lefkada-news

Πολιτικές φωτιές πυροδοτεί η εκτίναξη της αμόλυβδης σε πρωτοφανή επίπεδα-Θορυβημένη και η κυβέρνηση

Δριμεία επίθεση εξαπολύει η Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για την τιμή της αμόλυβδης που πλέον έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται πανελλαδικά στο 1,628 ευρώ ανά λίτρο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η ελάχιστη τιμή είναι 1,513 ευρώ ανά λίτρο (νομός Πέλλας) και η μέγιστη τιμή 1,85 ευρώ ανά λίτρο (στο νομό Κεφαλλονιάς).

Χαρακτηριστικό, είναι επίσης ότι η σούπερ αμόλυβδη σε τέσσερις νομούς της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Μεσσηνία και Έβρος) πωλείται έως 1,999 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση φανερά θορυβημένη από την κατάσταση προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους στην αγορά, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης αναμένεται να έχει την Πέμπτη συναντήσεις με φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών, στους οποίους θα απευθύνει συστάσεις για ορθή τιμολόγηση των προϊόντων.

Σημειώνεται πως η ευρεία σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στη διακίνηση υγρών καυσίμων μετατέθηκε τελικά για την Πέμπτη.

Ωστόσο οι πρωτοβουλίες αυτές δεν φαίνεται να μετριάζουν καθόλου την οργή της Αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική που πυροδοτεί την ακρίβεια στα καύσιμα, αλλά και για παθητική στάση παρά την εκτίναξη των τιμών.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατίθενται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και από φορείς της αγοράς για άμεση αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, περιλαμβάνεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Μπροστά στην αλματώδη άνοδο των τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο, που έχει φέρει σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η μείωση του Ειδικού Φόρου αποτελεί την μόνη λύση, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ.Κασιμάτης.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

O υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Βλάχος, δήλωσε: «η κυβέρνηση, με την πολιτική της, επέλεξε να έχουμε ακριβά καύσιμα. Φθάσαμε στο σημείο, να είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Ενώ οι τιμές των καυσίμων εκτινάσσονται στα ύψη και γίνονται απαγορευτικές για το μέσο νοικοκυριό, η κυβέρνηση παραμένει θεατής των εξελίξεων».

«Οι σημερινοί υπουργοί», συνεχίζει ο κ. Βλάχος, «που ως αντιπολίτευση ήταν λαλίστατοι τώρα σιωπούν, ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο και κυρίως μπροστά στα χειρότερα - που δυστυχώς φαίνεται να έρχονται- προτείνουμε στην κυβέρνηση:

α) Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ), αφού τα έσοδα από τον ΦΠΑ -λόγω υψηλότερων τιμών- θα αυξηθούν. Στόχος μειωμένες τιμές, που θα κρατήσουν την κατανάλωση στα επίπεδα που έχει προϋπολογίσει η Κυβέρνηση,

β) Πραγματοποίηση κοστολογικών ελέγχων, ούτως ώστε κάθε μείωση του ποσοστού κέρδους και κομίστρων, να φθάνει στον καταναλωτή,

γ) Χρήση δεξαμενών καυσίμων τρίτων, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές,

δ) Εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στην κλοπή και λαθρεμπορία από πρατήρια, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη στήριξη τους υγιούς ανταγωνισμού,

ε) Ολοκλήρωση της λειτουργίας του συστήματος «Ποσειδώνας», για την τηλεματική παρακολούθηση και τον έλεγχο διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων (πετρέλαιο ναυτιλίας)

στ) Επέκταση του συστήματος «Ποσειδώνας» στα καύσιμα των αεροπλάνων,

ζ) Εγκατάσταση συστήματος προσδιορισμού (G.P.S) στα βυτιοφόρα, καθώς και ηλεκτρονική σφράγιση των βυτίων,

η) Κίνητρα τόσο για τη λειτουργία πρατηρίων υγραερίου και φυσικού αερίου όσο και για τη μετατροπή αυτοκινήτων,

θ) Προώθηση της πετρελαιοκίνησης στα επιβατικά αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα, με τις προδιαγραφές που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ι) Επανεξέταση της διακίνησης αφορολόγητων καυσίμων (πετρέλαιο), στις εξόδους της χώρας προς Τουρκία, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ (Σκόπια)».

«Η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει για τη σύλληψη ενός πρατηριούχου με παραποιημένες αντλίες, καλείται να θωρακίσει τη διαδικασία διακίνησης. Οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν, αλλά δεν φθάνουν. Απαιτείται η θεσμική θωράκιση της διακίνησης και εμπορίας καυσίμων σε όλα τα στάδια, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται ο υγιής ανταγωνισμός, καθώς και τα συμφέροντα του καταναλωτή». καταλήγει ο Γ.Βλάχος.

Το ΚΚΕ «απαιτεί τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και την κατάργηση τώρα του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι επιτακτική ανάγκη η εισαγωγή η διύλιση, το εμπόριο του πετρελαίου να μην γίνεται από τα μονοπώλια, αλλά από ένα αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας».

Από την πλευρά του ΣΥΝ επισημαίνεται ότι «η εκτίναξη των διεθνών τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με την αδράνεια της κυβέρνησης, την ανοχή στους ισχυρούς ``παίκτες`` του κλάδου, οξύνει το πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Όπως εξηγεί ο ΣΥΝ, «αν και ως σήμερα το θέμα των διεθνών τιμών συσχετιζόταν με τα υπάρχοντα αποθέματα, σήμερα σε μια περίοδο ύφεσης είναι καθοριστικός ο ρόλος κυρίως των κερδοσκόπων που η διεθνής κοινότητα δεν αντιμετωπίζει σε κανένα επίπεδο. Για παράδειγμα, ενώ η συμμετοχή του πετρελαίου Λιβύης στην παγκόσμια παραγωγή είναι μικρό -της τάξης του 2% - τις τελευταίες μέρες, προβάλλονται σαν βασική αιτία ανόδου του αργού, οι «ταραχές» σε Λιβύη. Αξίζει εδώ να αναφερθεί, για να τεκμηριωθεί το φαινόμενο της κερδοσκοπίας, ότι πριν ένα μήνα υπεύθυνοι παράγοντες της Σαουδικής Αραβίας εκτιμούσαν σαν λογικές τιμές για το αργό, μεταξύ 70 και 80 δολάρια/βαρέλι».

»Όσον αφορά τη χώρα μας, με τον τρόπο που λειτουργεί ο έλεγχος σε διύλιση και εμπορία, αφήνει ουσιαστικά ανέπαφη τη σημερινή ολιγοπωλιακή κατάσταση στην αγορά καυσίμων. Χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση από κυβέρνηση (υπουργείο, επιτροπή Ανταγωνισμού) το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω. Είναι γνωστό ότι τα δύο διυλιστήρια πουλούν στις ίδιες ακριβώς τιμές.»

»Καθοριστικός λοιπόν παράγοντας είναι το γεγονός ότι ο κλάδος είναι ιδιωτικοποιημένος, από λίγους «παίκτες», που δρουν εναρμονισμένα. Έτσι, παρά τις δοξασίες των οικονομολόγων του «νεοφιλελευθερισμού» ότι η απελευθέρωση θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα μειώσει τις τιμές, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οι τιμές καλπάζουν δεν επαληθεύονται τα δόγματα αυτά».

Ο ΣΥΝ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ, αφού επέτρεψε την ιδιωτικοποίηση ενός στρατηγικής σημασίας φορέα (ΕΛΠΕ), «απλά παρακολουθεί τα τρένα να περνούν».

«Οι πετρελαϊκοί όμιλοι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η κερδοφορία τους, όμως, μία υπεύθυνη κυβέρνηση θα έπρεπε να ενδιαφέρεται και για το κοινωνικό σύνολο και να δράσει ανάλογα. Να ενδυναμώσει τους ελέγχους και να καταπολεμήσει την εναρμονισμένη πρακτική των εταιρειών διύλισης και των μεγάλων εταιρειών εμπορίας. Βεβαίως ουσιαστικό μέτρο παρέμβασης θα ήταν η ανάκτηση του ελέγχου των ΕΛΠΕ που θα έδινε τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της διύλισης» επισημαίνει ο ΣΥΝ και προσθέτει:

«Πέραν τούτων, η κυβέρνηση, θα μπορούσε, σήμερα, να πάρει έστω κάποια προσωρινά μέτρα σαν αυτά που έχουν προτείνει φορείς του κλάδου.  Δηλαδή εφόσον διά της ανόδου των τιμών, το κράτος κερδίζει από τη φορολογία περισσότερα από όσα είχε προϋπολογίσει, θα μπορούσε να παραιτηθεί από το επιπλέον κέρδος υπέρ των πολιτών και των επιχειρήσεων.

»Να μειώσει δηλαδή τη φορολογία των καυσίµων, μέχρι να αποκατασταθεί η αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να συγκρατηθούν οι λιανικές τιμές στα επίπεδα πριν την άνοδό τους. Θα ήταν μία κίνηση η οποία πέρα από τον κοινωνικό χαρακτήρα της θα ανακουφίσει και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες που πλήττονται βαρύτατα».

Για ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων μιλά και η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η Ελλάδα αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο θα φτάσει σε λίγο καιρό να διεκδικεί τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα η έρευνα του ΕΜΠ είναι αποκαλυπτική για το ποσοστό των πρατηρίων που έχουν πειραγμένες αντλίες.»

»Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να κλείνει άλλο τα μάτια στην αισχροκέρδεια. Απαιτείται αυστηροποίηση των ελέγχων και θεσμοθέτηση ενός ισχυρού πλαισίου για τη διακίνηση και την εμπορία των καυσίμων» καταλήγει η Δημοκρατική Αριστερά.

Μείωση του ΕΦΚ ζητά η αγορά

Μοναδική άμεση λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ώστε να ισορροπήσει η κατάσταση στα καύσιμα, τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Γ.Κασιμάτης.

Όπως δήλωσε: «Η άνοδος των καυσίμων εκτός από τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκεί, δημιουργεί για μία ακόμα φορά προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς καθιστά απαγορευτική την προμήθεια βενζίνης για εκατομμύρια οδηγούς αλλά και πετρελαίου για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

»Μοναδική άμεση λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ώστε να ισορροπήσει η κατάσταση. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου την περασμένη χρόνια αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων καταστροφική. Βέβαια, ο σκοπός της αύξησης των εσόδων του κράτους είναι σεβαστός και για το λόγο αυτό άλλωστε προχώρησε η κυβέρνηση στην αύξηση του φόρου.

»Τώρα όμως προέχει το συμφέρον του καταναλωτή και της κοινωνίας μας γενικότερα. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η Ευρώπη γίνεται βορά των διεθνών κερδοσκόπων της πετρελαϊκής αγοράς, τις ολέθριες επιπτώσεις δε, τις βιώνουμε και εμείς στη χώρα μας. Τώρα είναι αναγκαίο ο υπουργός Οικονομικών να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα και να προχωρήσει στη μείωση του Ε.Φ.Κ ώστε να υπάρξει κάποια βελτίωση της υπάρχουσας ζοφερής κατάστασης».

tovima.gr

>