Ο Σαμαράς προσπαθεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό – Ανάκτηση της χαμένης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Τέσσερις υπουργοί από τα Επτάνησα στη νέα Κυβέρνηση που έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα
- Το ίδιο έγινε και στη Περιφέρεια Αττικής όπου η Νέα Δημοκρατία έχασε στις Ευρωεκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό της
- Αυστηρές εντολές για επιτάχυνση ρυθμών και διόρθωση των αδικιών πήρε στην πρώτη του συνεδρίαση το νέο υπουργικό συμβούλιο
- Με έναν καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ανασχηματισμό προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στη χώρα. Προχωρώντας στην υπουργοποίηση τεσσάρων Βουλευτών που έλκουν την καταγωγή τους από τα Επτάνησα, επιχειρεί να ανακτήσει τη χαμένη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ανάλογη τακτική ακολούθησε και στην Περιφέρεια Αττικής όπου η Νέα Δημοκρατία έχασε στις ευρωεκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό της. Έριξε το βάρος εκεί που έχασε και δεν δίστασε να επιστρατεύσει ακόμη και τη «λαϊκή δεξιά» σε σημαντικά πόστα.Είναι προφανές ότι, στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τίποτε δεν πήγαινε καλά, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά πως ο Πρωθυπουργός καρατόμησε όλους τους υπουργούς σχεδόν σε όλα τα βασικά χαρτοφυλάκια. Παρά τα όσα ο ίδιος έλεγε για την πορεία του κυβερνητικού έργου προεκλογικά, σήμερα αντιφάσκει με τις επιλογές του.Ενώ δήλωνε πως είχαν πετύχει το ακατόρθωτο, και έσωσε τη χώρα βάζοντάς την σε τροχιά ανάπτυξης, ανέτρεψε τα πάντα προκαλώντας το ερώτημα γιατί τους άλλαξε ενώ ήταν παραγωγικοί και αποδοτικοί.Ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο ανασχηματισμός ανατρέπει το βασικό πλεονέκτημα που είναι η αλλαγή πολιτικού κλίματος στην κοινωνία και την αγορά. Από τις επιλογές του στο νέο σχήμα, γίνεται σαφές πως μπήκε στην λογική των εσωκομματικών ισορροπιών και των διπλωματικών ισορροπιών με το ΠαΣοΚ (και την ΕΛΙΑ) ώστε να βγουν το καλοκαίρι και οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους που πρόκειται να γίνει το φθινόπωρο.
Στα Ιόνια
Την ανυπαρξία παραγωγής έργου ή βοήθειας στους κατοίκους του Ιονίου κατέδειξαν τα αποτελέσματα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καθώς και στις Ευρωεκλογές. Τα μέχρι πρότινος μέτρα και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν «δούλεψαν» στα Επτάνησα και κυρίως ποτέ δεν άγγιξαν τον νησιώτη και την καθημερινότητά του. Σε αυτό να προστεθεί και το όποιο έργο της απερχόμενης περιφερειακής αυτοδιοίκησης αλλά και των εν ενεργεία βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, από το οποίο εκλογικά δεν εισέπραξαν τίποτα τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Αυτό αποτυπώθηκε στην κάλπη.Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας για τον οποίο καταγράφηκε πανηγυρική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του Θόδωρου Γαλιατσάτου στο αξίωμα του Περιφερειάρχη, δυο δημάρχων σε Κέρκυρα και Λευκάδα. Θυμίζουμε ότι το καμπανάκι είχαν κρούσει οι πολίτες πριν από δυο χρόνια στέλνοντας στη Βουλή τους κ.κ. Σταυρο Κοντονή από τη Ζάκυνθο και Αφροδίτη Θεοπεφτάτου από την Κεφαλονιά, αλλά η κυβέρνηση δεν φάνηκε να το λαμβάνει και μάλιστα εγκαίρως...Θέλοντας, λοιπόν, να διερευνήσει τους λόγους που δεν προχώρησε η πολιτική του στην περιοχή μας, να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα στα Ιόνια και κατ΄ επέκταση να συμπληρώσει το όποιο κενό υπάρχει, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα τους κ.κ. Νίκο Δένδια ως υπουργό Ανάπτυξης και Άντζελα Γκερέκου ως υφυπουργό Πολιτισμού από την Κέρκυρα και τους κ.κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο ως υφυπουργό Ανάπτυξης και Σοφία Βούλτεψη ως υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό από την Κεφαλονιά.Τα παραπάνω υπουργεία αν αποφασίσουν να βοηθήσουν στο ελάχιστο τα νησιά μας, θα υπάρξουν αποτελέσματα. Όταν όμως αντί να στηριχθεί η τοπική ανάπτυξη και η παραγωγικότητα, φύγουν κονδύλια και δουλειές εκτός περιφέρειας (αυτό έγινε τα τέσσερα τελευταία χρόνια) η τοπικές κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν διπλό πρόβλημα.Ισως ήρθε και η ώρα σκληρής διαπραγμάτευσης μείωσης του ΦΠΑ, στα επίπεδα του Αιγαίου.Ο κ. Δένδιας ως υπουργός δημόσιας τάξης, είχε πολύ δουλειά στην πρωτεύουσα, αφήνοντας πολλά πράγματα στην τύχη τους. Δεν είχε χρόνο (εκτός και αν ήταν προεπιλογή του) να τοποθετείται δημόσια για σημαντικά ζητήματα της έδρας του της Κέρκυρας.Η κ. Γκερέκου, τους προηγούμενους μήνες είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα νησιά και να εκτιμήσει τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Εχει εμπειρία και τον μηχανισμό για να ισορροπήσει πολλά ζητήματα που χωρίζουν τις νησιωτικές κοινωνίες.
Οι εντολές
«Σας θέλω μάχιμους, σας θέλω σε ετοιμότητα 365 ημέρες το χρόνο. Προτεραιότητά μας ο πολίτης και το αύριο της χώρας. Απαιτείται επιτάχυνση των ρυθμών και διόρθωση των αδικιών που έγιναν μέχρι σήμερα», υπογράμμισε κατά την πρώτη του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο του νέου κυβερνητικού σχήματος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει μια νέα μέρα για τη χώρα και την προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών. Εκτελέστηκε πολύ γρήγορα ένα έργο σημαντικό. Σήμερα οι πάντες παραδέχονται ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά. Υπάρχουν μικρόψυχοι που το αρνούνται αλλά όσο περνάει ο καιρός θα μείνουν μόνοι τους», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.«Ό,τι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβερνητική συνεργασία αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση στις πολύ δύσκολες αποφάσεις. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό και αυτό το πιστώνεται η χώρα που είναι πιο αξιόπιστη και δυνατή και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον» τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.Στα νεότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Σαμαράς τόνισε την αίσθηση των αλλαγών που πρέπει να περάσει στους πολίτες. «Σε όσους μπαίνετε στην κυβέρνηση εύχομαι να δώσετε την ώθηση στην κυβερνητική προσπάθεια. Αναλαμβάνετε έργο δύσκολο, θέλει δουλειά και συλλογική προσπάθεια αλλά βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία. Χρειάζεται σοβαρότητα, πολύ δουλειά και λίγες κουβέντες, συντονισμός που θα ελέγχεται από το Μαξίμου και υπευθυνότητα απέναντι στον πολίτη», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Σαμαρά.Τέλος, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα διορθωθούν λάθη και παραλείψεις, θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζεται και θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί του προγραμματισμού. Υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιο θα αρχίζει να εφαρμόζεται το μέτρο του συμψηφισμού ΦΠΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο προγραμματισμός του «οδικού χάρτη» για τη μείωση των φορολογικών βαρών.
2014-06-11
imerazante.gr