lefkada-news

Από μία κλωστή κρέμεται η Κύπρος!-Έξαλλοι οι Κύπριοι διαδηλώνουν στους δρόμους!

 Κύπρος: Αναβολή της συζήτησης του προγράμματος διάσωσης στη Βουλή

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου στη Βουλή. Όλες οι συναντήσεις αναβλήθηκαν έως τη Δευτέρα, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ματαίωσε και την πρωινή ενημέρωση της Βουλής, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 11:00, ενώ άκαρπη απέβη και η πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει ξανά αύριο.

Φαίνεται ότι επιχειρείται προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, δεδομένου ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσουν τα νομοσχέδια.

Ειδικότερα, το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (μικρός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό) διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζονται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Η ολομέλεια επρόκειτο να συνεδριάσει στις 16:00, προκειμένου να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα».

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο διαβιβάστηκε στα κόμματα, φέρει τον τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» και προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλος 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσό αυτό.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το τέλος θα μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επ’ ονόματι της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διατίθεται μετά από διάταγμα του υπουργού Οικονομικών για σκοπούς διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή, συνεχείς είναι οι διεργασίες στα κόμματα, τα στελέχη των οποίων συναντώνται προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις θέσεις τους όσον αφορά το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Δεδομένη θεωρείται η καταψήφιση του ν/σ από την ΕΔΕΚ.

Η επιλογή που αντιμετώπιζε η Κύπρος ήταν μεταξύ «του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας ή του σεναρίου μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε χθες σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και υποστήριξε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέρρεαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται εντός της ημέρας να απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, την Τρίτη, ενδεχομένως και την Τετάρτη οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές. 

Ν. Αναστασιάδης: Επώδυνη λύση, αλλά οριστική διάσωση
Διάγγελμα προς τους Κυπρίους την Κυριακή

 Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει την Κυριακή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση σχετικά με τη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, τονίζει πως η λύση που επιλέχθηκε «ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες».

«Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και συνεχίζει: «Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».

Σημειώνει ακόμη ότι με την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνησή του «βρέθηκε αντιμέτωπη με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα».

Αυτά, συμπληρώνει, έθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος «είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει ακόμη ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες και προσθέτει ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στη λογική επίρριψης ευθυνών.

Στη γραπτή του δήλωση εξηγεί ότι τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε ως συνέπεια, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, τον τερματισμό των εργασιών μιας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών που διέρχονται κρίση, λόγω τερματισμού της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δεύτερη τράπεζα, αναφέρει, θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8.000 οικογένειες στην ανεργία.

Επίσης, στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει:

    Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.
    Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε έναν φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.
    Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.
    Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.


Αίτημα για δημοσιοποίηση επώνυμων καταθετών που απέσυραν καταθέσεις

 Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Ζήτησε ακόμη απόδοση ευθυνών «σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όποιοι και εάν είναι, σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν βρίσκονται. Τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικούς».

Παράλληλα, πρότεινε να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιμήκυνση των δανείων και μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νεοφύτου προτείνει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διασφάλιση όλων των καταθετών, εάν ψηφισθεί ο νόμος περί υποχρεωτικής μετατροπής μέρους των καταθέσεών τους σε μετοχές.

Ειδικότερα, προτείνει την επαναγορά από το κράτος, μέσω των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, των μετοχών αυτών στην τιμή απόκτησής τους, με μια επί πλέον λογική απόδοση για όσα χρόνια θα τις έχουν οι καταθέτες στην κατοχή τους.

Οργισμένοι οι Κύπριοι για το «κούρεμα»

 Εμβρόντητοι έμειναν οι Κύπριοι μαθαίνοντας την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Πολλοί δηλώνουν εξαπατημένοι και εκφράζουν έντονη δυσφορία, αναφέροντας ότι διαψεύστηκαν οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις του Νίκου Αναστασιάδη.

Άλλωστε, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης απέκλειαν κατηγορηματικά το «κούρεμα».

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς, σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο για «μια παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία» και υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών οφείλει να υποβάλει την παραίτησή του άμεσα ως «ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς τον κόσμο του οποίου δημεύονται σήμερα τα χρήματά του εξαιτίας των κακών του χειρισμών».

Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα να καταψηφίσουν την όποια σχετική πρόταση και να εξετάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια. «Κούρεμα κάναμε και μόνοι μας και χωρίς τη "βοήθεια" των "φίλων" μας των ευρωπαίων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με άλλες απόψεις, η απόφαση του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων θα επιφέρει κοινωνικοοικονομικό όλεθρο στην Κύπρο.

Εξάλλου, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες.

«Ο κόσμος έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτεί να πάνε φυλακή οι τραπεζίτες, που μας έφεραν ως εδώ», υποστήριζαν πολίτες με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι τράπεζες, αφού πτώχευσαν πρώτα τους Κυπρίους με τα δάνεια που τους έδωσαν για να αγοράσουν ακίνητα, τώρα τιμωρούν και τους υπόλοιπους, που δεν έχουν αγοράσει ακίνητα και είχαν τα χρήματα τους κατατεθειμένα σε αυτές», είπε ένας πολίτης στην αγορά της Λευκωσίας.

«Όλοι φταίνε», παρατήρησε μια νεαρή κοπέλα και πρόσθεσε: «Τώρα τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο απλός άνθρωπος. Οι διαπλεκόμενοι έχουν μεταφέρει από καιρό τα χρήματα τους σε ασφαλή καταφύγια».

2013-03-17

naftemporiki.gr

 

>