lefkada-news

Τι είπαν χθες Αντ. Σαμαράς και Περιφερειάρχες

ΒΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΙΡΕΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

Μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του… αμαρτωλού Κράτους, εάν τους δοθούν πρωτοβουλίες

«Κλειδί» η πάταξη της γραφειοκρατίας, που μαστίζει υπηρεσίες και πολίτες

«Δεν μπαίνω στις αρμοδιότητες των υπουργών αλλά ένα είναι το σίγουρο, ότι χρειάστηκε ο Πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσουμε το κεντρικό κράτος. Αυτό δεν είναι σωστό».
Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας Γιάννης Σγουρός την χθεσινή συνάντηση της Ένωσης (μετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης) με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο έθεσαν μια σειρά θεμάτων, που είχαν κοινό γνώμονα την γραφειοκρατία, η οποία έχει κάνει δύσκολη τη… ζωή των αιρετών Περιφερειαρχών.
Είναι γεγονός, βέβαια, ότι με τον «Καλλικράτη» να μην έχει ορθοποδήσει ακόμη –όπως τουλάχιστον θα περίμεναν όλοι-, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση σημαντικών διαδικασιών, όπως η διαχείριση π.χ. του ΕΣΠΑ, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, εάν θέλουμε βέβαια να υπάρξει –επιτέλους- οργάνωση στο κράτος και στις υπηρεσίες του, με σκοπό να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Θα μπει μπροστά…
«Θέλω να σας πω ότι και οι δεκατρείς Περιφερειάρχες, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, λειτουργούμε συλλογικά και έχουμε ένα κοινό εχθρό, το κεντρικό κράτος. Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα λόγια θα είναι λόγια. Εμείς θέλουμε πραγματικά να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από το κεντρικό κράτος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.
Παραδέχθηκε δε, ότι ο Πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε πως θα μπει μπροστά σε αυτό το θέμα, το οποίο έχει σχέση με τις αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους. Μέχρι να γίνουν πράξη όμως όλα αυτά, οι αιρετές Περιφέρειες θα συνεχίσουν να… στενάζουν, την ώρα μάλιστα που η χρηματοδότηση είναι προβληματική και τις «αμαρτίες» του Κράτους, ιδιαίτερα σε θέματα πληρωμών έργων, τις επωμίζονται οι Περιφέρειες.

Μπορούν…
Βασικό αίτημα των Περιφερειαρχών, όπως έχει πει αρκετές φορές και ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης, είναι η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Και αυτό, γιατί οι αιρετοί Περιφερειάρχες θεωρούν πως μπορούν να επωμιστούν το βάρος των αρμοδιοτήτων τους και να οργανώσουν όπως αυτοί θεωρούν και νομίζουν τις λειτουργίες μέσα στην ίδια τους την Περιφέρεια.
Βασικός γνώμονας όλων είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Και προς αυτό μπορούν να λειτουργήσουν, αρκεί βεβαίως και το ίδιο το Κράτος, να τους δώσει τη… μπαγκέτα του οργανωτή. «Δεν μπορούν να εξαρτώνται άλλο από το προβληματικό κεντρικό κράτος οι αιρετές Περιφέρειες ή απο τους κατά τόπους επιτηρητές του» αναφέρουν κύκλοι.

Σωστή οργάνωση…
Οι Περιφέρειες, λοιπόν, θα πρέπει να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να οργανώσουν σωστά το σύστημα διοίκησής τους, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες ακόμη παραμένουν στο περιθώριο, σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλές κρατικές υπηρεσίες (όχι της Περιφέρειας), ακόμη και Πανεπιστημιακές, δεν έχουν… ανακαλύψει καν το e-mail (!), ταλαιπωρώντας, όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους υπαλλήλους τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που, για να καυτηριάσουν την όλη κατάσταση, θυμίζουν τα χρόνια στα οποία λειτουργούσαν οι καρτέλες στις δημόσιες υπηρεσίες! Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που βεβαίως αφορά και πολλές άλλες λειτουργίες, πρέπει να βρεθούν λύσεις και οι αιρετοί Περιφερειάρχες είναι αυτοί που δείχνουν ικανοί να τις δώσουν και οι οποίοι εξάλλου, θα πρέπει να δώσουν αναφορά για τα πεπραγμένα τους στο λαό που τους εξέλεξε. 
Προς την κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών του Κράτους, λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί και ο θεσμός της διαθεσιμότητας στο δημόσιο. «Θα είναι λάθος να απολυθούν άμεσα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το σωστό είναι να καλυφθούν τα κενά στο δημόσιο και όλοι να δουλεύουν στα πρότυπα των ιδιωτικών εταιριών» σημειώνουν φορείς.

«Κλειδί» το ΕΣΠΑ…
Το… κρας τεστ για το εάν η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψει και να πατάξει την γραφειοκρατία είναι (και θα είναι τα επόμενα χρόνια) η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλωστε, μπορούν να αναπτυχθούν και οι νέες τεχνολογίες, που είναι ζωτικής σημασίας για να αλλάξει το γενικότερο σύστημα διοίκησης στο δημόσιο, το οποίο πρέπει να μικρύνει.
Χθες, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η συμβολή των Περιφερειαρχών στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και στην επίτευξη του μνημονιακού στόχου για το 2012 ήταν σημαντική, ενώ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, χωρίς την γνώση, την εμπειρία και τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών».
Όλα αυτά είναι θετικά, φθάνει βέβαια να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις για ακόμη μεγαλύτερη απλούστευση των διαδικασιών απελευθέρωσης κονδυλίων και βέβαια με την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα κατανεμηθούν σωστά. Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση έχει δείξει πως διαθέτει θέληση να βοηθήσει τις Περιφέρειες. Μένει να το δείξει και εμπράκτως…

2013-02-14

proinoslogos.gr

>