"Φουσκώνει" κι άλλο ο λογαριασμός της ΔΕΗ!
Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ...
Η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οδηγεί ούτε λίγο ούτε πολύ σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο).
Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο (προκύπτει δηλαδή μέση αύξηση 60%). Έγιναν ωστόσο και μειώσεις για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.
Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:
-Υψηλής Τάσης 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
-Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση) 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
-Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
-Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
-Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53 αύξηση 118%)
-Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).
Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεστοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με γνώμονα την ανάγκη (που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση) να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.
Το έλλειμμα εξακολουθεί να διογκώνεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς συνεχίζεται η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.), οι οποίες αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν με υψηλές, εγγυημένες τιμές.
Η Αρχή επισημαίνει σχετικά ότι οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ «είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων». Σημειώνει ωστόσο ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν ότι το μέσο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, με το υψηλότερο κόστος να χρεώνεται στα φωτοβολταϊκά (το 2012 στοίχησαν περίπου 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και λιγότερο στα αιολικά (90 ευρώ). Για την κάλυψη του ελλείμματος που προκύπτει από την επιδότηση των ΑΠΕ, η Πολιτεία έχει λάβει σειρά μέτρων, όπως η μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς, η αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών, η επιβολή ειδικού τέλους στο λιγνίτη και η διοχέτευση του 25% του τέλους ΕΡΤ (η είσπραξη του οποίου έχει ωστόσο ανασταλεί) στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών.
2013-07-20
epikaira.gr