lefkada-news

ΣτΕ:Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς-Νέα φόρμουλα αναζητεί το ΥΠΕΚΑ

Τι αλλάζει στα αυθαίρετα μετά την απόφαση-«βόμβα» του ΣτΕ

Νέο νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει εξαρχής το θέμα της αυθαίρετης δόμησης επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τον ισχύοντα νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες που προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων με βάση το νόμο του 2011, τόνισε ότι οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου 4014/2011 για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλλει.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όσοι έχουν υπόλοιπο δόσεων για την τακτοποίηση θα ενταχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να ισχύσει σύντομα και εάν έχουν καταβάλλει περισσότερα από αυτά που προβλέπει η νέα ρύθμιση, το επιπλέον ποσό θα τους επιστραφεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο κατηγοριοποιεί την αυθαίρετη δόμηση και αντιμετωπίζει διαφορετικά την κάθε περίπτωση.

Τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1983-2011 αντιμετωπίζονται πιο αυστηρά από τα παλαιά κτίσματα.

Ο θεσμός του περιβαλλοντικού ισοζυγίου ενισχύεται με την περιγραφή στο κείμενο του νόμου συγκεκριμένων δράσεων και διαδικασιών υλοποίησης, ενώ οι πόροι κατευθύνονται εκεί ακριβώς που υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση με ηλεκτρονικό τρόπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», τίθεται «κόκκινη γραμμή» για την περαιτέρω ανάπτυξη της αυθαίρετης δόμησης η 28η Ιουλίου 2011 που σημαίνει ότι οποιοδήποτε αυθαίρετο κτίσμα ή αυθαιρεσία έχει κατασκευαστεί μετά την ημερομηνία αυτή θα θεωρείται παράνομο και θα βρίσκεται μονίμως υπό καθεστώς κατεδάφισης.

2013-05-03

in.gr

ΣτΕ:Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς

Μια απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αυθαίρετα αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με "πάγωμα" της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ.

Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ. Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Εξάλλου, γεννώνται ερωτηματικά για το εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί άλλης μορφής λύση. Μάλιστα, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν καταβληθεί και αμοιβές σε μηχανικούς οι οποίοι επωμισθήκαν το μεγάλο βάρος διευθέτησης της νομιμοποίησης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι.

Να σημειωθεί ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) στην εν λόγω διάσκεψη έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο επίμαχος νόμος του 2011 παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν δέχθηκαν κανέναν άλλο ισχυρισμό όσων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, κ.λπ. Επίσης, δεν δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου- οικιστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2013-05-02

>