lefkada-news

Επικοινωνιακό «μάζεμα» για το πωλητήριο

Το παιχνίδι εντυπώσεων της «αντιπαράθεσης» κυβέρνησης και εκπροσώπων της τρόικας, που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, συνεχίζεται με σημερινή «διορθωτική» ανακοίνωση Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και Ε.Κ.Τ . Σε αυτή, εκφράζουν τη λύπη τους για το «εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση» χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία των όσων ειπώθηκαν. Την ίδια στιγμή, δύο εκ των τριών εκπροσώπων της τρόικας επανέρχονται σήμερα στο θέμα με συνεντεύξεις τους στην κυριακάτικο Τύπο, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά τα όσα είπαν στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου. «Αστοχες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντερούζ, όχι όμως και τους στόχους ή το ύψος των αποκρατικοποίησεων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αργά χθες τη νύχτα, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:
 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων» εκφράζοντας τη λύπη της "αν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της τρόικας αναφέρει:

Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές


Ντερούζ: Μειώστε τη συμμετοχή του Δημοσίου


Και ενώ η τρόικα εκφράζει, επισήμως τη "λύπη" της ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε., Σερβάας Ντερούζ, υποστηρίζει, σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα», πως είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
 
"Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 που είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, κρίθηκε ως ανεπαρκές, υποστηρίζει". Έτσι, κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, συζητήθηκε με την κυβέρνηση όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και το πόσα χρήματα θα μπορούσαν να εισπραχθούν καθώς οι μέχρι τώρα ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση ήταν περιορισμένης κλίμακας.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε., μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έως το 2013, θα πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 5 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα άλλα 10 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο. Αν και όπως αναφέρει ο Σερβάαζ Ντερούζ, είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει για το ποιες εταιρείες και τι ποσοστά θα πωληθούν, η προσωπική του άποψη είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η διατήρηση του 51% της ΔΕΗ και της μειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ. Σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η μείωση της κρατικής συμμετοχής στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που αποτελεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς. 
 
Όπως αναφέρει, την τριετία 2013-2015 σειρά στις αποκρατικοποιήσεις θα πάρουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου απ’ όπου θα εισπραχθούν τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ.
 
Γ. Παπακωνσταντίνου: Αστοχες οι δηλώσεις για τον ...ίδιο στόχο
 
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τις χαρακτηρίζει ως «το λιγότερο άστοχες και σίγουρα ανακριβείς». Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείο αναφέρει:
 
"Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Είναι μια επιλογή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας.   
 
Είναι μια επιλογή που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα (…).
 
Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη. Και τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος".Τόμσεν: "Ξεκινήστε από το Ελληνικό"
 
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου επανήλθε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με δηλώσεις τους στην Καθημερινή της Κυριακής. Όπως διαπιστώνει υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι το ελληνικό κράτος δεν ξέρει ακριβώς τι του ανήκει. Σύμφωνα με τον ίδιο η καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους. Αφού γίνει αυτό θα αρχίσει και η πώληση γης όπως το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
 
«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει πολύ εύθραυστη και εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πετύχει η προσπάθεια» προειδοποιεί ο Πολ Τόμσεν.
 

enet.gr

>