lefkada-news

Μετά την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, όπου αγόρασαν μαρίνες, οι Τούρκοι μέτοχοι του σχήματος που αγοράζει τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Ο τουρκικός όμιλος Dogus, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του σχήματος που αγοράζει τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης με ποσοστό 33,75%, ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν τα κρατικά επενδυτικά οχήματα του Κουβέιτ και του Αμπού Ντάμπι. Στο επενδυτικό σχήμα που κατέθεσε προσφορά 400.000.000 ευρώ για τον «Αστέρα» -η οποία θεωρείται πολύ χαμηλή από την αγορά, έστω και αν πανηγυρίζουν η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων- συμμετέχει με 25% το Abu Dhabi Investment Council, o κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Αμπού Ντάμπι, και με 25% το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public institution for social security State of Kuwait). Το υπόλοιπο 16,25% του σχήματος στο οποίο περνάει η Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης μοιράζεται σειρά επενδυτικών ομίλων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι αραβικές AGC Equity partners private equity secondary fund I LP, AGC Equity partners special opportunities fund I LP, οι υπεράκτιες BB Real Estate holding SAL, η γερμανικών συμφερόντων Doric Investments Inc και M1 Alpha Capital Limited.


Η Dogus Group του δισεκατομμυριούχου Φεριτ Σαχένκ, μέσω της θυγατρικής της D-Marinas ελέγχει πλέον ή τέσσερις από τις μεγαλύτερες ελληνικές μαρίνες, του Φλοίσβου, της Ζέας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, ενώ παραμένει στους διεκδικητές του Αλίμου (μαζί με τους μικρούς τουριστικούς λιμένες της Νέας Επιδαύρου, του Πόρου και της Ύδρας).

Ο όμιλος Doguş, θεωρείται από τους μεγαλύτερους της Τουρκίας, διαθέτει την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας Garanti Bank, έχει στην ιδιοκτησία του 4 τηλεοπτικά δίκτυα το NTV και STAR, NTV Spor και CNBC  και παράλληλα έχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης είναι ο διανομέας όλων των οχημάτων του ομίλου Volswagen στην Τουρκία. Συνολικά ο όμιλος Doğuş διαθέτει περίπου 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζόμενους.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ «ΚΡΟΙΣΟΣ»

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, που η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ο τούρκος «κροίσος».Eχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας στα 37 του μετά τον θάνατο του πατέρα του του ιδρυτή του Ομίλου Αϊχάν Σαχένκ.


Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τον Αστέρα και μιλούν για "απόβαση στη Βουλιαγμένη"!

Πανηγυρίζουν  οι τουρκικές εφημερίδες για την  αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του ΑΣΤΕΡΑΣ στη Βουλιαγμένη από  κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχουν η εταιρία Ντογούς του Τούρκου επιχειρηματία Σαχένκ μαζί με Άραβες εταίρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι χρησιμοποιούν και την λέξη ``απόβαση``.

Οι εφημερίδες αναφέρουν μεταξύ άλλων στο τίμημα των 400 εκ ευρώ και το σχέδιο του  κονσόρτσιουμ να μετατρέψει τα ξενοδοχεία της χερσονήσου στην Βουλιαγμένη σε έξι  αστέρων και να μεγαλώσει τη μαρίνα. Αναφέρουν ακόμα ότι ο τουρκικός όμιλος παλαιότερα είχε αγοράσει 4 μαρίνες στην Ελλάδα.

Πριν καταγράψουμε ορισμένες από τις αναλυτικές δημοσιεύσεις αναφέρουμε τους τίτλους με τους οποίους προβάλλεται το θέμα στο σημερινό τουρκικό τύπο :

Η Vatan,έχει  τίτλο «Δεύτερη απόβαση του Σαχένκ στην Ελλάδα»

Η Turkiye έχει  τίτλο «Ο όμιλος Ντογούς αγόρασε χερσόνησο στην Αθήνα».

Η Takvim γράφει ότι «Ο Σαχένκ αγάπησε πολύ τη γείτονα».

Η Star έχει  τίτλο«Ο όμιλος Ντογούς προσδοκά να αγοράσει μαζί με τους Άραβες το κόσμημα της Αθήνας».

Η Sozcu  έχει  τίτλο «Ο όμιλος Ντογούς εταίρος μιας πολύ σημαντικής περιοχής της Ελλάδας».

Η Sabah έχει  τίτλο «Ο όμιλος Ντογούς εταίρος στον Αστέρα».

Η Milliyet έχει  τίτλο «Ο Σαχένκ βρήκε τον παράδεισο στη γείτονα».

Η Haberturk έχει  τίτλο «Ο όμιλος Ντογούς εταίρος στη χερσόνησο της γείτονας».

Αντιδράσεις  για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Την ίδια στιγμή που πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την πώληση με τίμημα που θεωρείται χαμηλό, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων παραδέχονται ότι θα χρειαστούν μήνες ώσπου να εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο των νέων ιδιοκτητών. Εκτιμάται ότι το ειδικό χωροταξικό σχέδιο δεν θα έχει εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι του 2014, ενώ θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου της Αστήρ Παλλάς με εισφορά σε είδος (θα εισφέρει το ακίνητο που ελέγχει) από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εισπράξει περί τα 100.000.000 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα τα υπόλοιπα 300.000.000 ευρώ.

Συνάντηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης είχε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ με τον δήμαρχο της Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ενώ την αντίθεσή τους στο σχέδιο πώλησης εξέφρασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πληροφορίες από dimokratianews.gr, onalert.gr, efsyn.gr

2013-12-12

 

>