Βάλτε φρένο στην ακρίβεια!
-Στα ύψη το κόστος βασικών αγαθών, κάθετη η πτώση της αγοραστικής δύναμης…
-Πάνω από 30% η συρρίκνωση στα εισοδήματα των καταναλωτών…
-Ασφυκτικό το περιβάλλον και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως σε ότι αφορά την έλλειψη ρευστότητας και τώρα τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον και άμεσα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να επέμβει, κυρίως σε ότι αφορά την ακρίβεια, μιας και η χώρα μας συνεχίζει τον… πρωταθλητισμό!
Στα πρόθυρα ασφυξίας…
Όσον αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δυσοίωνες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), αφού αναφέρουν ότι στο ένα εκατομμύριο φτάνει ο αριθμός όσων δεν έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ το 1/3 των νεόπτωχων προέρχεται από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα ασφυξίας, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ενώ ανέφερε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει μειωθεί, από 840.000 το 2008, σε 700.000 το 2011 και ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 35%. Παράλληλα, η απασχόληση στους κλάδους που εκπροσωπεί η συνομοσπονδία έχει συρρικνωθεί κατά 750.000 εργαζόμενους.
Παράλογη η φορολογική πολιτική
Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε «παράλογη τη νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος ανεβάζουν το πραγματικό συντελεστή από 26% σε 45%». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε την απόσυρση των υπέρογκων προστίμων που προβλέπονται από τον κώδικα φορολογικής νομοθεσίας τα οποία αυξάνονται σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από 64% έως 364%. Επίσης, μεταξύ άλλων, ζήτησε:
• Τη θεσμοθέτηση ενός πάγιου, απλού φορολογικού συστήματος τόσο για τη φορολογία του εισοδήματος, όσο και για τους έμμεσους φόρους.
• Την καθιέρωση φοροαπαλλαγών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης ή προχωρούν σε επενδύσεις με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
«Πρωταθλητές»στην ακρίβεια!
Κι ενώ τα εισοδήματα έχουν υποστεί μεγάλο «κούρεμα», είναι τουλάχιστον παράλογο οι τιμές στα βασικά αγαθά να παραμένουν ακόμη στα ύψη και το Υπουργείο Ανάπτυξης να μην επεμβαίνει για να συγκρατήσει την ακρίβεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Έλληνας καταναλωτής δαπανά για τα ίδια αγαθά ακόμη και τριπλάσιο ποσοστό από τις μηνιαίες αποδοχές του συγκριτικά με τους εταίρους του.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων εργαζομένων -την τελευταία τριετία ξεπέρασε το 30%- σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των τιμών στα βασικά είδη έχει οδηγήσει τους Έλληνες καταναλωτές να «αισθάνονται» στις τσέπες τους την ακρίβεια «σκληρότερη» ακόμη και από τους καταναλωτές χωρών στις οποίες οι τιμές των αγαθών στο ράφι είναι ίδιες ή υψηλότερες.
Πρόκειται για την ακρίβεια σε πραγματικούς όρους που αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ των τιμών και των εισοδημάτων και καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρωζώνη.
Οι τιμές 20 προϊόντων
Εξετάζοντας τις ενδεικτικές τιμές 20 βασικών αγαθών στα σουπερμάρκετ (ρύζι, ψωμί, γάλα, αβγά, ελαιόλαδο κ.λπ.) σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο (περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Detailed Average Price Report November 2013) συμπεραίνει κανείς ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει το ακριβότερο καλάθι, αν λάβει υπόψη του ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν για να το αγοράσουν το μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού τους σε σχέση με τους καταναλωτές στις άλλες τρεις χώρες. Συγκεκριμένα για ένα καλάθι με 20 βασικά αγαθά που στην Ελλάδα κοστίζει συνολικά 63,4 ευρώ, ο Έλληνας καταναλωτής που πληρώνεται σήμερα με τον βασικό (κατώτατο) μισθό των 586 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει το 10,81% των μηνιαίων αποδοχών του. Τα ίδια προϊόντα στην Ολλανδία κοστίζουν 50,3 ευρώ με τον ολλανδό εργαζόμενο που αμείβεται με 1.478 ευρώ κατώτατο μισθό να δαπανά μόλις το 3,4% των μηνιαίων εισοδημάτων του, δηλαδή περίπου τρεις φορές λιγότερο από τον Έλληνα.
Αντίστοιχα το ίδιο καλάθι στο Λουξεμβούργο κοστίζει 70,53 ευρώ. Και σε αυτήν τη χώρα όμως, όπου ο βασικός μισθός είναι 1.874, ο καταναλωτής που αμείβεται με τρεισήμισι φορές υψηλότερες αποδοχές από τον Έλληνα δαπανά το 3,7% των μηναίων αποδοχών του, δηλαδή σημαντικά λιγότερο. Τέλος, ο Πορτογάλος καταναλωτής, ο οποίος και αυτός λόγω της οικονομικής κρίσης είδε όπως και οι Έλληνες τα εισοδήματά του να μειώνονται και μάλιστα λαμβάνει βασικό μισθό χαμηλότερο, μόλις 485 ευρώ, πληρώνει για την αγορά των 20 προϊόντων 46,48 ευρώ που αντιστοιχεί στο 9,58% των μηναίων αποδοχών του.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στο σύνολο των 20 βασικών αγαθών των οποίων οι τιμές εξετάζονται σε Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο, στη χώρα μας περίπου το 25% των προϊόντων πωλείται ακριβότερα και από τις χώρες αυτές.
2014-02-12
proinoslogos.gr