Σφοδρές αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας
Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως από την Αριστερά προκάλεσαν οι απαιτήσεις της τρόικας περί αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενδυνάμωσης και γενίκευσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, γενικής επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών.
Για επιμήκυνση του μνημονίου της φτώχειας και της ανεργίας μιλά η Αριστερά, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο, ενώ την κατηγορεί ότι επί της ουσίας πρεσβεύει ό,τι και η τρόικα και χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις «για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».
Η ΝΔ από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι πρότεινε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εδώ και ένα χρόνο.
Αρνητικά σχολιάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης και το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά από την τρόικα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Τέλος, προκλητική και «εκτός ορίων» θεωρήθηκε η αναφορά της τρόικας στις κινητοποιήσεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις, που απέδωσε σε «κοινωνικές ομάδες που χάνουν προνόμια» τα οποία είχαν -όπως πρόσθεσαν- εις βάρος της κοινωνίας. Η πλειοψηφία όμως των πολιτών καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί αυτού και στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης, συμπλήρωσε η τρόικα.
Σχολιάζοντας την αναφορά αυτή το ΚΚΕ μιλά για βάναυση προσβολή του λαού και καλεί την κυβέρνηση να καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές.
Όπως τονίζει το ΚΚΕ «με τις προκλητικές δηλώσεις τους για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα εργαζομένων και μικρομεσαίων οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας ξεπέρασαν κάθε όριο. Είναι γνωστό ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι χρήσιμοι στην κυβέρνηση, αλλά με αυτές τις παρεμβάσεις τους προσβάλλουν βάναυσα το λαό. Η κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της και να τις καταδικάσει».
Σε ό,τι αφορά τώρα τις γενικότερες προτάσεις της τρόικας, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Όταν η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε, από τον προηγούμενο Ιούλιο, ότι μπορεί η χώρα να αντλήσει 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και από ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση μιλούσε για ``μαγικές συνταγές``».
«Σήμερα, που η Τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό, μετά από 7 επιπλέον μήνες απραξίας, τι έχει να μας πει η κυβέρνηση;».
Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημαίνεται: «οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση».
«Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.»
»Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία» καταλήγει το ΚΚΕ.
Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε «δυστυχώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όλοι οι Έλληνες θα γίνουν κατά 33% φτωχότεροι εν σχέσει με το 2008».
Στην «έλλειψη νομιμοποίησης» της κυβέρνησης να «ξεπουλήσει» το δημόσιο πλούτο εστιάζει ο ΣΥΝ, ενώ υποστηρίζει ότι τα όσα προτείνει η τρόικα επί της ουσίας τα πρεσβεύει και η κυβέρνηση, η οποία μιλώντας για διαπραγματεύσεις απλώς προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του ΣΥΝ: «Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου».
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό να ξεπουλήσει και τον εναπομείναντα δημόσιο πλούτο στο κεφάλαιο. Ο νέος στόχος των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας συνιστά έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.»
»Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνιστά την πιο δεξιά, αυταρχική και ταξική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Όσο πιο γρήγορα ηττηθεί τόσο το καλύτερο. Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του» καταλήγει ο ΣΥΝ.
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική δήλωσε: «η εξοικονόμηση 14 δισ., που με το επικαιροποιημένο μνημόνιο ως το 2015 η χώρα έχει αναλάβει, απαιτεί ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση για το ποιοι θα την υποστούν, αλλά και πολιτικό ορίζοντα που δεν θα σκιάζεται καθημερινά από την απειλή των έκτακτων εκλογών».