lefkada-news

Κορυφώνεται η σύγκρουση για την αξιολόγηση

-19 δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να συμμετέχουν στην αξιολόγηση.
-Για πολιτικούς προστάτες όσων αρνούνται την αξιολόγηση κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
-«Οχι» Δούρου σε επανέλεγχο συμβάσεων

Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και του μετώπου συνδικαλιστών για το θέμα της αξιολόγησης μετά και την χτεσινή απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών που κρίνει ως παράνομη και καταχρηστική την αποχή των εργαζομένων στις διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού στο δημόσιο.

Η ΑΔΕΔΥ μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου αποφάσισε 24ωρη απεργία για την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλευρό της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ ΟΤΑ τάχθηκαν χτες και 19 δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων αρνούμενοι να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σημείωσαν ότι γίνεται «κατ΄ ευφημισμός επανέλεγχος των συμβάσεων με στόχο να γεμίσει η κυβέρνηση την δεξαμενή των απολύσεων» και αρνήθηκαν να αποστείλουν στοιχεία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, υπογράμμισε ότι δεν θα προχωρήσουν στις διαδικασίες αξιολόγησης χαρακτηρίζοντας προσχηματική την ενέργεια με στόχο την απόλυση των εργαζομένων. Υποστήριξαν επίσης ότι οι 35.000 εργαζόμενοι που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ Παυλόπουλου παρέμεναν επί μακρόν όμηροι της αγωνίας εάν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους και ότι εργάζονταν ανασφάλιστοι.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι δήμαρχοι Δ. Μπίρμπας (Αιγάλεω), Γ.Σταθόπουλος (Αγ. Παρασκευής), Μ. Καλλέργης (Ανωγείων), Α. Κατωπόδης (Βύρωνα), Τ. Καφατσάκη (Ζωγράφου), Γ.Κοντόσταυλος (Καισαριανής), Χ. Βρεττάκος (Κερατσινίου - Δραπετσώνας), Κ. Νικολούζος (Κέρκυρας), Λ. Ιωαννίδης (Κοζάνης), Γ. Πούλου (Λεβαδέων), Κ Δρακονταειδής (Λευκάδας), Τ. Λουκόπουλος (Ναυπακτίας), Η. Γκότσης (Νέας Ιωνίας), Γ.Λαγουδάκης (Περάματος), Μ. Χατζηγιαννάκης (Σκύρου), Π. Πολάκης (Σφακίων), Π. Σαρχώσης (Τυρνάβου), Αρ. Βασιλόπουλος (Φιλαδελφείας - Χαλκηδόνος), Σ. Ρούσο (Χαλανδρίου), ενώ στο πάνελ παρευρέθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Γ. Σακελλαρίδης. Στο μέτωπο κατά της αξιολόγησης αναμένεται να ενταχθεί και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου η οποία θα συζητήσει το θέμα στο επερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο καθώς και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος ο οποίος έχει εκλεγεί με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε ως παράνομη και καταχρηστική την αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση άφησε αιχμές κατά των αυτοδιοικητικών που αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία και αντιστέκονται στον έλεγχο των συμβάσεων. ««Κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα στον τόπο μας. Είναι αυτονόητο πως όλοι πρέπει να αξιολογούνται. Είναι αυτονόητο πως όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο, πρέπει να απομακρυνθεί» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά και για μονιμοποιήσεις χωρίς τυπικές προϋποθέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Υπογράμμισε ότι «μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση δεν υπάρχει πια κανένα άλλοθι και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι: «Και όσοι αντιδρούν στην αξιολόγηση και στους ελέγχους, αλλά και οι πολιτικοί τους προστάτες», αφήνοντας αιχμές για την απόφαση των 19 αυτοδιοικητικών στελεχών να μην επιτρέψουν τον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων.

thetoc.gr


«Οχι» Δούρου σε επανέλεγχο συμβάσεων

Διευρύνεται η ομάδα των αυτοδιοικητικών που αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία καθώς 19 δήμαρχοι, η πλειονότητα των οποίων έχει εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία για τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Στον κατάλογο των «αρνητών» αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προστεθεί και η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, καθώς το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων της περιφέρειας είναι το πρώτο στην ημερήσια διάταξη του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου την Τρίτη. Η κ. Δούρου έχει ταχθεί δημοσίως κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας. Απευθυνόμενη με επιστολή της στους εργαζόμενους της Περιφέρειας πριν από δύο εβδομάδες ανέφερε «η Περιφέρεια της Αττικής ξεκινά μια νέα πορεία... Σε αυτή την πορεία, από την οποία κανείς δεν περισσεύει, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες είσαστε εσείς, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας. Ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος της Περιφέρειας με την κοινωνία και τους πολίτες. Μακριά από στείρες λογικές δήθεν αξιολογήσεων, που στοχεύουν στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, απαξιώνοντας έτσι τη λειτουργία του δημόσιου τομέα γενικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα, η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει και εμπιστεύεται τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής».

Πρόκειται για θέση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες της κ. Δούρου.

Από την άλλη, ο έλεγχος των πιστοποιητικών για τη μετατροπή των συμβάσεων πραγματοποιείται με βάση νόμο του κράτους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (4250/2014), κατά συνέπεια οι αυτοδιοικητικοί που αρνούνται να συνεργαστούν παραβαίνουν τη νομοθεσία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί ο παρανομών να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, καθώς δεν πρόκειται για απλούς υπαλλήλους αλλά εκλεγμένα στελέχη. «Πρέπει να αποσαφηνιστεί ακριβώς σε τι αρνούνται να συνεργαστούν τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Αν δηλαδή κάποιος έχει προσληφθεί με πλαστό πτυχίο θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο; Πρόκειται για ποινικό αδίκημα που οδηγεί σε απόλυση. Η νομοθεσία με βάση την οποία πραγματοποιούνται οι έλεγχοι προβλέπει ότι για να τεθεί θέμα ανάκλησης του διορισμού πρέπει να προκύπτει ευθύνη του υπαλλήλου», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι. Κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με τη διαδικασία ελέγχου αναφέρει: «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε καταστάσεις. Είναι άλλο πράγμα κάποια λάθη που μπορεί να έγιναν χωρίς να υπάρχει δόλος. Στα πιστοποιητικά όμως που μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί, υπάρχουν περιπτώσεις που μόνο η ταυτότητα δεν ήταν πλαστή».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος δήλωσε στην «Κ», «δεν είναι δυνατόν να έχουμε αντίρρηση να ελεγχθούν τα πλαστά δικαιολογητικά. Πρόκειται για καθαρή πλαστογραφία».

kathimerini.gr

2014-09-19

>