Φάρμακα: «Δηλητήριο» οι τιμές για τους ασθενείς
Σχεδόν μια εβδομάδα έχει περάσει από την ανακοίνωση της θετικής λίστας και η αγορά βρίσκεται και πάλι σε θέση μάχης για το τι μέλλει γενέσθαι.
Αφενός η τιμή αναφοράς που συνοδεύει το κάθε φάρμακο αναμένεται να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, αφετέρου το γεγονός ότι πλέον αποζημιώνεται το φάρμακο με βάση τη θεραπευτική κατηγορία που ανήκει, δηλαδή μια νέα «υπερ-κατηγορία» που υποσκελίζει την κατηγορία με βάση τη δραστική ουσία, καθώς σε αυτή θα συμπεριλαμβάνονται και σκευάσματα με διαφορετικές δραστικές.
Σε πρόσφατη συνάντηση δημοσιογράφων με τον πρώην αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη, ο τελευταίος ανέφερε ότι η εισαγωγή θετικής λίστας φαρμάκων ουσιαστικά οριοθετεί το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κάθε φαρμάκου με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας του φθηνότερου γενοσήμου της κατηγορίας στην οποία ανήκει, με παράλληλη επιβάρυνση του υπολοίπου στον ασφαλιζόμενο.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη λίστα, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, επισημάνθηκαν κάποια σημεία τα οποία σύμφωνα με τον κ.Σουλιώτη θεωρείται επιβεβλημένο αλλά και αυτονόητο ότι θα διορθωθούν και αφορούν:
- εξαίρεση από τη λίστα των νοσοκομειακών φαρμάκων, καθώς το κόστος αυτών έχει ήδη προβλεφθεί και συμπεριληφθεί στα ΚΕΝ,
- εξαίρεση των φαρμάκων που είναι στη λίστα των 3.816, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά από φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων ή φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, με μηδενική συμμετοχή,
- δημιουργία υποκατηγοριών σε ομάδες φαρμάκων με διαφορετικές ενδείξεις.
Γενικότερα, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της θετικής λίστας - τουλάχιστον όπως αρχικά ανακοινώθηκε- είναι η εκτίναξη της συμμετοχής των ασθενών σε πολλά φάρμακα, πρωτότυπα ή γενόσημα, που μπορεί να φθάνει ακόμα και στο 80% της τιμής. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, δε μιλάμε για co-payment αλλά για payment του ασθενή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γενόσημο ατορβαστατίνης για το οποίο ο ασθενής, σύμφωνα με τη νέα λίστα, θα πρέπει να πληρώνει 26 ευρώ αντί για 10 ευρώ μέχρι σήμερα κάτι που σημαίνει 72% συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Συνταγές
Χιλιάδες συνταγές εμφανίζονται να έχουν εκτελεστεί τον Αύγουστο, παρόλο που φέρουν ημερομηνία έκδοσης το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στη διάρκεια τυχαίου ελέγχου και βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ έχει ζητηθεί και η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν κάποιος παραβίασε τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΥΚΑ).
«Πιθανότατα να οφείλεται σε τεχνικό λάθος», ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι 200.000 αυτές συνταγές, που προέρχονται από φαρμακεία απ` όλη την Ελλάδα, δεν θα πληρωθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Για τεχνικό λάθος στην ΗΔΥΚΑ έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ - gsakkas@naftemporiki.gr
2012-11-25
naftemporiki.gr