Ο νέος χάρτης για πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Σαρωτικές αλλαγές σε χιλιάδες διδάσκοντες και φοιτητές φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, καθώς προωθείται, σύμφωνα με το «Εθνος», ομοσπονδιοποίηση ιδρυμάτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υποδομών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατεύθυνση στην οποία κινείται το σχέδιο «Αθηνά» για τα ιδρύματα που εδρεύουν στην πρωτεύουσα είναι η εξής:
• Μειώνονται σε 3 από 7 τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Αθήνα
• Συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Δημιουργείται ένα υπερπανεπιστήμιο, το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε αυτά ιδρύματα θα διατηρήσουν τον τίτλο τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι πιθανό να υπάρξει και ένα τεχνολογικό ίδρυμα στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Στόχος του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Με απλά λόγια, οι διδάσκοντες θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα του ενός ιδρύματα και σε τμήματα με συναφές γνωστικό αντικείμενο.
Επίσης, οι υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρια κ.α.) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας που ασχολήθηκαν με την κατάρτιση του σχεδίου «Αθηνά» υποστηρίζουν ότι με τις συνενώσεις τμημάτων και Ιδρυμάτων θα υπάρξει εξορθολογισμός της δημόσιας χρηματοδότησης και θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση.
Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας αναφερόμενο στην ομοσπονδιοποίηση ορισμένων Ιδρυμάτων τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το οποίο έχει στην εποπτεία του αρκετά ανώτατα ιδρύματα. Οσον αφορά τα ιδρύματα της Περιφέρειας, σύμφωνα με το «Εθνος», φαίνεται πως οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο, καθώς δύσκολα θα υπάρξουν ενοποιήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.
ΠΗΓΗ: Εθνος
2013-01-30