ΠΑΡΩΔΙΑ σε τρεις πράξεις
1. Αναδίπλωση Βενιζέλου για τη διαδικασία μετά την κατακραυγή, 2. Μόνο για να ψηφίσει πήγε στη Βουλή ο Α. Σαμαράς, 3. Αλαλούμ με την ψηφοφορία στις τέσσερις κάλπες Τραυματισμένη βγήκε από τη συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής η κυβερνητική πλειοψηφία. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε παρωδία, καθώς ενίσχυσε την πεποίθηση ότι στόχος της διερεύνησης δεν είναι η πλήρης απόδοση ευθυνών. Ο Ευ. Βενιζέλος, υπό την πίεση της κατακραυγής για «σημαδεμένη διαδικασία», αποδέχτηκε την πρόταση για τέσσερις κάλπες, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από τη Ν.Δ. Επικράτησε ωστόσο η κομματική γραμμή και η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή μόνον του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ήταν η πρόταση της πλειοψηφίας.
Θέατρο τακτικισμού
ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Η ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Τραυματισμένη βγαίνει από την πρώτη ημέρα της συζήτησης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής η τρικομματική κυβέρνηση, ενώ η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα, χθες αργά το βράδυ, «κάλυψε» το μούδιασμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έδειξε να αιφνιδιάζεται αρχικά από τη «στροφή» της κυβερνητικής πλειοψηφίας που σηματοδότησε ο Ευ. Βενιζέλος λέγοντας αιφνιδίως «ναι» στην πρόταση για τέσσερις κάλπες.
Η αποθέωση του τακτικισμού και η πλήρης έλλειψη απαντήσεων στα μείζονα ερωτήματα της υπόθεσης Λαγκάρντ πλήττουν στο σύνολό της τη Βουλή. Το χθεσινό θέαμα-παρωδία ενίσχυσε την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι στόχος της έρευνας της προκαταρκτικής δεν είναι η αποκάλυψη του συνόλου της αλήθειας, αλλά το «ανώδυνο» μέρος της. Ακόμα και το γεγονός ότι την ώρα που η πλειοψηφία πίεζε για το ξεκίνημα της ψηφοφορίας ενώ ακόμα έρχονταν νέα στοιχεία από την ανακριτική διαδικασία στη Βουλή, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.
Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με την αιφνίδια υποχώρηση Βενιζέλου, ο οποίος, υπό την πίεση της γενικής κατακραυγής που είχε προκαλέσει η σημαδεμένη κάλπη που προωθούσε η κυβερνητική πλειοψηφία προχθές το βράδυ, αποδέχθηκε την πρόταση για τέσσερις κάλπες, πρόταση που αρχικά είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατόπιν εγκατέλειψε ζητώντας ψηφοφορία σε μία κάλπη.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Ν.Δ., καθώς βουλευτές της εγκαλούσαν το Μαξίμου ότι σύρεται πίσω από την τακτική Βενιζέλου. Το υπόμνημα Παπαδήμου, όμως, επανέφερε στο επίκεντρο τις πολιτικές ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως για τη λίστα Λαγκάρντ ως πρωθυπουργός και αυτομάτως έστρεψε ξανά τον προβολέα στον Ευ. Βενιζέλο, που δεν απάντησε στα όσα υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο κ. Παπαδήμος.
Η εικόνα που ακολούθησε, κατά την ομιλία-απολογία του Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν απογοητευτική. Παρά το ότι προκάλεσε ενδιαφέρον ο ισχυρισμός του ότι η όποια αλλοίωση έγινε κατά τη μεταγραφή της λίστας από το πρώτο στικάκι στο δεύτερο («φωτογράφισε», δηλαδή, ως υπεύθυνο τον Ιωάννη Διώτη), η εικόνα των άδειων εδράνων την ώρα που μιλούσε ο βασικός από τους τέσσερις παραπεμφθέντες προκάλεσε όχι μόνο θλίψη, αλλά και πολλά ερωτήματα.
Στη συνέχεια κυριάρχησε η μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το νέο μπάχαλο επί της διαδικασίας, που ξεκίνησε από το αίτημα της αντιπολίτευσης να γίνει σήμερα η ψηφοφορία λόγω νέων στοιχείων (απορρίφθηκε αρχικά από τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη) και συνεχίστηκε με την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για λάθος στα ψηφοδέλτια...
Παραπέμπεται με 265 ψήφους ο Παπακωνσταντίνου
Με 265 ψήφους ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου παραπέμφθηκε σε προκαταρκτική επιτροπή.
Αναλυτικά:
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και παραπέμφθηκε για τα περαιτέρω στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, έλαβε σε ό,τι αφορά την πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης 265 «ναι», 6 «όχι» και 3 «παρών».
Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν 129, κατά 26 και 4 «παρών».
Στην πρόταση των ΑΝΕΛ-Χ.Α. ο πρώην υπουργός έλαβε 110 «ναι», 28 «όχι» και 3 «παρών».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ 124 «ναι», 24 «όχι» και 2 «παρών».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε στην πρόταση των ΑΝΕΛ-Χ.Α. 104 «ναι», 23 «όχι» και 1 «παρών».
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πήρε στην πρόταση των ΑΝΕΛ-Χ.Α. 80 «ναι», 19 «όχι» και 8 «παρών», ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος 63 «ναι», 34 «όχι» και 6 «παρών».
ΠΑΣΟΚ και Σαμαράς στοιχήθηκαν σε μία κάλπη
Των ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Συνέβη το αναμενόμενο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εστάλη σχεδόν παμψηφεί στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο από τη διαδικασία προέκυψαν ποίκιλα συμπεράσματα που έχουν την αξία τους.
Τα τέσσερα ψηφοδέλτια Αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκέντρωσε τα αναμενόμενα σ` ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν 124 βουλευτές, έλαβε και 56 λευκά, τα οποία ερμηνεύονται μεταξύ αθώωσης και παραπομπής και προέρχονται κυρίως από τα κυβερνητικά κόμματα.
Για τον Γιώργο Παπανδρέου, την παραπομπή του οποίου είχαν στηρίξει ΑΝΕΛ-Χρυσή Αυγή και Νικολόπουλος, ήτοι 37 βουλευτές, στην κάλπη βρέθηκαν 80 υπέρ της παραπομπής, ενώ καταμετρήθηκαν και 103 λευκά και 14 άκυρα τα οποία προέρχονται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Τέλος, εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι βρέθηκαν και 63 βουλευτές (στην ίδια πρόταση) που είναι σχεδόν οι διπλάσιοι από τους αναμενόμενους 37, οι οποίοι υπερψήφισαν την παραπομπή του Λουκά Παπαδήμου. Καταμετρήθηκαν 111 λευκά και επτά άκυρα.
Κομματική πειθαρχία επέβαλε τελικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς 23 έριξαν ψήφο μόνο στην κάλπη της δικής τους πρότασης, αποφεύγοντας να πράξουν και το αυτονόητο που αξιώνει η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας, ψηφίζοντας έστω λευκό στις άλλες δύο κάλπες.
Συνολικά 69 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν μόνο στην κάλπη για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εκ των οποίων: Οι 23 ήταν από το ΠΑΣΟΚ, 42 από τη Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 4 ανεξάρτητοι (Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Κασσής, Α. Λοβέρδος, Γ. Κοιτσούκος). Από το ΠΑΣΟΚ μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.
Στην κάλπη του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Αντίθετα, ο Κώστας Καραμανλής ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες. Η καταμέτρηση άρχισε μετά τις δύο τα ξημερώματα. Είχε προηγηθεί νωρίτερα ένα πραγματικό μπάχαλο με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής της μυστικής ψηφοφορίας.
Η εμφάνιση των ψηφοδελτίων προκάλεσε ένταση καθώς κάθε βουλευτής θα καλείτο να ψηφίσει επτά φορές: μία για την πρόταση της τριτοκομματικής κυβέρνησης, που έχει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δύο φορές για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός από τον πρώην υπουργό εγκαλούσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και τέσσερις φορές για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, που έχει ως κατηγορούμενους εκτός από τους δύο προαναφερόμενους και τους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.
Ολη η παρανόηση προήλθε εξαιτίας της κοινής συζήτησης των τριών προτάσεων. Κατά τον κανονισμό, θα έπρεπε κάθε πρόταση να εισάγεται χωριστά και να ακολουθεί η μυστική ψηφοφορία. Η σύντμηση της διαδικασίας δημιούργησε παρανοήσεις και υποψίες για μεθοδεύσεις.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν να διενεργηθεί η ψηφοφορία άλλη ημέρα, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος.
Εθεταν εξάλλου θέμα ενημέρωσης και για τα νέα στοιχεία της δικογραφίας που έφτασαν αργά το βράδυ στη Βουλή από τον Αρειο Πάγο.
Συνέπεια όλων αυτών ήταν η ψηφοφορία να ξεκινήσει με δύο ώρες καθυστέρηση από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες αγορεύσεις των ομιλητών.
Το παρασκήνιο μιας τούμπας
ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΙΣ 4 ΚΑΛΠΕΣ
Των ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
Εντονο παρασκήνιο και μυστικές διεργασίες μεταξύ της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οδήγησαν στη χθεσινή αλλαγή θέσης και την αποδοχή της πρότασης για τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο, που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή ενώπιον γενικής κατακραυγής αλλά και του κινδύνου διαρροών επί της διαδικασίας, την εμβαλωματική πρόταση για τρεις ψηφοφορίες και τέσσερις κάλπες, στην οποία είχε καταλήξει προχθές το βράδυ η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Σύμβουλος του Α. Σαμαρά έλεγε πάντως ότι ρόλο στη «στροφή» της πλειοψηφίας έπαιξαν τα επικριτικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα σχόλια στις πρωινές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Το βράδυ της Τετάρτης και εφόσον ήταν πλέον οριστική η πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης για διαδικασία με τρεις ψηφοφορίες και τέσσερις κάλπες, ο Φώτης Κουβέλης τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη (και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε το Μαξίμου) ότι η ΔΗΜΑΡ ναι μεν συμφώνησε επί της διαδικασίας αλλά θα συμμετείχε κανονικά και στις τρεις ψηφοφορίες.
Με δεδομένη τη στάση της ΔΗΜΑΡ, την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει μόνο στην πρώτη ψηφοφορία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και το γεγονός ότι βουλευτές της Ν.Δ. έστελναν ήδη μηνύματα προς το Μαξίμου, το κλίμα βάραινε επικίνδυνα. Μετά την οριστικοποίηση της στάσης της ΔΗΜΑΡ με το τέλος της χθεσινής πρωινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Φ. Κουβέλη, ο Ευ. Βενιζέλος πήρε την απόφασή του να δεχθεί την πρόταση για τέσσερις κάλπες λίγα λεπτά πριν ανεβεί στο βήμα της Ολομέλειας και ενώ πρώτα είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του αλλά και το στενό συνεργάτη του Α. Σαμαρά και υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ενώ άμεσα ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης.
Αναβρασμός στη Ν.Δ.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακουγόταν το επιχείρημα ότι με τη στροφή της τελευταίας στιγμής η πλειοψηφία θα αφαιρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα περί μεθόδευσης με στόχο την προστασία του Βενιζέλου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. όμως -καθώς οι βουλευτές της δεν είχαν ενημερωθεί και πολλοί πληροφορήθηκαν την αλλαγή θέσης ακούγοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλάει στο βήμα- υπήρξε αναβρασμός. Λίγο πιο πριν, το Μαξίμου άφηνε να εννοηθεί, απαντώντας σε κάποιες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με τον Ευ. Βενιζέλο.
«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να οδηγούμαστε στο αυτονόητο μέσω της γελοιοποίησης» έλεγαν μέσα στο εντευκτήριο της Βουλής απ` όπου άκουγαν τον κ. Βενιζέλο, αποκαλύποντας ότι ενώ οι ίδιοι αλλά και κυβερνητικά στελέχη είχαν ταχθεί υπέρ της λύσης των τεσσάρων καλπών (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης), το Μαξίμου ακολουθούσε την τακτική Βενιζέλου Μπροστά σ` αυτή την κατάσταση, το Μαξίμου προχώρησε αργότερα σε νέα διαρροή, σύμφωνα με την οποία ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερώσει από προχθές το βράδυ το Μαξίμου και πως ο Α. Σαμαράς και οι συνεργάτες του ήταν ενήμεροι για τη στροφή. Η διαρροή αυτή δεν έπεισε κανέναν από τους βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι ήδη ήταν σφόδρα ενοχλημένοι, και αυτό που συνεχώς έλεγαν -απευθυνόμενοι προς το Μαξίμου- ήταν ότι αφ` ενός δικαίωσαν τη φράση του Αλ. Τσίπρα ότι ο Α. Σαμαράς γίνεται όμηρος του Ευ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αφ` ετέρου λανθασμένα υπολόγισαν ότι οι επιπτώσεις από το «τσαλάκωμα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερες από την εικόνα του πρωθυπουργού να ακολουθεί την τακτική του ΠΑΣΟΚ...
Σαν έτοιμος από καιρό...
Η προειλημμένη επιλογή διεφάνη και από την ετοιμότητα που επέδειξε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος «σαν έτοιμος από καιρό» έσπευσε να αναγνώσει την πρόταση του «κυβερνητικού εκπροσώπου» Ευ. Βενιζέλου, λίγη ώρα αφού την κοινοποίησε στην Ολομέλεια του Σώματος. «Σηκώνουμε το φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτουμε τη σκευωρία», συνόψισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενοχοποιώντας εξ ολοκλήρου την αξιωματική αντιπολίτευση για την οργανωμένη επίθεση κατά του κόμματός του, του ιδίου και της σταθερότητας της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη».
Πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την ύστατη στιγμή στάση προτείνοντας να στηθεί μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια όσα και τα πρόσωπα που τελούν υπό παραπομπή και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Στη συνέχεια όμως ο κ. Παπαδημούλης υπαναχώρησε στην αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αξιώνοντας ωστόσο από τον πρόεδρο της Βουλής να διασφαλιστεί η υποχρεωτικότητα στην ψηφοφορία. «Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να υποχρεωθούν να ψηφίσουν. Υπακούουν στη συνείδησή τους» έκλεισε το θέμα ο Ευ. Μεϊμαράκης. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- και η ΔΗΜΑΡ. «Ναι» είπαν επί της διαδικασίας στην οποία τελικά κατέληξε η πλειοψηφία και τα έτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Το CD χάθηκε γιατί... υπήρχε πολλή δουλειά στο υπουργείο
«Δεν εμπλέκομαι για τον πολύ απλό λόγο ότι το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα».
Μιλώντας ψύχραιμος απέναντι σε μια παγερή αίθουσα και πρώην συντρόφους του, που τον εγκατέλειψαν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου «πάτησε» στην παραδοχή του Ι. Διώτη ότι έκανε αντίγραφο στο «στικάκι» που είχε λάβει από τον ίδιο και στη συνέχεια κατέστρεψε κάποιο από τα δύο.
«Είναι ένα άλλο USB που έχει δημιουργηθεί σχεδόν ένα μήνα αφ` ότου είχα αποχωρήσει από το υπουργείο», επέμεινε ο πρώην υπουργός. Ωστόσο, ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για το χαμένο -το αρχικό- CD με τη «λίστα Λαγκάρντ», που ο ίδιος είχε λάβει από τους Γάλλλους. Πώς χάθηκε το πρώτο CD; Το απέδωσε απλώς στην «τεράστια καθημερινή πίεση και δουλειά που υπήρχε» στο υπουργείο.
«Εγώ ήμουν εκείνος που ζήτησα τη "λίστα Λαγκάρντ"! Και όποια ενέργεια έγινε για τη διερεύνηση της λίστας, έγινε επί δικών μου ημερών», σημείωσε.
Μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ι. Διώτη, που δεν την ερεύνησε. «Το ΣΔΟΕ υποχρεούται να αξιοποιεί όλες τις ανεπίσημες πληροφορίες, ακόμα και ανώνυμες καταγγελίες», επεσήμανε, παρ` ότι σε άλλο σημείο είπε ότι τα στοιχεία της λίστας δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό. Προσέθεσε, πάντως, ότι εκείνη την περίοδο είχε ήδη οριστεί και αναλάβει καθήκοντα ο οικονομικός εισαγγελέας, στον οποίο θα μπορούσε να προστρέξει το ΣΔΟΕ.
Για την επίμαχη αφαίρεση των ονομάτων συγγενικών του προσώπων, επανέλαβε ότι πρόκειται για προσπάθεια ενοχοποίησής του. Είπε ότι η επιλογή των 20 ονομάτων, που έδωσε για να ερευνήσει ο Γ. Καπελέρης, έγινε γιατί οι καταθέσεις τους αντιστοιχούσαν στο ήμισυ του συνόλου όλης της λίστας.
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
Δεν κάθισαν ούτε να τον ακούσουν...
Ούτε οι ίδιοι οι κατήγοροί του δεν βρίσκονταν στην αίθουσα για να ακούσουν την επιχειρηματολογία τού άλλοτε ισχυρού άνδρα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ελάχιστοι από τη Ν.Δ., επτά από το ΠΑΣΟΚ (Κρεμαστινός, Μανιάτης, Κωνσταντινόπουλος, Κουκουλόπουλος, Χριστοφιλοπούλου Εύη, Χρυσοχοΐδης, Κακλαμάνης), οι ανεξάρτητοι Μάρκος Μπόλαρης και Ανδρέας Λοβέρδος, περί τους 10 από τη Χρυσή Αυγή, περίπου έξι από τους ΑΝ.ΕΛ.
Παρόμοια η εικόνα της αδιαφορίας και στα έδρανα της κυβέρνησης. Μόνο ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης παρακολούθησε.
Αντίθετα, παρέστη σχεδόν ολόκληρη η Κ.Ο. του ΚΚΕ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ με τον Φώτη Κουβέλη.
Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου αποχώρησε αμέσως από το Κοινοβούλιο.
Α.Ν.Γ.
Με ανοιχτούς λογαριασμούς
ΣΚΛΗΡΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΣΙΠΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Των ΑΝΤ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Ανοικτές παρτίδες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άφησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ πριν καν ανοίξει η αυλαία της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, προϊδεάζοντας ταυτόχρονα για τις επόμενες κινήσεις του, ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει ακόμη και με πρόταση για εξεταστική επιτροπή.
«Θέλετε εξεταστική επιτροπή; Φέρτε την πρόταση και εμείς θα τη συζητήσουμε» σήκωσε το γάντι ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συγκρούστηκε επί μακρόν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προκειμένου να πείσει μάλιστα για τη μη ενοχή του σε ό,τι αφορά και το ξεχασμένο usb στο γραφείο του, αποκάλυψε ότι έχει στη «συλλογή του» μια σειρά απορρήτων εγγράφων, όπως η ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας, του αμυντικού δόγματος και άλλα, από διάφορα άλλα υπουργεία στα οποία έχει θητεύσει.
Παρά την έκπληξη του κ. Τσίπρα, αλλά και του Πάνου Καμμένου, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική και χρέωσε στον κ. Τσίπρα υποκριτικό ενδιαφέρον...
Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τους δικούς του χειρισμούς καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι εξυφαίνει σκευωρία σε βάρος του. Εφτασε στο σημείο να μιλήσει για «γκεμπελικό δίκτυο συκοφαντικών διαρροών». Αφησε εκ νέου αιχμές κατά του Ιωάννη Διώτη εμφανίζοντάς τον ως κρίκο της ίδιας αλυσίδας και στην οποία ανήκουν επίσης ο επικεφαλής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παπάς, αλλά και ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης.
«Ακούσαμε ότι εμείς ενορχηστρώσαμε σκευωρία κατά του ΠΑΣΟΚ και του πρόεδρου του. Ο Παπακωνσταντίνου ποιανού κόμματος μέλος ήταν; Ο Ραγκούσης και ο Αηδόνης ήταν μέλος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ;» απάντησε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε:
«Δεν μας απασχολεί ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ. Δεν στοχοποιούμε πρόσωπα, αλλά σύστημα κλεπτοκρατίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξάλλου εξηγήσεις από τον άφαντο Αντώνη Σαμαρά εγκαλώντας τον να διευκρινίσει γιατί συμπεριφέρεται «σαν να καταβάλλει πολιτικό κόστος στον Ευάγγελο Βενιζέλο». Στο ίδιο κάδρο ευθυνών ενέταξε και τον Φώτη Κουβέλη.
Οι δύο άντρες πήραν το λόγο πολλές φορές, αντικρούοντας ο ένας τον άλλο ακόμα και για την επιτυχία των επαφών τους στο εξωτερικό.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θέλοντας να υποβαθμίσει τις επαφές του κ. Τσίπρα, τον ειρωνεύτηκε προειδοποιώντας τον ταυτόχρονα: «Φιλοδοξείτε να γίνετε πρωθυπουργός; Ετοιμαστείτε γιατί θα ζητηθεί η υπογραφή σας για την επόμενη δόση. Τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».
«Ζητάνε υπογραφές από αυτούς που τους έχουν στο χέρι να υπογράψουν. Εμείς δεν είμαστε ούτε στις λίστες Λαγκάρντ ούτε στις λίστες Χριστοφοράκου» είπε ο κ. Τσίπρας, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει
Εισαγγελείς: συνεχίζουν με τα ποινικά, παραδίδουν 4 στικάκια
Με χρονικό ορόσημο την ημερομηνία που η Βουλή θα αποφασίσει την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης σε βάρος πολιτικών προσώπων, οπότε η δικογραφία αναγκαστικά τους αφαιρείται, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ως προς το σκέλος τυχόν ποινικών ευθυνών των συμμετεχόντων.
Ολο το υλικό που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, μαζί και το περίφημο στικάκι Διώτη-αντίγραφο του πρωτότυπου που έχει διαγραφεί, βρίσκεται από χθες στο Κοινοβούλιο, στο οποίο πέφτουν πλέον όλα τα φώτα. Η αποστολή της δικογραφίας οδήγησε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο να δηλώσει ότι χρειάζεται περαιτέρω χρόνος προκειμένου να μελετηθούν τα έγγραφα.
Οι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης πριν προχωρήσουν στη διαβίβαση των μέχρι τώρα στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, ζήτησαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών τη δημιουργία αντιγράφων του usb. Ετσι, εκτός από το στικ που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, στη Βουλή στάλθηκαν ακόμα τέσσερις φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων. Από αυτές δύο είναι πιστοποιημένα αντίγραφα και οι υπόλοιπες είναι «εικονικές», δηλαδή χωρίς πιστοποίηση, προκειμένου οι βουλευτές, εφόσον το επιθυμούν, να δουν και να επεξεργαστούν τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ.
Η ποινική διερεύνηση για τα μη πολιτικά πρόσωπα, όμως, δεν σταματά εδώ για τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Τη Δευτέρα έχουν καλέσει, τη Γαλάτεια Μανέ, δικηγόρο και ειδική συνεργάτρια του Ιωάννη Διώτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την υπάλληλο που ύστερα από εντολή του, αγόρασε ένα usb και στη συνέχεια αντέγραψε σε αυτό το περιεχόμενο του «στικ Παπακωνσταντίνου».
Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να ζητήσουν να καταθέσει και ο δεύτερος μετακλητός υπάλληλος, καθώς την περίοδο εκείνη ασχολούνταν κυρίως με θέματα πληροφορικής.
Β.ΦΩΤ.-Αντ.Ξ.
ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πιθανόν να κρύβεται κάτι μεγαλύτερο
Τη θέση ότι οι Παπακωνσταντίνου και Διώτης λειτούργησαν πιθανόν με γνώμονα την απόκρυψη κάποιας μεγαλύτερης και σημαντικότερης αλήθειας, διατύπωσε η Αλέκα Παπαρήγα.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο σε αυτούς, διερωτώμενη μήπως δίνουν την εντύπωση ότι είναι κουτοί και επιπόλαιοι ακριβώς για να μη φανεί η αλήθεια.
Ειδικά είπε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου αναδεικνύει και τη σαπίλα του συστήματος.
Σ` ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επανέλαβε πως έχει ποινικές ευθύνες αν και, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, δεν λέμε ότι συγκάλυψε, αλλά πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους χειρισμούς του.
Αναφορές έκανε και στους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο. Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει λευκό διότι δεν υφίστανται ποινικές ευθύνες.
Α.Ν.Γ.-Π.Κ.
ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Δείχνει Βενιζέλο
Στον υπουργό Οικονομικών της δικής του κυβέρνησης παραπέμπει ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρώην πρωθυπουργός φωτογραφίζει τον Ευ. Βενιζέλο μέσω επιστολής προς τον πρόεδρο της Βουλής, επί της πρότασης που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργού, ουδέποτε ενημερώθηκα αρμοδίως για την επονομαζόμενη "Λίστα Λαγκάρντ" ούτε για οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεεται με την υπόθεση αυτή» σημειώνει ο κ. Παπαδήμος. Ο «αρμόδιος» εκείνη την περίοδο, που δεν κατονομάζεται στην επιστολή, ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Οικονομικών. Σε αυτόν ο Ι. Διώτης, όπως έχει αποκαλύψει με την κατάθεσή του προς τους εισαγγελείς, είχε παραδώσει το «στικάκι» με τη λίστα ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, το καλοκαίρι του 2011. Δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος είχε στα χέρια του τη λίστα δύο με τρεις μήνες προ του σχηματισμού κυβέρνησης από τον Λ. Παπαδήμο.
Κατά τα λοιπά, ο πρώην πρωθυπουργός επικαλείται ότι καμιά πληροφορία δεν περιήλθε σε γνώση του ούτε ο ίδιος ήξερε κάτι για όσα μετέπειτα προέκυψαν για το θέμα της λίστας.
Α.Ν.Γ.-Π.Κ.
2013-01-18
enet.gr