lefkada-news

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ του ΤΕΙ κλείνουν την πόρτα στα ημίμετρα

Κόκκινη” κάρτα δείχνουν στον Υπουργό Παιδείας και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας.
Επι της ουσίας αντιτίθενται στην πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής που θέλει το τμήμα Τεχνολογιών Περιβάλλοντος να περιλαμβάνει και το τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, και την παρουσιάζει ως μια “θετική εξέλιξη” για τα τμήματα και τη Ζάκυνθο.
Οι φοιτητές καλούν ανοιχτά την Διοικούσα Επιτροπή να θέσει τα κριτήρια και τους λόγους, για τους οποίους και στον παρελθόν έχει επιδιώξει την σύμπτυξη των δύο τμημάτων που έχουν εντελώς διαφορετικό αντικείμενο σπουδών.
Φέρονται διατεθειμένοι να φθάσουν στα άκρα και να κλείσουν τη σχολή αν δεν τους δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις αναφορικά με το τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοι του ενιαίου τμήματος από τη στιγμή κατά την οποία δεν έχουν συναφές αντικείμενο σπουδών και ενασχόλησης.
Σε επιστολή τους, οι Πρόεδροι των δυο συλλόγων τεκμηριώνουν απόλυτα τη θέση τους επισημαίνοντας ότι “ένα τμήμα χωρίς σαφές αντικείμενο και χωρίς πιθανότητα απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων δεν αναμένεται να αποτελέσει τμήμα ιδιαίτερης προτίμησης των υποψήφιων εισακτέων” και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου να υπάρξει μεγάλη μείωση των πραγματικών εισακτέων και των ενεργών φοιτητών καθιστώντας ευάλωτο στις μελλοντικές αλλαγές το νέο τμήμα και προσθέτουν ότι “τεράστιος αναμένεται να είναι ο αριθμός εκείνων που θα εγκαταλείψουν τις σπουδές τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Ζάκυνθο , αφού δε λειτουργεί προς το παρόν σε κανένα ίδρυμα το καθεστώς των τελείως διαφορετικών προγραμμάτων σπουδών κάτω από το ίδιο τμήμα. Σε περιπτώσεις τμημάτων με κατευθύνσεις, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στο πτυχίο. Ακόμα και σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με τελείως διαφορετικές και αποκομμένες κατευθύνσεις, αποδίδεται ένας ενιαίος τίτλος σπουδών”
 
Επανεξετάστε… κ. Υπουργέ

Ειδικότερα, οι φοιτητές του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξαγγελίες χαρακτηρίζει αποτρόπαια την απορρόφηση ενός υγιούς τμήματος, όπου το αρχικό σχέδιο “Αθηνά” προέβλεπε την παραμονή στον τόπο ίδρυσης του. Με επιστολή τους ζητούν από τον κ. Αρβανιτόπουλο να δημοσιοποιήσει τους λόγους που επιθυμεί αυτή την απορρόφηση, καθώς και να επανεξετάσει το αίτημα για αυτόνομη παραμονή και την αναβάθμιση του τμήματος με όλα τα στοιχεία που έχουν παρατεθεί για την βιωσιμότητα και το έργο που επιτελεί στον πολιτισμό τόσο του επτανησιακού όσο και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου.

Τα επιχειρήματα
Του υπενθυμίζουν ότι το τμήμα διαθέτει 8 διαφορετικά εργαστήρια συντήρησης για κάθε υλικό καθώς και υπερσύγχρονο εξοπλισμό στα εργαστήρια του, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, όπου βοηθά τους φοιτητές στο να αποκτήσουν τη σωστή επιστημονική κατάρτιση επί των ζητημάτων της συντήρησης έργων τέχνης.
Πληρούνται, επομένως, όλες οι προδιαγραφές για την ύπαρξη αυτού του τμήματος λόγω των μεγάλων και νέων κτηριακών εγκαταστάσεων 5,5 στρεμμάτων, οι οποίες δεν κοστίζουν στο ελληνικό κράτος, εφόσον το κτήριο δεν ενοικιάζεται και συνεπώς δεν κοστίζει σε αυτό.
Καθίσταται, τέλος, αναγκαία η ύπαρξη δύο τμημάτων Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στον ελλαδικό χώρο διότι επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ακαδημαϊκή πολυφωνία, η άμμιλα και ο επαγγελματικός πλουραλισμός στα πλαίσια και του επιδιωκόμενου ανοίγματος των επαγγελμάτων.
Το πρόγραμμα σπουδών όπου παρέχεται στους φοιτητές του τμήματος, είναι παρόμοιο με αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού. Αξιοσημείωτο είναι να προστεθεί ότι η βάση εισαγωγής του τμήματος ποτέ δεν υπήρξε κάτω από τη βάση του 10 .
Προβλέπεται δύσκολη έως ακατόρθωτη η απορρόφηση 455 ενεργών φοιτητών του τμήματος από εκείνο της Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης λόγω της έλλειψης των απαραίτητων εργαστηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού έχοντας ως κριτήριο την εισαγωγή 35 φοιτητών ετησίως στο τμήμα.

Αρωγοί οι απανταχού Ζακυνθινοί
Στο πλευρό των φοιτητών του νησιού μας βρίσκονται και οι παροικίες των Ζακυνθινών στην Αθήνα, την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό. Το απόγευμα της Τετάρτης με πρωτοβουλία της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεσή τους για την κατάργηση ή συγχώνευση τμήματος του ΤΕΙ στο νησί μας.
Παραβρέθηκαν πολλοί συμπατριώτες μας, θεσμικοί φορείς και φοιτητές. Επίσης τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν είτε μέσω αντιπροσώπου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης οι σύλλογοι των Ζακυνθινών από όλο τον κόσμο. Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Διονύσης Κονιτόπουλος “οι συμμετέχοντες κατέληξαν στη σύνταξη ομόφωνου Ψηφίσματος το οποίο επιδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας όχι μόνο εκφράζοντας την απόλυτη εναντίωσή τους στα όσα έχουν ανακοινωθεί αλλά επαναφέρουν παλιότερη πρόταση για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής θεάτρου στη Ζάκυνθο λόγω της παράδοσης που υπάρχει στις Ομιλίες”.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ»
www.imerazante.gr

2013-03-22

>