lefkada-news

Υφαλοκρηπίδα: Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για τις τουρκικές άδειες έρευνας-Ανακοίνωση της Άγκυρας

Ρηματική διακοίνωση κατέθεσε την Τετάρτη στα Ηνωμένα Εθνη η Ελλάδα, με την οποία ενημερώνει τον Οργανισμό για την ενέργεια της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2012 να παραχωρήσει άδειες έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Σημειώνεται ακόμη ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Η Ελλάδα, διαμηνύει το ΥΠΕΞ, επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου.

Εξήγησε πως επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές, «χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον», η Ελλάδα θεώρησε ως το επόμενο βήμα να κοινοποιήσει το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό έγινε, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, «προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας, ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».


Ανακοίνωση της Άγκυρας για τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας στον ΟΗΕ
Σε αντίστοιχη ενέργεια ενώπιον του Οργανισμού θα προβεί και η Τουρκία


 Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζοντας τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ, με την οποία η χώρα μας ενημερώνει τον Οργανισμό για την ενέργεια της Άγκυρας τον Ιούλιο του 2012 να παραχωρήσει άδειες έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Άγκυρα, οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται στηρίγματος στο διεθνές δίκαιο ενώ σημειώνεται πως και η τουρκική πλευρά θα προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια ενώπιον του ΟΗΕ.

Επιπλέον αναφέρεται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», προστίθεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει τέλος ότι «καθώς προβαίνουμε στα αναγκαία βήματα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να αξιοποιούμε τους διαύλους διαλόγου που έχουν διαμορφωθεί με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων».

Αντιπαράθεση για τη ρηματική διακοίνωση

Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ρηματικής διακοίνωσης.

Ανακοινώσεις,  όπως αυτή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περιττές, σημειώνει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ και απαντώντας στη κριτική περί καθυστέρησης, δηλώνει ότι «ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωνε πως η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ ήρθε με καθυστέρηση επτά μηνών, ενώ έθετε ερωτήματα για τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό καλούσε την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, διπλωματική επάρκεια και ικανότητα με οξυδέρκεια και διεθνείς συμμαχίες εντός και εκτός Ευρώπης, κυρίως όμως, την προειδοποιούσε να μην εντάξει «ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα» σε «εσωτερικά "πολιτικά παίγνια"».

Την ώρα που ο Αβραμόπουλος κατέθετε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, οι Τούρκοι είχαν ήδη παραχωρήσει άδειες έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι ναύτες τους έπιναν καφέ με θέα το Σούνιο, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της Χρυσής Αυγής  (σ.σ. με αφορμή τον πλου της τουρκικής κορβέτας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων).

Στη σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου επαναλαμβάνει την  πάγια θέση του για «άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόρυξης των ενεργειακών κοιτασμάτων» στην ελληνική ΑΟΖ, καταγγελία του τουρκικού casus belli στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

2013-02-22

naftemporiki.gr


 

>