lefkada-news

Πώς θα ψηφίσουμε την Κυριακή - Όλες οι λεπτομέρειες για την τριπλή κάλπη

 

Ακόμα μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση μας περιμένει την Κυριακή, αυτή τη φορά με... τριπλές κάλπες και με μια διαφορά σε σχέση με προηγούμενες Ευρωεκλογές καθώς φέτος, για πρώτη φορά, οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να δηλώσουν με σταυρό προτίμησης τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που θα επιλέξουν να στείλουν στις Βρυξέλλες.

Ιδού λοιπόν ορισμένα χρηστικά στοιχεία για τις εκλογές που έρχονται: κάθε ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει έως τέσσερις σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που προτιμά, το οποίο και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των 42 συνδυασμών που κατεβαίνουν σ` αυτές τις εκλογές.

Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».

Όπως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή, έτσι και τώρα ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Γύρω στις 21.30 με 22.00 αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να κλείσουν πρώτα οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα των χωρών της ΕΕ.

Τα κόμματα και οι υποψήφιοι

Στα κόμματα τα οποία διεκδικούν την ψήφο των πολιτών εμφανίζονται εκτός των πολιτικών και προσπωικότητες από άλλους χώρους όπως της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού και της τέχνης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

Από τη Νέα Δημοκρατία ξεχωρίζουν οι Ζαγοράκης Θοδωρής, Κεφαλογιάννης Μανώλης, Κορκίδης Βασίλης, Μαυρομμάτης Μανώλης, Κύρτσος Γιώργος, Ξαρχάκος Σταύρος, Σπυράκη Μαρία.

Γιώργος Κατρούγκαλος, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κυρίτσης, Μανώλης Γλέζος, Νίκος Χουντής, Δημήτρης Παπαδημούλης είναι τα ισχυρά ονόματα που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Ελιά» επέλεξε περισσότερο πολιτικά πρόσωπα όπως ο Παντελής Καψής, ο Νίκος Μπίστης, η Συλβάνα Ράπτη, η Εύα Καϊλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στη λίστα υπάρχει και ο συγγραφέας θανάσης Χειμωνάς.

Τα 42 κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων είναι τα εξής:

Ένωση Κεντρώων
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
ΟΚΔΕ
Α.Σ.Κ.Ε.
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
Κοινωνία
ΚΕΑΝ
Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας
ΛΑΟΣ
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών
ΚΚΕ
Το Ποτάμι
Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος
Λαϊκός Σύνδεσμός -Χρυσή Αυγή
Γέφυρες Δημιουργία Ξανά
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
Λευκό
Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο
ΟΑΚΚΕ
Ελευθερία
Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία
Εθνικό Μέτωπο
Ελιά
Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία
ΜΛ ΚΚΕ
Νέα Δημοκρατία
Κολλάτος - Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα - Οικολογικό Ελληνικό
Ελπίδα Πολιτείας
Παναθηναϊκό Κίνημα
Δραχμή
Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών
Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο
Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό
Σχέδιο Β΄
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες
ΣΥΡΙΖΑ
Κοινωνία Αξιών
Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας
Πατριωτική ΄Ενωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση
Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο `Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα `Αμεσης Δημοκρατίας

Όσον αφορά στις Δημοτικές Εκλογές, στους δήμους που η εκλογή γίνεται στο δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων συνδυασμών χωρίς να δηλώσουν σταυρό προτίμησης.

Το ίδιο συμβαίνει και στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, που η εκλογή θα κριθεί αυτήν την Κυριακή. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου, που εξέλεξε περιφερειάρχη τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη από την πρώτη Κυριακή.

Ευρωεκλογές: Πώς θα ψηφίσει η Ευρώπη

Ολλανδία και Βρετανία άνοιξαν την Πέμπτη την αυλαία των ευρωεκλογών με τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα των δύο χωρών να εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένα, όμως τελικά φαίνεται ο Ολλανδός Βίλντερς να κατακτά την τέταρτη θέση, αν και οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν πρώτο. Αντίθετα ο Βρετανός Φάρατζ «σάρωσε», κόβοντας πολλές έδρες από συντηρητικούς και εργατικούς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό περιοδικό "Time" στο εξώφυλλό του επιλέγει στο τελευταίο τεύχος του την σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς και επικεφαλής του "Εθνικού Μετώπου", Μαρίν Λε Πεν, υπό τον τίτλο: "Σχέδιο για επίθεση".

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 24% την ώρα που η γαλλική Δεξιά καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Το Συντηρητικό Κόμμα λαμβάνει 22% ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ παγιώνεται στην τρίτη θέση με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 17,5%.

Αλλά και στην Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία, τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά , όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Για τα διεθνή ΜΜΕ, το "φάντασμα" της Ακροδεξιάς πλανάται πάνω από την ευρωκάλπη την ώρα που όλο και περισσότερες "φωνές" καταδικάζουν την πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (κυρίως δεξιά, αλλά και ορισμένα αριστερά) αναμένεται να συγκεντρώσουν περίπου το ένα τέταρτο των 751 εδρών της επόμενης Ευρωβουλής, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό σκηνικό στο εσωτερικό της .

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα που προέρχονται από τα δύο παραδοσιακά πολιτικά στρατόπεδα (Δεξιά - Σοσιαλιστές) φαίνεται πως θα υποστούν σημαντικές απώλειες, έστω κι αν μαζί διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος και μοιράσουν μεταξύ τους τις βασικές θέσεις -συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της Κομισιόν, που διεκδικούν ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές.

Για τον γαλλικό Τύπο, τα ευρωπαϊκά ζητήματα θα επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων κυρίως με έναν αρνητικό τρόπο, δηλαδή ως ευκαιρία για την εκδήλωση του διάχυτου ευρωσκεπτικιστικού πνεύματος που εξαπλώνεται στην Ε.Ε. Κατά συνέπεια το νέο ευρωκοινοβούλιο θα είναι το πιο «αντιευρωπαϊκό» στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ισχυρή παρουσία της νεοσύστατης "κομματικής οικογένειας" της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, στις διεργασίες της οποίας τον... τόνο δίνει το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν . Με εξαίρεση πάντως την τάση της «αντιευρωπαϊκής ψήφου», η οποία θα ωφελήσει περισσότερο τα κόμματα της άκρας δεξιάς ή λαϊκιστικά μορφώματα, όπως τα ιταλικά "Πέντε Αστέρια" του Μπέπε Γκρίλο, οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 αναμένεται να έχουν τουλάχιστον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα κλασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών. Τα κυβερνητικά κόμματα θα υποστούν απώλειες, ενδεχομένως και μεγάλες και η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη των εθνικών εκλογών.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί λίγες ημέρες πριν τις ευρωκάλπη, είναι η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε έχει ολισθήσει στο 31% από 57% που ήταν το 2007. Επίσης , δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει η βρετανική Guardian, ότι η ίδια έρευνα έδειξε πως η εμπιστοσύνη στα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις είναι ακόμα μικρότερη (25% και 23% αντίστοιχα ) γεγονός που αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη δυσφορία της κοινής γνώμης απέναντι στο ευρωπαϊκό όραμα.

Την Πέμπτη ψήφισαν οι πολίτες σε Βρετανία και Ολλανδία, ακολουθούν (Παρασκευή 24 Μαΐου) Τσεχία (ψηφίζουν 2 ημέρες ) και Ιρλανδία, Σάββατο 24 Μάιου, Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία και Ιταλία (οι Ιταλοί ψηφίζουν δύο ημέρες) και την Κυριακή ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν την Κυριακή 25 Μαΐου.

2014-05-23

protothema.gr

>