lefkada-news

Ταξίδι στη Βιέννη

Η Βιέννη είναι μια πανέμορφη πόλη και πρωτεύουσα της Αυστρίας. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας και είναι η μεγαλύτερη πόλη και αποτελεί το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της χώρας

Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 170 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταξύ του Δούναβη στα ανατολικά και δασικών εκτάσεων στα δυτικά.
Η Βιέννη βρίσκεται σε μια προνομιακή γεωγραφική θέση, με μεγάλη οικονομική σημασία καθώς βρίσκεται στην διασταύρωση δυο μεγάλων φυσικών οδών της Κεντρικής Ευρώπης. Αποτελεί κομβικό σημείο ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη.

Η Βιέννη αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών από όλο τον κόσμο καθώς έχει να προσφέρει σε καθένα πληθώρα διαφορετικών συγκινήσεων. Ο πλούτος της πόλης, τα μοναδικά αξιοθέατα, τα μουσεία και η μυστηριώδη ατμόσφαιρα της πόλης μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη.

Κατά την περιήγησή του κανείς στην πόλη θα διαπιστώσει ότι διατηρεί ζωντανές τις μνήμες από το ένδοξο παρελθόν της πάλαι ποτέ Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Στα επιβλητικά ιστορικά μνημεία της πόλης κυριαρχεί το μπαρόκ, ενώ έχουν διατηρηθεί κτίρια σε Ροκοκό και Γιουνγκεστυλ. Βεβαίως, δεν απουσιάζουν και τα κτίρια σε μοντέρνο ρυθμό. Τον περασμένο μάλιστα αιώνα κατασκευάστηκαν κτίρια σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική αρχιτεκτονική άλλων χωρών και όλα «δένουν» σ` έναν άριστο συνδυασμό που κυριολεκτικά αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη της αυστριακής πρωτεύουσας.
Επίσης έχει πολλά ιστορικά μνημεία διαφόρων αυτοκρατόρων που σημάδεψαν την ιστορία της Αυστρίας όπως η Μαρία Θηρεσία, η Μαρία Αντουανέττα, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Β’ και η σύζυγός του – η αυτοκράτειρα Σίσσυ.

Η γνωριμία με την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Η φυσιογνωμία της πόλης πήρε την σημερινή της μορφή τον 19ο αιώνα όπου χαρακτηριστικό ήταν η έντονη αρχιτεκτονική δόμηση της πόλης. Τις εντυπώσεις λοιπόν κερδίζουν η επιβλητική Ρίνγκστράσσε (Ringstraße, κυκλική λεωφόρος) και τα μέγαρα που την περιβάλλουν. Ξεχωρίζουν η περίφημη Όπερα (Staatsoper), το δημαρχείο, το κοινοβούλιο, τα μουσεία, τα παλάτια κλπ.

Αξίζει να περπατήσετε στον εμπορικότερο δρόμο της Βιέννης που είναι η Κέρτνερ Στράσε (Kärntner Straße), με τα πολυτελή καταστήματα.

Στα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα, που κάθε επισκέπτης της Βιέννης πρέπει να δει, περιλαμβάνονται τα αυτοκρατορικά παλάτια του Hofburg και του Σένμπρουν, τα δίδυμα μουσεία Kunsthistorisches και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Technisches Museum.

Επίσης, το τουριστικό ενδιαφέρον προσελκύουν και οι περιοχές που συνδέονται με την πολυτάραχη ζωή των διάσημων προσωπικοτήτων που έζησαν στη Βιέννη έχουν γίνει τόποι λατρείας. Όπως οι διάφορες κατοικίες στις οποίες έζησε ο Μπετόβεν και το νεκροταφείο του Άγιου Μαρξ όπου βρίσκεται ο τάφος του Μότσαρτ.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε την πλατεία Μικαέλερπλατς (Michaelerplatz) όπου βρίσκεται το Λως Χάους (Looshaus). Κατασκευάστηκε το 1910 από τον πρωταγωνιστή τις σύγχρονης αρχιτεκτονικής Άντολφ Λως και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις λόγω της αυστηρής του εμφάνισης. Το κτίριο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας απλής και πολυτελούς κλασσικής αρχιτεκτονικής.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι επίσης παρούσα, με το Γκαζόμετρο, τον πύργο της χιλιετίας, τις κατοικίες Karl-Marx-Hof, το Hundertwasserhaus και την πόλη του ΟΗΕ.

2011-12-09

>