lefkada-news

Ενορχηστρωμένη επίθεση της Κέρκυρας στη Ζάκυνθο!

…και κερατάδες και δαρμένοι”
Να πάρουν θέση οι πολιτικοί παράγοντες

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Στο επίκεντρο της Κερκυραϊκής δημοσιότητας βρέθηκε η Ζάκυνθος, την προηγούμενη εβδομάδα, με θέμα την υλοποίηση ενός έργου ενταγμένου στην συνολική δράση των έργων του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013. Στο συγκεκριμένη δράση τρέχουν συνολικά 13 έργα εκ των οποίων ένα αφορά στην συνεργασία Κέρκυρας – Λευκάδας, δύο Κέρκυρα – Κεφαλλονιά, δύο Κεφαλλονιά, επτά στην Κέρκυρα και ένα στη Ζάκυνθο. Το συγκεκριμένο κομμάτι χρηματοδοτείται από το Intereg II και αφορά ύψος συνολικού προϋπολογισμού 2.083.738 €, εκ των οποίων μόνο τα 270.000 τη Ζάκυνθο!
Παράλληλα, στη δράση IPA – Ανδριατική, τρέχουν δύο προγράμματα για την Κέρκυρα, ενώ στην δράση: INTERREG IIIA της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας, στο οποίο υπάρχουν 12 προγράμματα που αφορούν στην Κέρκυρα.
Υπάρχει και απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου με ημερομηνία 23/10/2011 η οποία εγκρίνει το παραπάνω. Βέβαια μέχρι σήμερα έχουν γίνει αλλαγές, προσθήκες κλπ. αλλά αν κάποιος ψάχνει για στοιχεία τα παρακάτω είναι αδιάσειστα.
Τα Μέσα Ενημέρωσης της Κέρκυρας λειτούργησαν συντεταγμένα στην κατεύθυνση ειρωνικών σχολίων για τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου για το «εργάκι» (σε σχέση με τον πακτωλό που υπάρχει από πίσω) που πήρε η Ζάκυνθος (ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!!)
Το ρεπορτάζ, οδήγησε στην πληροφορία ότι, στενός κύκλος του Κερκυραίου Περιφερειάρχη Ιόνιων Νησιών, έδωσε σκόπιμα στους δημοσιογράφους της Κέρκυρας την είδηση για το έργο που αφορά στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να γίνει «βορά» στην κοινωνία της Κέρκυρας, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και η ίδια η Ζάκυνθος, ότι κατασπαταλά (!!!) ευρωπαϊκά κονδύλια. Η κίνηση αυτή είχε πολιτικό ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη στιγμή, αφού τόσο η αντιπολίτευση των νησιών του νότου, όσο και η εφημερίδα μας έχει δημοσιοποιήσει επανειλημμένως το «πάρτι» κατασπατάλησης που ανούσια κάνει η περιφέρεις Ιονίων νησιών, με κύριο αποδέκτη Κερκυραϊκούς φορείς. Η «τροφή» στα Κερκυραϊκά μέσα έγινε συντεταγμένα, ήταν εντελώς στοχευόμενη, βάζοντας τις δύο κοινωνίες σε αντιπαράθεση χωρίς αιτία.
Για άλλη μια φορά, δημοσιεύουμε στοιχεία για όλα αυτά τα προγράμματα και προτρέπουμε τους Κερκυραίους συναδέλφους, να στηλιτεύσουν ανάλογα και τα υπόλοιπα δεκάδες έργα, ώστε να μας πείσουν ότι δεν λειτούργησαν εντελώς «ρατσιστικά», ακούσια, υπό τα εντολάς κάποιων πονηρών πολιτικών…
Επειδή η έδρα της περιφέρειας δίνει τη δυνατότητα και πιο καλύτερου ρεπορτάζ, ας ψάξουν να βρουν γιατί έγινε αυτός ο κατακερματισμός, τη στιγμή που το interreg ήταν εκείνο που κάποτε τους χρηματοδότησε αυτό το τεράστιο έργο ζωής, το νέο λιμάνι της Κέρκυρας…
Παράλληλα προτρέπουμε τους Κερκυραίους πολιτικούς να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους διότι ανοίγουν ασκούς που θα δημιουργήσουν σημαντικές ρωγμές στη νησιωτική περιφέρειά μας.
Η υπόθεση μας θυμίζει απόλυτα, τη λαϊκή ρήση που κάτι λέει για «και κερατάδες και δαρμένοι»…

Κατάλογος έργων του προγράμματος ΙΡΑ – ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΠΕΡΓΡΑΦΗ
1. ΑDRI-SEAPLANES
ΚΕΡΚΥΡΑ Π/Υ: 282.500
Το έργο αποσκοπεί (i) να διερευνήσει τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα των μεταφορών στην Αδριατική με υδροπλάνα όσον αφορά την ζήτηση, τα logistics και την νομοθεσία (ii) Να θέσει ένα σύνολο εννοιών και απαιτήσεων για το σύστημα των αερομεταφορών στην
Αδριατική (iii) να προσδιορίσει το επιχειρηματικό μοντέλο για την έναρξη λειτουργίας των τακτικών γραμμών (iv) να εντοπίσει έναν μελλοντικό διαχειριστή των υδροπλάνων και τις ομάδες (στόχους) που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την επιχείρηση των Υδροπλάνων και (v) να δοκιμάσει μία γραμμή υδροπλάνων σε πιλοτική βάση.

2. STAR
ΚΕΡΚΥΡΑ Π/Υ: 130.450
Στατιστικά δίκτυα στον τομέα του τουρισμού στις Αδριατικές Περιφέρειες- S.T.A.R.

Κατάλογος έργων του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013
1. LOC PRO II:
Ενίσχυση και προώθηση τοπικών προϊόντων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας P.2
ΚΕΡΚΥΡΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ Π/Υ: 177.745
Το έργο LOC PRO II, αποτελεί τη συνέχεια του έργου LOC PRO I, το οποίο είχε υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IIIA. Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παράγουν ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα. Η κατεύθυνση αυτής της υποστήριξης έχει να κάνει με την ενσωμάτωση στην καθημερινή εργασιακή ζωή των επιχειρηματιών, τη χρήση σύγχρονων εργαλείων προώθησης, τα οποία θα ενθαρρύνουν της εμπορική ανάπτυξη των επιχειρήσεων προς μία βιώσιμη πορεία και θα τους επιτρέπει το σχεδιασμό ποιοτικότερων προϊόντων καθώς και την αύξηση και βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Ειδικότερα θα αναπτυχθεί μία ψηφιακή πλατφόρμα για τη διασυνοριακή συνεργασία επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που θα προσφέρει και δράσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων των επαγγελματιών, προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών,
τοπικών αρχών και ερευνητικών κέντρων και τέλος την ανάπτυξη πιλοτικών περιφερειακών Κέντρων Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, τα οποία θα εξυπηρετούν τον τριπλό ρόλο του να προμηθεύουν πληροφοριακό υλικό για τοπικά προϊόντα, να προφέρουν πρόσβαση στους επαγγελματίες στα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας και να διαμορφώνουν τη διασυνοριακή διασύνδεση μεταξύ επαγγελματιών και οργανισμών.

2. ΙΝΝΟVOIL:
Εφαρμογή ενός καινοτόμου πρωτοκόλλου για την αξιοποίηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου P. 7
ΚΕΡΚΥΡΑ Π/Υ: 86.800
To ελαιόλαδο αποτελεί προϊόν υψηλής κατανάλωσης, κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας αλλά και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, που το καθιστούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής και της γαστρονομίας της περιοχής της λεκάνης της Μεσογείου. Τα δε παράγωγά του αποτελούν στρατηγικό τομέα της αγροτικής οικονομίας.
Η ποιότητα όμως του ελαιόλαδου μπορεί να διασφαλισθεί μόνο εφόσον ληφθούν ειδικές μέριμνες σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Σκοπός του έργου είναι να εγκαθιδρύσει μία άρτια σχεδιασμένη μεθοδολογία, στηριζόμενη στη γνώση ότι όλες τα στάδια παραγωγής παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση ενός προϊόντος ποιότητας. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση κανόνων για την παραγωγή έξτρα- παρθένου ελαιόλαδου καθώς τη διαμόρφωση ενός συστήματος αποθήκευσης που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη και βέλτιστη δυνατή συντήρηση για τον καταναλωτή.

3. NET LAM:
Δίκτυο Μαρίνων της Νότιας Αδριατικής
ΚΕΡΚΥΡΑ Π/Υ: 96.365
Το έργο Νet L.A.M. έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στο κάτω μέρος της Αδριατικής, που θα συνδέει τις λιμενικές υποδομές όλων των εταίρων και θα επιτρέπει την τυποποίηση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη ενός διασυνοριακού τουριστικού δικτύου στον τομέα της ψυχαγωγικής ιστιοπλοΐας. Οι βασικές ενέργειες που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι: η διαμόρφωση ενός χάρτη των υφιστάμενων λιμανιών, η ανάλυση των παρεχομένων υπηρεσιών και η δημιουργία ενός σχετικού καταλόγου, η δημιουργία και η διαχείριση ενός μοναδικού λογισμικού συστήματος κρατήσεων δια μέσου της ιστοσελίδας του προγράμματος καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων και υλικού προβολής. Το έργο επιθυμεί να αξιοποιήσει τα τουριστικά λιμάνια ως πύλες εισόδου σε μαρίνες που μπορούν να αναπτύξουν νέες δυνατότητες ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης.

4. TALKING LANDS:
Ομιλίες μεταξύ Απουλίας και Ελλάδας P. 4
ΚΕΡΚΥΡΑ Π/Υ: 91.000
Talking Lands: talks between the lands of Apulia and Greece”
Οι γενικοί στόχοι του έργου περιλαμβάνουν την αποκατάσταση και προβολή της πολιτιστικής
ταυτότητας όπως προκύπτει από την προφορική παράδοση, τη μετατροπή της αφηγηματικής και προφορικής παράδοσης σε εργαλείο γνωριμίας με τις πολιτιστικές αξίες, την ενθάρρυνση της δημιουργίας κοινής πολιτιστικής ανάπτυξης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, την μετατροπή της προφορικής παράδοσης σε θεατρική παράσταση, την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.α.
Τα παραδοτέα του έργου θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αφηγηματικών εργαστηρίων για ιστορίες, εικόνες, αποτυπώσεις της καθημερινότητας που παρουσιάζονται και στις δύο εμπλεκόμενες περιοχές, την παραγωγή αφηγηματικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με συγγραφείς, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς οργανισμούς και τοπικούς φορείς, τη διοργάνωση θεατρικών παραγωγών, τη δημιουργία μίας συλλογής σε dvd, ειδικά σχεδιασμένης για την τηλεόραση, μία ηλεκτρονική εφημερίδα αφιερωμένη στην αφήγηση καθώς και λογοτεχνικές συναντήσεις.

5. DEMSNIISI:
Δημιουργία ενός Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών στα Νησιά του Ιονίου και τη Νότια Ιταλία p.3
ΚΕΡΚΥΡΑ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Π/Υ: 180.000
Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου επίγειων μετεωρολογικών/ περιβαλλοντικών σταθμών, τόσο στα Ιόνια νησιά όσο και στην Περιφέρεια Απουλίας της κάτω Ιταλίας, προκειμένου να προσφέρουν συνεχείς μετρήσεις σημαντικών ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων: 1) Υψομετρικές διαφορές, 2) ταχύτητα ανέμου στα 10 μέτρα ύψος, 3) κατεύθυνση ανέμου στο ίδιο ύψος, 4) ηλιακή ακτινοβολία, επίπεδα ακτινών UVA και B, κ.α.

6. NO BARRIER:
Τουρισμός χωρίς φραγμούς P.4
ΚΕΡΚΥΡΑ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Π/Υ: 321.508
Το έργο πραγματεύεται το θέμα της κοινωνικής ένταξης, προτείνοντας τη βελτίωση της τουριστικής πρόσβασης στις εμπλεκόμενες περιοχές του προγράμματος. Και οι δύο περιοχές διαθέτουν πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς και το έργο προτείνει τη διάθεση αυτής της κληρονομιάς σε κάθε πολίτη, ώστε ο καθένας μας να μπορεί να απολαύσει αυτό που έχουν να προσφέρουν οι περιοχές. Αυτή η πρόσβαση σημαίνει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων ούτως ώστε να σχεδιασθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα.
Τα παραδοτέα του έργου θα περιλαμβάνουν την τρίγλωσση έκδοση υλικού σχετικά με «διαδρομές χωρίς σύνορα», χαρτογράφηση των περιοχών, συλλογή καλών πρακτικών επιτυχημένης τουριστικής πολιτικής διεθνών, εργαλεία προσαρμογής των υπηρεσιών σε επισκέπτες ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικά σεμινάρια για την κοινωνική ενσωμάτωση και τις ίσες ευκαιρίες, δημιουργία προσβάσιμων παραλιών και διαδρομών καθώς και πιστοποίηση των υπηρεσιών και υποδομών.

7. LA BOTTEGA II:
Το Εργαστήριο των Φωνών – Κέντρο Θεατρικής Παραγωγής II P.4
ΚΕΡΚΥΡΑ Π/Υ:65.500
Το έργο “La bottega delle voci-Centro di produzione teatrale II” είναι η συνέχεια ενός προηγούμενου έργου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Interreg IIIA.
Θα αξιοποιηθούν τα επιτυχημένα αποτελέσματα και οι ιδέες του προηγούμενου έργου προκειμένου: 1) να κεφαλαιοποιηθεί η προηγούμενη εμπειρία, 2) να εξελιχθούν τα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς με έναν καινοτόμο και αποτελεσματικό
τρόπο, 3) να εξασφαλισθεί η βιώσιμη λειτουργία του δικτύου που είχε δημιουργηθεί, 4) να ενισχυθούν οι σύγχρονες θεατρικές παραγωγές, 5) να εξασφαλισθεί η βιώσιμη διαχείριση των διαθέσιμων πηγών, κ.α.
Ο απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ανταγωνιστικό και ευέλικτο διακρατικό θεατρικό δίκτυο
που να μπορεί να προσαρμοσθεί στις διαφορετικές αγορές και να φέρει τους συμμετέχοντες ένα βήμα
πιο κοντά στην πολιτιστική συνοχή.

8 MED LS:
Μεσογειακός Τρόπος Ζωής p. 6
ΚΕΡΚΥΡΑ Π/Υ: 200.120
Το έργο «Μεσογειακός τρόπος ζωής» προσβλέπει στην ανάπτυξη ενός κοινού δικτύου, που θα συγκεράζει όλες τις χαρακτηριστικές αξίες της Μεσογείου, όπως ο πολιτισμός, τα τοπικά προϊόντα, οι χειροτεχνίες, η φύση, το φαγητό και η ευημερία, όπως προκύπτουν από τη διατροφή και τις συνήθεις των μεσογειακών κρατών. Ο στόχος είναι η ενίσχυση του τουρισμού στα Ιόνια και την Απουλία, δια μέσου της δημιουργίας ενός brand- name ‘‘Μεσογειακός τρόπος ζωής”, o οποίος θα συνδέεται με τις βέλτιστες πρακτικές σε αντιπροσωπευτικούς τομείς, όπως η γαστρονομία, η παραγωγή παραδοσιακών
προϊόντων και η πολιτιστική κληρονομιά. Μεταξύ των παραδοτέων περιλαμβάνεται η διοργάνωση ενός road show προβολής, η συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και η οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων.

9. GRIT CUZINE:
Πολιτιστικές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες: δημιουργία μιας κοινής ταυτότητας της γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας- Ιταλίας P.2
ΚΕΡΚΥΡΑ Π/Υ:93.800
Η παραδοσιακή γαστρονομία θεωρείται πολιτιστική και τουριστικό αγαθό, το οποίο έχει αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου και έχει διαμορφωθεί από την ιστορία και την παράδοση. Στο πλαίσιο της γενικότερης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το πρόγραμμα προσβλέπει στην δημιουργία ενός εγχειριδίου διασυνοριακής διαχείρισης ενός καταλόγου προϊόντων ειδικών στη γαστρονομία. Μέσα από το πρόγραμμα πρόκειται να καταγραφούν οι κοινές γαστρονομικές συνήθειες, οι διατροφικές επιλογές και η ιστορία τους, η δημιουργία ενός γαστρονομικού λεξικού με συνταγές και προϊόντα καθώς και η δημιουργία ενός βίντεο με τοπικές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες.

10. BIOGAIA:
Δημιουργία βιώσιμων στρατηγικών βιοαερίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση αγροτικών/βιοτεχνικών λυμάτων P. 5
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Π/Υ:115.000
Η αναερόβια πέψη είναι μια διαδικασία που προκαλεί αυξανόμενο ενδιαφέρον λόγω της παραγωγής βιοαερίου από διάφορες πηγές βιομάζας. Το βιοαέριο έχει χαρακτηρισθεί ως ένα μία από τις πιο ενεργειακά αυτάρκης και περιβαλλοντικά ευεργετικές τεχνολογίες για την παραγωγή βιοενέργειας. Ο βασικός στόχος του έργου είναι η αύξηση της παραγωγής βιοαερίου. Ειδικές δράσεις του έργου περιλαμβάνουν τον καθορισμό ακριβών ενεργειακών ισορροπιών για επιλεγμένα είδη αγροτικών αποβλήτων με βάση τη εποχικότητα και τη χωρικότητά τους, ενίσχυση καλών πρακτικών προς όφελος της παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας, βελτίωση της προσβασιμότητας επενδυτών στη χρηματοδότηση λειτουργίας πιλοτικών εγκαταστάσεων για ΑΠΕ.

11. OTRIONS:
Δίκτυο πολλαπλών παραμέτρων για τη μελέτη και την παρακολούθηση φυσικών κινδύνων στο κανάλι του Οτράντο και το Ιόνιο Πέλαγος P. 4
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Π/Υ:293.500
Το κανάλι του Οτράντο και το Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκονται πολύ κοντά σε δραστήριες σεισμικές ζώνες της γης. Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, με καταστροφικές συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές. Προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα τα φαινόμενα αυτά αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λειτουργία ενός αποτελεσματικού πολυπαραμετρικού δικτύου παρακολούθησης. Ένα τέτοιο δίκτυο μπορεί να πραγματοποιηθεί δια μέσω του έργου, με τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Μπάρι, του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης και τις τοπικές αρχές της Λευκάδας. Ο στόχος είναι το δίκτυο να μετράει ταυτόχρονα τη σεισμικότητα, τις κρυσταλλικές παραμορφώσεις και τις αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας. Στη συνέχεια, η ανάλυση των
δεδομένων θα εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα στην δημιουργία ενός συστήματος συναγερμού για θαλάσσιες φυσικές καταστροφές. Για την υλοποίηση των στόχων του έργου θα δημιουργηθούν νέοι σεισμικοί και γεωδαιτικοί σταθμοί, θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενοι, θα τοποθετηθούν μετρητές παλίρροιας , κ.α.

12 V.I.S.:
Αξιοποίηση της κοινής ταυτότητας γύρω από την πέτρα P.2
ΖΑΚΥΝΘΟΣ Π/Υ:270.000
Το έργο στοχεύει στην υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργία γύρω από την πέτρα, καθώς η πέτρα ως πρώτη ύλη θεωρείται κοινός πρωταγωνιστής σε όλες τις περιοχές της Αδριατικής. Παράλληλα θα προσφέρει στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που θα αξιολογεί τις «πετροκατασκευές» ως στοιχείο κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και ως επαγγελματικό- παραγωγικό στόχο. Ειδικότερα το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει τους εταίρους στην καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από την πέτρα ως κοινό πολιτισμικό στοιχείο και θα αναζητήσει επιχειρηματικές δυνατότητες γύρω από την ίδια κατεύθυνση.

13 BIOOLEA:
Χρήση βιοφαινολών από προϊόντα κατεργασίας Ευρωπαϊκής ελιάς – ελιές, παρθένο ελαιόλαδο και Απόβλητα ελαιοτριβείων P. 3
ΠΙΝ Π/Υ:92.400
To πρόγραμμα επιδιώκει να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου και να προτείνει στους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων μεθόδους και τρόπους διαχείρισης των λυμάτων τους με σεβασμό προς το περιβάλλον. Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
1. Βελτίωση της ποιότητας των εμπορικών ελιών και του ελαιόλαδου που παράγονται στις
συμμετέχουσες περιοχές,
2. Ορθολογική διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων μέσω της αφαίρεσης φαινολικών συστατικών και της αντικατάστασής τους με βιοενεργά βρώσιμα συστατικά υψηλής προστιθέμενης αξίας,
3. Εφαρμογή των αποτελεσμάτων του προγράμματος στη διαδικασία παραγωγής μέσω δράσεων προώθησης, όπως επιμορφωτικά σεμινάρια σε ελαιοπαραγωγούς και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων.

Κατάλογος έργων του προγράμματος INTERREG IIIA της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας
1. “The Mediterranean Islands sustainability ISO: 9001 Action Plan (2006-2015)”
Achimed
Interreg IIIB Archimed (άξονες 1,2,3)
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Δράσεις για την Αειφορία Νησιών Μεσογείου ISO 9001
Π/Υ : 41.700,00

2.“ITNet- Ολοκληρωμένο περιφερειακό Δίκτυο”
Ελλάδα – Ιταλία
1.2
Επαρχία Μπρίντεζι
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Σύσταση γραφείου Διαχείρισης Πληροφοριών για ενσωμάτωση Μεταναστών
Π/Υ: 85.000,00

3. “SEALINK”
Ελλάδα – Ιταλία
1.1
Επαρχία Μπρίντεζι
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ: Διασύνδεση 3 λιμανιών Brindisi, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας,
με σκοπό τη διαχείριση κοινών στοιχείων και υπηρεσιών.
Π/Υ: 33.335,00

4. “INTRAFLOWS”
Ελλάδα – Ιταλία
1.1
Οργανισμός Λιμένος Πάτρας
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ: Υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης και διαχείρισης εμπορευμάτων μεταξύ λιμένων Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας
Π/Υ: 50.000,00

5. “POPULAR”
Ελαιοτριβεία Ελλάδα – Ιταλία
3.1
Ν.Α.Κεφαλληνίας – Ιθάκης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Εκλαΐκευση και διάδοση καινοτόμων και ήδη υπαρχόντων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων για περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων.
Π/Υ: 31.162,50

6. «TRIAnet: Rete di Centri servizi per il turismo rurale integrato alternativo»
«Δίκτυο κέντρων εξυπηρέτησης ολοκληρωμένου εναλλακτικού αγροτουρισμού».
Ελλάδα – Ιταλία
2.2
Δήμος του Lecce
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μελέτη για προσδιορισμό τοπικών αγροτικών προϊόντων, περιοχής εφαρμογής των αγροτουριστικών πακέτων και ενός κέντρου εξυπηρέτησης τουριστών στο διαδίκτυο.
Π/Υ: 90.000,00

7. «Το εργαστήρι των φωνών – Το έργο των νέων» «La Bottega delle Voci- LOPERA dei Giovani».
Ελλάδα – Ιταλία
3.2
Επαρχία Μπρίντεζι
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Δημιουργία ενός Ιταλοελληνικού Πρακτορείου για την Πολιτισμική Ανάπτυξη
Π/Υ: 252.000,00

8. «Το εργαστήρι των φωνών – Το έργο των νέων» «La Bottega delle Voci-Centro di Produzione TEATRALE (A.I.G.S.C)».
Ελλάδα – Ιταλία
3.2
Θέατρο Απουλίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Δημιουργία ενός εργαστηρίου λυρικού τραγουδιού και Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας
Π/Υ: 108.000,00

9. Εδάφη με φωνή: Συνομιλίες μεταξύ των εδαφών της Πούλιας και της Ελλάδας.
Ελλάδα – Ιταλία
3.2
Δήμος Monopoly
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διεθνικό Κέντρο Μελετών. Βιβλιοθήκη που χρησιμοποιεί πολλά μέσα
επικοινωνίας της ελληνικής και ιταλικής αφήγησης. Αίθουσα των εδαφών με φωνή.
Π/Υ: 121.500,00

10. «Στην πορεία του Αινεία» «Sul Cammino di Enia»
Ελλάδα – Ιταλία
3.2
Δήμος του Lecce
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Πολιτιστικές Διαδρομές
Π/Υ: 145.026,00

11. «Intraradar»
Ελλάδα – Ιταλία
1.2
Λιμενικές Αρχές Bari
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Εγκατάσταση – επέκταση συστήματος ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας με παράλληλη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Π/Υ: 335.000,00

12. Δημιουργία Δικτύων Ενίσχυσης ΜΜΕ
Ελλάδα – Αλβανία
2.1
ΝΑΚ
Ενίσχυση διασυνοριακής συνεργασίας, παρακολούθηση αγοράς εργασίας και
κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων και τάσεων της περιοχής.
Π/Υ: 210.000,00

2013-05-15

imerazante.gr

>