lefkada-news

Στο «τιμόνι» της Ε.Ε. η Ελλάδα

Από χθες η Ελλάδα βρίσκεται και επισήμως στο τιμόνι της Ευρώπης. Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή προεδρία, όπως δηλώνει στο naftemporiki.gr, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Ξεχωριστή και σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις, από τότε που ή χώρα μας έγινε μέλος της Ε.Ε., αλλά και σε σχέση με αυτές των υπολοίπων κρατών-μελών.

Στα διαδικαστικά θα πρόκειται για μία «κοντή» προεδρία, αφού λόγο των ευρωεκλογών του Μαΐου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα διαλυθεί στα τέλη Μαρτίου και μόνο στις αρχές  Ιουλίου αναμένεται να συσταθεί σε σώμα υπό τη νέα του σύνθεση.

Επί της ουσίας όμως θα είναι η πρώτη φορά που ο στόχος μιας προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου δε θα είναι τόσο η εκπλήρωση των προτεραιοτήτων όπως αυτές καθορίστηκαν από την κυβέρνηση που ασκεί την προεδρία, στη συγκεκριμένη περίπτωση την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά να σταλεί το μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας ότι η θέση της είναι στην Ευρώπη.

Αντί δηλαδή να στείλουμε εμείς μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα στείλουμε ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να στείλουμε, λέει το ίδιο κυβερνητικός στέλεχος, στον εαυτό μας το μήνυμα ότι θέλουμε και ότι μπορούμε να είμαστε ακόμη στην Ευρώπη.

Και μάλιστα να ασκούμε και την προεδρία της.

Για την Ευρώπη, αν η Ελλάδα της κρίσης τα καταφέρει, αν δηλαδή «νικήσει» τον ευρωσκεπτικισμό στο εσωτερικό της, θα είναι το πιο ισχυρό μήνυμα και προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία, δεν έκρυψε τα λόγια του, σημειώνοντας επί λέξει ότι «αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και την Ευρώπη, καθώς η άσκησή της είναι πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας» και «θα δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη».

Το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι διττό: να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη και τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα παρά τα προβλήματά της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.

Θα έχει στη διάθεσή της για να τα καταφέρει 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια -σεμινάρια. Μόνο λόγω της ελληνικής προεδρίας στο συμβούλιο της Ευρώπης αναμένονται περί τους 15.000 επισκέπτες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

naftemporiki.gr

2014-01-02

>