lefkada-news

Πρωτοσέλιδο έγινε το “Βασίλειο” των αυθαιρεσιών της Ζακύνθου

Πόσο απέχουν τα στοιχεία που έχει ένας δήμος «στα χαρτιά» για να εισπράττει δημοτικά τέλη, με την πραγματικότητα; Στην περίπτωση της Ζακύνθου… κατά 215%! Η καταγραφή που έγινε με τεχνολογικά προηγμένα μέσα αποκάλυψε ένα φαινόμενο κοινό σχεδόν σε όλους τους τουριστικούς δήμους: ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες απέκρυπταν από το δήμο -ενδεχομένως επί δεκαετίες- από λίγες δεκάδες μέχρι αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά, καταβάλλοντας στην πραγματικότητα ένα… συμβολικό ποσό για τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπευθύνων ξενοδοχείου που δήλωναν 60 τετραγωνικά στον δήμο, ενώ στην πραγματικότητα οι εγκαταστάσεις καταλάμβαναν 6.200 τετραγωνικά! Οπως ήταν επόμενο, οι αντιδράσεις όσων κλήθηκαν να πληρώσουν όσα πραγματικά οφείλουν υπήρξαν έντονες…
Η ιστορία ξεκινά πριν από λίγους μήνες. Ο δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στέλιος Μποζίκης, έχοντας «παραλάβει» έναν από τους πιο χρεωμένους δήμους στη χώρα (με μια «μαύρη τρύπα» 50 εκατ. ευρώ) αναζητούσε τρόπους ώστε ο δήμος να αντεπεξέλθει οικονομικά. Οι εισπράξεις από τα δημοτικά τέλη (που είναι ανταποδοτικά, δηλαδή καταλήγουν υποχρεωτικά στις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού) ήταν μόλις περί τα 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που δεν επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες. Σημειώνεται ότι τα δημοτικά τέλη πληρώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και υπολογίζονται με βάση το εμβαδόν των επιφανειών που ηλεκτροδοτούνται σε ένα ακίνητο. Εμβαδόν που είναι μεγαλύτερο από την «κυρίως» επιφάνεια ενός κτιρίου, καθώς συνυπολογίζονται εξώστες, ημιυπαίθριοι, μπαλκόνια και άλλοι χώροι.
«Το ζητούμενο λοιπόν ήταν η “επικαιροποίηση” του καταλόγου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ», λέει στην «Κ» ο κ. Μποζίκης. «Γνώριζα ότι πολλοί συμπολίτες μου απέκρυπταν τα πραγματικά τους τετραγωνικά και έτσι αποφάσισα να μετρήσω όλους τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους στη Ζάκυνθο». Ο κ. Μποζίκης απευθύνθηκε σε τεχνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας το πολύπλοκο αυτό έργο, δηλαδή την καταγραφή του πραγματικού εμβαδού όλων των κτιρίων που υπάρχουν στο νησί και τον υπολογισμό των επιφανειών που ηλεκτροδοτούνται. Το έργο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 και ολοκληρώθηκε στα τέλη της ίδιας χρονιάς.
Το αποτέλεσμα ήταν… πέρα από κάθε φαντασία. Αντί για 2,8 εκατ. τετραγωνικά για τα οποία καταβάλλονταν δημοτικά τέλη, μετρήθηκαν 6,2 εκατομμύρια τετραγωνικά, δηλαδή 215% περισσότερο! Περαιτέρω, εντοπίστηκαν περισσότερα από 15.000 κτίρια που ηλεκτροδοτούνταν χωρίς να έχουν ρολόι ΔΕΗ (δηλαδή… από του γείτονα), 4.329 κτίσματα που στους καταλόγους της ΔΕΗ είχαν… μηδενική επιφάνεια και 2.831 κατασκευές με απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών. Αν όλα αυτά συνυπολογιστούν, τότε προκύπτει ότι ο δήμος έχανε περισσότερα από 6,2 εκατ. ευρώ ετησίως! Επιπλέον, για τον κοινό νου, αποκαλύπτεται το πολεοδομικό… μπάχαλο που επικρατεί στο νησί.
Ορισμένα παραδείγματα των όσων προέκυψαν:
- ξενοδοχείο σε παραθαλάσσια περιοχή πλήρωνε δημοτικά τέλη για 60 τ. μ. ενώ στην πραγματικότητα είχε 6.200 τ. μ.!
- αγροικία 20 τ. μ. έδινε ρεύμα σε βίλα με πισίνα 880 τ. μ.
- διώροφο σπίτι σε ορεινό οικισμό δήλωνε 40 τετραγωνικά στη ΔΕΗ ενώ καταλάμβανε 938 τετραγωνικά, με την προσθήκη… επιπλέον δύο κτιρίων!
«Εχοντας πλέον εικόνα των πραγματικών τετραγωνικών που έχουν χτιστεί στο νησί, είδαμε ότι τα έσοδα θα ήταν τέτοια που μας έδιναν τη δυνατότητα για πολιτική εκπτώσεων», λέει ο κ. Μποζίκης. «Ορίσαμε διαφορετικές τιμές όχι μόνο για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, αλλά και για τη Χώρα, τα ορεινά και το υπόλοιπο νησί. Για τους επαγγελματικούς χώρους χρεώνουμε 1,95 ευρώ/τ. μ., όταν η Κέρκυρα χρεώνει 5,79 ευρώ/τ. μ. και η Κεφαλονιά 5,80 ευρώ/τ. μ. Οπως καταλαβαίνετε, αυτός που ήταν απολύτως νόμιμος ωφελήθηκε, ακόμα και αυτός που από άγνοια ή επίτηδες απέκρυπτε λίγα τετραγωνικά. Οι υπόλοιποι απλώς θα πρέπει να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί».
Οπως ήταν επόμενο, ο κ. Μποζίκης εξακολουθεί να δέχεται οξύτατες αντιδράσεις. Μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης δέχθηκε επίθεση από δημότες που του εκτόξευσαν αντικείμενα. «Οι αντιδράσεις είναι τριών ειδών. Καταρχήν, από κόμματα της Αριστεράς που θεωρούν την απόδοση δικαιοσύνης χαράτσι. Από αυτούς που απέκρυπταν χιλιάδες τετραγωνικά και προφανώς θίγονται.
Και τέλος, από μη επαρκώς ενημερωμένους. Πολλοί μας κατηγορούν ότι η αλλαγή θα «περάσει» στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, καθώς όλοι αυτοί οι φόροι υπολογίζονται μέσω των πραγματικών τετραγωνικών και όχι των ηλεκτροδοτούμενων. Μοναδικός μας στόχος είναι να πληρώνουν όλοι οι Ζακυνθινοί με βάση το πόσο έχουν χτίσει και όχι όσο… δηλώνουν ότι έχουν χτίσει» κατέληξε ο ίδιος.
Πρωτοποριακός ο τρόπος υπολογισμού των τετραγωνικών
Με ποιο τρόπο έγινε η καταμέτρηση των «πραγματικών» τετραγωνικών όλων των κτιρίων του νησιού και υπολογίστηκαν οι ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειές τους;
Αρχικά ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος φωτογράφισε όλο το νησί (672 αεροφωτογραφίες σε 14 πτήσεις), με ακρίβεια 20 εκατοστών. Δεν επρόκειτο όμως για μια απλή αεροφωτογράφιση, καθώς χάρη στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε και την επεξεργασία που ακολούθησε, τα κτίρια αποτυπώθηκαν τρισδιάστατα. Ακολούθησαν επιτόπιοι έλεγχοι και αυτοψίες που επιβεβαίωσαν και τεκμηρίωσαν την ακρίβεια των μετρήσεων. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων τα συνεργεία αντιστοίχισαν τα κτίρια με το βιβλίο καταμετρητών της ΔΕΗ, δηλαδή είδαν ποιο κτίριο συνδέεται με κάθε «ρολόι». Από τη διαδικασία αυτή προέκυψαν δύο ειδών παρατυπίες: τα κτίρια που ήταν συνδεδεμένα με ένα ρολόι χωρίς να είναι δηλωμένα τα πραγματικά τετραγωνικά τους. Αλλά και όσα κτίρια… δεν συνδέονταν «επισήμως» με κανένα ρολόι (προφανώς αυθαίρετα που έπαιρναν ρεύμα από γειτονικές ιδιοκτησίες).
Στη συνέχεια, μέσω ειδικών προγραμμάτων, υπολογίστηκε το εμβαδόν του κάθε κτιρίου και των ηλεκτροδοτούμενων χώρων του. Χάρη στην τρισδιάστατη απεικόνιση, διακρίθηκαν οι υψομετρικές διαφορές σε ένα κτίριο ή ένα συγκρότημα κτιρίων (λ. χ. διαφορετικοί όροφοι) και έτσι υπολογίστηκαν με ακρίβεια τα τετραγωνικά (το μόνο που δεν μπορεί να «πιάσει» αυτή η μέθοδος είναι τα υπόγεια). Τέλος, τα δεδομένα που προέκυψαν συσχετίστηκαν με εκείνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι… απίστευτες διαφορές.
*Αναδημοσίευση από το Κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής

2012-03-19

imerazante.gr

>