Νέα κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη, Μιχελάκη με ΚΕΔΕ- Τα σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης- τρόικας
Αν οι δήμοι είχαν κάνει τη δουλειά τους, θα ήμασταν πιο δίκαιοι" είπε με νόημα ο Κυρ.Μητσοτάκης..
Υπό την πίεση τόσο των δεσμεύσεων προς την τρόικα, όσο και των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης και Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης συναντώνται εκ νέου σήμερα με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε μια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη λύση για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Στο μεταξύ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων. Το βράδυ της Τρίτης θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν σήμερα.
Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σήμερα θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.
Τα σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας
Το υπουργείο εξασφάλισε παράταση για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας (12.500) έως το τέλος Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι ένα μέρος- 4.200 άτομα- θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8, με το 75% του μισθού.
Ο συμφωνημένος, από το Φεβρουάριο του 2012, αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 - 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος -4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014- παραμένει σταθερός.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία.
Μητσοτάκης: Αν οι δήμοι είχαν κάνει τη δουλειά τους, θα ήμασταν πιο δίκαιοι
Το Eurogroup ζητά ονόματα μέχρι το τέλος Ιουλίου και θέλει να δει 4.200 δημοσίους υπαλλήλους να βγαίνουν σε κινητικότητα προκειμένου να δώσει τα 4 πρώτα δισ. ευρώ της «κουτσουρεμένης» δόσης που ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας.
Και αυτό θα γίνει, όπως προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega:
4.200 δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι στο πρώτο κύμα της κινητικότητας. Και όποιος δεν αποδεχτεί τη νέα του θέση, θα απολύεται.
«Αν κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάει στη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«4.200 δημόσιοι υπάλληλοι στην δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αθροιστικά, συνολικά μιλάμε, και 25.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο υπουργός.
Μέχρι το τέλος του 2013 πρέπει να γίνουν άλλες 2.000 απολύσεις. Σε πρώτη φάση, θα φύγουν από το δημόσιο οι επίορκοι.
Στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο Κυρ.Μητσοτάκης απάντησε μέσω του Mega, λίγο πριν από τη σύσκεψη:
«Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι μπορούμε υπό τις συνθήκες. Αν οι δήμοι είχαν κάνει τη δουλειά τους, δηλαδή τα οργανογράμματα, θα ήμασταν πιο δίκαιοι».
Στο πρώτο κύμα της κινητικότητας θα βρεθούν οι σχολικοί φύλακες και πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, αυτή τη στιγμή πλεονάζουν καθηγητές πληροφορικής, οι οποίοι όμως μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Αντίθετα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του υπουργού, για τους σχολικούς φύλακες. «Κρίναμε πως δεν θα επέλθει καταστροφή της χώρας χωρίς την εργασία αυτή».
«Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις, δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή».
Στο δεύτερο κύμα, αυτό που θα έρθει τον Σεπτέμβριο, εντάσσονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ θα γίνει και ένας «επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους».
«Η ουσία της κινητικότητας είναι το "πάντρεμα" του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλειμμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επιβεβαίωσε ότι η διαθεσιμότητα θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το δικό του υπουργείο γιατί «αυτό είναι το σωστό». «Οι πρώτοι που θα μπουν στη... δεξαμενή, είναι οι πλεονάζοντες οδηγοί» .
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, παρά τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας, ανέφερε:
«Όταν εγώ πήγα στο υπουργείο, από τους 12.500 που έπρεπε να βρεθούν στις δεξαμενές της κινητικότητας, βρήκα ακριβώς 0. Αυτή είναι η κατάσταση την οποία παρέλαβα και τρεις μέρες μετά ήρθε η τρόικα».
Η αιχμή αφορά στα ερωτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους δύο υπουργούς, όπως τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών και των δημοτικών φυλάκων που προβλέπονται στο Δημοτικό Κώδικα.
Όπως όλα δείχνουν, οι υπηρεσίες αυτές θα καταργηθούν και τέτοιου είδους πρόβλεψη θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Ειδικά για τους δημοτικούς φύλακες τα πράγματα δείχνουν δύσκολα, καθώς -σύμφωνα με στελέχη της ΚΕΔΕ- πρόκειται για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, που ξεκίνησαν την εργασιακή τους σχέση με τους δήμους, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση εκείνων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας.
«Κριτήριο είναι πώς μπήκε στο δημόσιο. Μέσω ΑΣΕΠ ή όχι; Είναι ένα κριτήριο δικαιοσύνης [...] στόχος μας είναι οι αξιοκρατικές διαδικασίες» τόνισε.
Πρόσθεσε, πάντως, πως θα ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι τα προσόντα και κοινωνικά κριτήρια (μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ).
Σε κάθε περίπτωση, «οι διαδικασίες θα προχωρήσουν τάχιστα». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη με τους δημάρχους, η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει εντός τριών μηνών.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι δήμαρχοι στη νέα σύσκεψη με τους δύο υπουργούς θα διεκδικήσουν να μπορούν κάποιοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς να επιστρέψουν στους δήμους τους με άλλα καθήκοντα, επικαλούμενοι τα κενά που υπάρχουν.
Όπως σημειώνει το Έθνος, οι δήμαρχοι θα προτείνουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα 8.000 αγροφύλακες ή άλλες υπηρεσίες που δεν εξυπηρετούν πλέον δημόσιο σκοπό, όπως διευθύνσεις που λειτουργούν ακόμη στη Μεσσηνία για τους σεισμοπαθείς του 1981..
2013-07-09
epikaira.gr