Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης με τις αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά»
Ανακοινώθηκε την Τρίτη από το υπουργείο Παιδείας ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης με τις αλλαγές που έγιναν στο σχέδιο «Αθηνά». Διαφοροποιημένος από τις αρχικές προτάσεις, διαθέτει πλέον 405 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του σχεδίου. Συνολικά καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν 129 τμήματα, ενώ σε μεταβατικότητα τίθενται 26 τμήματα.
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης, διαφοροποιημένος από τις αρχικές προτάσεις, διαθέτει πλέον 405 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129, ενώ σε μεταβατικότητα τίθενται 26 τμήματα.
Μένουν 258 τμήματα στα Πανεπιστήμια (από 289) και 147 στα ΤΕΙ (από 245).
Παράλληλα όμως:
Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού-Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.
Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
Το ΤΕΙ προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) δεν συγχωνεύεται με το παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν αυτόνομα και δεν συγχωνεύονται.
Βασικότερη αλλαγή του σχεδίου, η εγκατάλειψη της αρχικής πρότασης της ομοσπονδιοποίησης μεταξύ Ιδρυμάτων και αποδοχή της πρότασης για μεγάλες κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.
Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργείται Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.
«Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από τα Ιδρύματα, τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος.
Σημειώνεται ότι καθ΄όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπήρξαν πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας για αλλαγές του αρχικού σχεδίου.
2013-03-20
in.gr