Ζακυνθινοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι επαναφέρουν τα σενάρια υπαγωγής νησιών του Ιονίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Λ. Γιαννάτος και Κ. Τσιριγώτης: “Πάμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος”
Τα σενάρια κατάργησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως μονάδα περιφερειακής αυτοδιοίκησης της χώρας και την υπαγωγή των Ενοτήτων της Ζακύνθου, της Κεφαλληνίας – Ιθάκης και της Λευκάδας σε εκείνη της Δυτικής Ελλάδος, επαναφέρουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λευτέρης Γιαννάτος και Κώστας Τσιριγώτης. Μάλιστα, καλούν τον Βουλευτή Ζακύνθου και τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές του Μαϊου 2014, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης θεωρούν σκόπιμο, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την τριετή εμπειρία του από την εφαρμογή του Καλλικράτη, να λάβει απόφαση για το εάν η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου πρέπει να ανήκει στα Ιόνια Νησιά ή στην Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα.
“Είχαν “ζυγίσει” τα πράγματα…”
Οι κ.κ. Γιαννάτος και Τσιριγώτης αναγνώρισαν πως είχαν δίκιο, οι Βουλευτές Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδας, που το 2010, έχοντας “ζυγίσει” τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης των παραπάνω νησιών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το όφελος των νησιών τους ήταν η ένταξη τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. “Πιστέψαμε ότι το κοινό αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να έχουν τα νησιά του Ιονίου μεταξύ τους, μαζί με την αναμφισβήτητη κοινή ιστορική και πολιτιστική τους πορεία, αρκούσαν για να πορευτούμε ως μία ενιαία Περιφέρεια”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ελάχιστα τα πλεονεκτήματα
Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, διαπίστωσαν ότι ελάχιστα πλεονεκτήματα αποκομίζει το νησί μας από την ένταξη του στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. “Από καθαρά διοικητικής απόψεως, η γραφειοκρατία αυξήθηκε δραματικά, διάφορα έγγραφα της Π.Ε. Ζακύνθου ταξιδεύουν, άνευ ουσιαστικού λόγου, ενώ τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας ουδόλως αξιοποιήθηκαν. Επίσης τα έξοδα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, λόγω της γεωγραφικής απόστασης, είναι πραγματικά δυσβάσταχτα και υπερβολικά σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Χώρας”, δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Ανεπαρκής η σύνδεση
Όσον αφορά την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών, παραμένει ουσιαστικά ανεπαρκής, διότι οι Επτανήσιοι δεν έχουν κανένα λόγο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, να ταξιδεύουν από το ένα νησί στο άλλο και προσθέτουν “όλη η υπόλοιπη διοικητική διάρθρωση των νησιών μας, σχεδόν όλων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, δικαστήρια, περιφερειακές διευθύνσεις δημοσίων υπηρεσιών, δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία, περιφερειακές διευθύνσεις τραπεζών, υπάγονται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ειδικότερα στην Πάτρα ή στον Πύργο”.
Ταξιδιωτικό μαρτύριο
Για τις ελάχιστες υπηρεσίες που υπάγονται στην έδρα της Περιφέρειας, οι πολίτες των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, “υπόκεινται σε τριήμερο ταξιδιωτικό μαρτύριο για να μετακινηθούν από τα νησιά τους στην Κέρκυρα και το αντίστροφο, καθώς και σε πολλαπλάσια έξοδα, ενώ την ίδια στιγμή, αυθημερόν, μέσα σε ένα πρωϊνό και με ελάχιστα έξοδα, δύνανται να μετακινούνται στην Πάτρα και να επιστρέφουν στα νησιά τους”.
Υπογραμμίζουν, δε, πως σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου που απέχουν αρκετά μίλια από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου ευρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, με την οποία συνδέονται συγκοινωνιακά. Τέλος, σε περίπτωση που υπαχθούν σε διαφορετικές Περιφέρειες, ουδόλως εμποδίζονται δια μέσω των διαπεριφερειακών συνεργασιών αλλά και συνεργασιών των πολιτιστικών τους σωματείων, να κρατήσουν ζωντανή την κοινή ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά.
2013-12-18
imerazante.gr