε άλλωστε – ο γιατρός κ. Σπύρος Σπύρου. Ένας άνθρωπος, γενικά καλών προθέσεων, που δείχνει να τον έχει καταπιεί, η γραφειοκρατία και το πολιτικό του προφίλ.
Δυστυχώς ο περιφερειάρχης μας, δεν κατάφερε να αντιδράσει και να αποδράσει. Η θέση που επέλεξε και εξελέγη, είναι πρώτα διοικητική και μετά πολιτική. Σαφώς ο κανόνας της εντοπιότητας του (Κερκυραίος πολίτης) είναι κυρίαρχος, απέναντι στο ρόλο που ανέλαβε να παίξει και στον θεσμό που αποφάσισε να υπηρετήσει.

Υπερσυγκεντρωτισμός στην Κέρκυρα
Κερασάκι στην τούρτα, η από μηνών απόφαση του περιφερειάρχη, να στερήσει τις αντιπεριφέρειες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας, από τις θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών και να τις αναθέσει σε Κερκυραίους συνεργάτες του, ειδικά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο της διετίας που απομένει.
Οι ορισμοί Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών μέχρι σήμερα αφορούσαν στους τομείς αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, περιβάλλοντος και μικρών νησιών. Τους τομείς ορίζει ο περιφερειάρχης και έχει τη δυνατότητα, να τους αλλάξει για την επόμενη διετία. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, για τις μέχρι σήμερα θεματικές ενότητας και η αλλαγή τους θα κριθεί από την μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητα, τις ανάγκες και τις νέες θέσεις που πρέπει να δημιουργηθούν, στα μέτρα των προσώπων που θα τις υπηρετήσουν.
Η πρόταση να δημιουργηθεί θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και ακτοπλοϊκών ζητημάτων, μάλλον πέφτει στο κενό, δεδομένης της επιτροπής τουρισμού και πολιτισμού, στην οποία προεδρεύει ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης.
Τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει για τις θέσεις θεματικών αντιπεριφερειαρχών είναι των Κερκυραίων, Καταβάτη Μαρία, Κάφυρη Γιώργου (μόνο για την περίπτωση που παραμείνει η θεματική αντιπεριφέρεια μικρών νησιών, εφόσον ο περιφερειακός σύμβουλος έχει καταγωγή από τους Παξούς ή δημιουργηθεί σχετική με τις ακτοπλοΐες), Γιαννακούρη Κώστα και Μηλιώτη Νίκου.
Σημειωτέον ότι ο τελευταίος, είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί το πλέον νευραλγικότερο κομμάτι της περιφέρειας με σοβαρές ανάγκες πειθαρχίας και πλειοψηφικής εξασφάλισης… και είναι απαραίτητο εργαλείο του προέδρου της – περιφερειάρχη.

Ο πρόεδρος
Έχει ενδιαφέρον η απόφαση Σπύρου για τον μέχρι σήμερα πρόεδρο του συμβουλίου. Η θέση αυτή, δεν χαρακτηρίζεται από το κύρος που προσδίδει στο πρόσωπο που την υπηρετεί, αλλά κυρίως από τις ικανότητες του. Είναι γνωστές οι «εκτροπές» και το «μάζεμα» του σώματος σε ακραίες περιπτώσεις. Η δε πειθαρχία της πλειοψηφίας, αλλά και η συμπάθεια της μειοψηφίας, αποτελούν σοβαρά μέρη της πετυχημένης πορείας του προέδρου.
Το «ατόπημα» Άνθη, να πολιτευτεί με τους ανεξάρτητους έλληνες, αποτελεί πλέον παρελθόν και είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, μάλλον «μαζεύει» τα στελέχη της, παρά τα τοποθετεί απέναντί της. Όμως, τα βάζει και τιμωρία… Στην Κέρκυρα λένε πως η Ν.Δ. αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα Άνθη, θα πήγαινε πολύ καλύτερα στις εκλογές. Μη ξεχνάμε ότι ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Δένδιας είναι σημαίνον κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος.
Ο Χρήστος Ανθης, έχει θέσει εαυτόν, στην ευχέρεια του κ. Σπύρου, δηλώνοντας «στρατιώτης» σε όποια απόφασή του. Η προεδρία του, κρίνεται πετυχημένη από την πλειοψηφία, αλλά και από ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος εκλαμβάνει με χαλαρότητα την όποια απόφαση και είναι σίγουρο ότι, δεν θα τον ενοχλήσει ακόμη και… «μετάθεσή του στην Ερείκουσα, ως δασκάλου»… (τάδε έφη δημοσιογράφος εκ Κερκύρας, διασκεδάζοντας την προσαρμοστικότητα του προέδρου). Δηλώνει δε, στρατιώτης σε όποια εξέλιξη.
Η απόφαση για αλλαγή προέδρου, μπορεί να οδηγήσει τον περιφερειάρχη, σε «ισορροπημένο» ορισμό (επιβράβευση) Άνθη ως θεματικό Αντιπεριφερειάρχη…

Άλλος πρόεδρος;
Τα επικρατέστερα ονόματα για την θέση του προέδρου είναι αυτά του Κώστα Γιαννακούρη, ο οποίος συναντά διαφωνίες (λόγω πολιτικής διαδρομής στο ΛΑΟΣ), αλλά και «μη συμπάθεια» από την αντιπολίτευση και του Γιάννη Μαλακάση από τη Λευκάδα. Ο τελευταίος, έχει αρκετές συμπάθειες, λόγω ικανοτήτων, χαμηλών τόνων, εμπειρίας, χαρακτήρα και αποτελεσματικότητας. Η επιλογή Σπύρου στο πρόσωπό του, μάλλον έρχεται να ισορροπήσει όλες τις άλλες Κερκυραϊκές επιλογές…
Εγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, αναφέρουν όμως, ότι, ο Λευκάδιος πολιτικός δεν επιθυμεί τη θέση αυτή. Δεν του έχει ανακοινωθεί κάποια πρόθεση, αλλά και να υπάρξει θα την απορρίψει, ουσιαστικά για έμπρακτους λόγους απόστασης και λειτουργικότητας.

Ανεξαρτητοποιήσεις στην Ιθάκη;
Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της περιφέρειάς μας, έχει κάθε δικαίωμα κατ’ ελάχιστον, να διεκδικεί μια θέση θεματικού αντιπεριφερειάρχη, η οποία δεν υπηρετεί κατά αποκλειστικότητα συμφέροντα του ίδιου του νησιού αλλά και άλλων. Από την δόμηση του Καλλικράτη και με την αποδοχή του συγκεκριμένου ρόλου της Ιθάκης από το νομοθέτη, οποιαδήποτε παραγκώνιση από τον περιφερειάρχη θα είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δημοσιογραφικά σίγουρη η ανεξαρτητοποίηση της περιφερειακής συμβούλου Σμαράγδας Σαρδελή, όχι για προσωπικούς της λόγους (είναι γνωστή η πολιτική ιστορία της οικογενείας της) αλλά για ζητήματα που αφορούν τους δύσκολους αγώνες καθημερινής ζωής και ύπαρξης των Ιθακησίων.

Τι κάνουν οι Αντιπεριφερειάρχες;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, ο περιφερειάρχης έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του για την επόμενη διετία, τουλάχιστον στους Αντιπεριφερειάρχες του.
Περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, από την Λευκάδα, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο, βλέποντας την παθητική μέχρι σήμερα στάση των επικεφαλής των, αρχίζουν και σκέφτονται πως οι κύριοι Βερύκιος, Κουρής και Μυλωνάς, δεν αντιδρούν… γιατί δεν τους ενθουσιάζει η ιδέα να έχουν στην έδρα τους, θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, ειδικά την κρίσιμη διετία που απομένει.

Γραφειοκρατία
Η υλικοτεχνική υποδομή, ο εκσυγχρονισμός, η εμπειρία και η οργάνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών στην περιοχή Αλυκές Ποταμού, στην Κέρκυρα, φαντάζουν εξωπραγματικά. Οι δήμοι, μέσα σε δύο χρόνια κατάφεραν (λίγο πολύ) ή έστω προσπάθησαν, να περάσουν σε μια άλλη εποχή. Η περιφέρεια, παραμένει εγκλωβισμένη (αν θέλετε και υλικά… στο πανάκριβο, για την εποχή μας, ενοίκιο, της γνωστής συστάδας ιδιωτικών κτιρίων στην Κέρκυρα) από την εποχή των κρατικά διορισμένων μέχρις στις μέρες μας.
Το έμψυχο δυναμικό, πολλές φορές, λειτουργεί τόσο μηχανικά, που υπάρχουν περιπτώσεις ύπαρξης εγγράφων αναρτημένων στο «Διαύγεια» τα οποία υπογράφει ο περιφερειάρχης και ερωτώμενος, δείχνει να μην ξέρει τι υπόγραψε ή (για να μην είμαστε υπερβολικοί κατά αυτόν) τι περιέχει μια απόφαση σε συγκεκριμένα σημεία. Οι απαντήσεις, «δεν ξέρω, αυτό μου είπε ο τάδε προϊστάμενος και η τάδε υπάλληλος» είναι καθημερινές και δεκάδες… Περνάνε μήνες με σοβαρές εκκρεμότητες και υπερβολικές καθυστερήσεις. Όσο για τους τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας υπηρεσιών μεταξύ αντιπεριφερειών και περιφέρειας, σε πολλές περιπτώσεις είναι τραγελαφικές, έως λυπητερές.

Το πολιτικό προφίλ
Το κυρίαρχο θέμα του κ. Σπύρου, είναι η πετυχημένη πορεία, η παρουσία, οι συνεργασίες, το προφίλ και η εν γένει πολιτική παρουσία του εντός της Κέρκυρας. Του είναι αδιανόητο, ο Δήμαρχος Κέρκυρας να μπορεί να επικοινωνεί με καλύτερο προφίλ ή να παράγει περισσότερο Κερκυραϊκό έργο… Το ίδιο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σκούρτης, το ίδιο και ο βουλευτής κ. Δένδιας κλπ… Το επικοινωνιακό δώρο, ήρθε λίγες μέρες πριν φύγει το 2012, στην «αμφιλεγόμενη» μυστική συνάντηση του με την καγκελάριο της Γερμανίας… ως «υπουργός εξωτερικών».
Η Κέρκυρα είναι εκείνη η πολιτική σκηνή, που «ανατινάζει» την περιφερειακή πολιτική δομή των ενωμένων Ιονίων Νησιών.
Ο κερκυραίος περιφερειάρχης δεν δύναται να εντάξει τον εαυτό του ως πολιτικό υπηρέτη, στην καθημερινή κοινωνία της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Ιθάκης, των Παξών (με ερωτηματικό), του Μεγανησίου, του Κάλαμου και της Καστού.
Είναι γεγονός ότι «ψυχή τε και σώματι», τον ενδιαφέρει να έχει κερκυραϊκά ικανοποιημένους, τους πάντες και τα πάντα, για να μπορεί την επόμενη φορά, να διεκδικήσει εκ νέου Κερκυραϊκό ψήφο, από όποιο μετερίζι. Και ξέρουμε πολύ καλά, ότι ο ρόλος του Βουλευτή Κερκύρας, του ταιριάζει πολύ καλύτερα… Απόλυτα θα λέγαμε…

Η Νέα Δημοκρατία
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες του Σαββάτου, η Συγγρού, είναι άνω κάτω από τις φημολογίες επιλογών του Περιφερειάρχη Ιονίων Νησιών σε πολλά σημεία και ειδικότερα στην περίπτωση Άνθη και Σαρδελή.

Η πίτα
Το παιχνίδι σε μια περιφέρεια (κυρίως λόγω των ευρωπαϊκών κονδυλίων), έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από έναν Δήμο, ακόμη και μετά τη διεύρυνση του Καλλικράτη. Εδώ, όλα περνάνε από τα ίδια συγκεκριμένα μονοπάτια, της εποχής της διορισμένης περιφερειακής αρχής. Ο περιφερειάρχης είναι το κλειδί. Είναι γνωστός ο τρόπος διοικητικής λειτουργίας… ειδικών συμβούλων, ΕΤΙΝ… κλπ. κλπ.
Υπάρχουν μαζεμένα στην εφημερίδα μας, δεκάδες καίρια ερωτήματα τα οποία ζητούν απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη, τα οποία ερευνώνται δημοσιογραφικά και αποδεικνύουν μια κατάφορη και μόνιμη αδικία εις βάρος των νησιών του Νοτίου Ιονίου. Αποδεικνύουν και το ρόλο της αυλής.
Οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι, είναι γεγονός ότι στο τέλος του 2012 και αρχές του 2013, κατάφεραν – εν μέρει – να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και τις αγορές. Η περιφέρεια δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει ποτέ με την λογική της ανάγκης στήριξης της «περιφερειακής οικονομίας».

Το 2013, δεν δείχνει ότι θα κυλήσει ομαλά στην περιφέρεια Ιονίων Νησιών.
Σύντομα οι αγώνες των υπολοίπων νησιών για να αποκοπούν από ένα δυσλειτουργικό κακομαθημένο Κερκυραϊκό κατεστημένο που εξακολουθεί να συντηρεί ο Σπύρου, θα είναι δικαιολογημένοι, έντονοι και αποφασιστικοί.

2013-01-08

imerazante.gr

>