Μοναδικά ευρήματα αποκαλύπτονται στο βυθό των Αντικυθήρων
Το μυστήριο με το δόρυ και το χρυσό δαχτυλίδι
-Ποια είναι τα νέα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, τα οποία ήταν να ανακοινωθούν τέλος εβδομάδας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.
Ενα χάλκινο δόρυ μήκους δύο μέτρων και είκοσι εκατοστών, μια μεταλλική άγκυρα, ένα χρυσό δαχτυλίδι, εξαρτήματα κλίνης, και μια συστάδα αμφορέων σε απόσταση περίπου 250 μέτρων από το σημείο που έχει βρεθεί το Ναυάγιο των Αντικυθήρων συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρημάτων που έφερε στο φως η νέα ενάλια έρευνα που με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» διεξάγεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2014 σε βάθος 55 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα νέα ευρήματα δίνουν νόημα στη δήλωση της προϊσταμένης της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελικής Σίμωσι: «Πιστεύω ότι τα ευρήματα της νέα ενάλιας ανασκαφής του Ναυαγίου των Αντικυθήρων είναι αντίστοιχα του περίφημου Εφήβου των Αντικυθήρων».
Το …μυστικό βίντεο με περιεχόμενο που τελικά έγινε γνωστό
Τα πολύ σημαντικά ευρήματα δεν ανακοινώθηκαν επισήμως όπως αναμενόταν στην παρουσίαση της έρευνας ενώπιον επιστημόνων και δημοσιογράφων που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Κύθηρα διότι, ως γνωστόν, παρενέβη η λογοκρισία: οι ανακοινώσεις αποφασίστηκαν τελικά να γίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Το σχετικό βίντεο με όλα τα νέα ευρήματα που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί δεν προβλήθηκε τελικά αλλά το περιεχόμενό του δεν κατέστη δυνατόν να μείνει μυστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δόρυ δεν φαίνεται ανήκει σε κανένα γνωστό γλυπτικό σύμπλεγμα του ναυαγίου. Το εύρημα πυροδοτεί προσδοκίες ότι θα βρεθεί το, μεγάλων διαστάσεων, άγαλμα στο οποίο πιθανότατα να ανήκε. Το χρυσό δαχτυλίδι εικάζεται ότι δεν ανήκε στο φορτίο - εμπόρευμα του πλοίου αλλά σε επιβαίνοντα. Κι αυτό διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε κοντά σε γυναικείο σκελετό όπου υπάρχουν κι άλλα κοσμήματα. Πιθανολογείται, λοιπόν, ότι ανήκε σε νύφη η οποία ταξίδευε από την Ανατολή προς την Ιταλία για να παντρευτεί με την προίκα της.
Κι όσο για τους αμφορείς, το γεγονός ότι βρέθηκαν σε συστάδα περίπου 250 μέτρα από το ναυάγιο φαίνεται να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι υπήρξαν δυο πλοία που ναυάγησαν αν και ένα μεγάλο μέρος της ανασκαφικής ομάδας πιστεύει ότι το υποτιθέμενο δεύτερο πλοίο μπορεί να είναι κομμάτι του πρώτου.
Πλώρη: εκεί όπου εντοπίζεται η νέα ενάλια έρευνα
Η ενάλια ανασκαφή, που πραγματοποιείται με τη συμβολή των δικτύων νέας γενιάς του ΟΤΕ και της Cosmote, βρίσκεται σε εξέλιξη και εντοπίζεται στην πλώρη του κεντρικού ναυαγίου, περιοχή που δεν είχε ανασκαφεί μέχρι σήμερα.
«Από τη νέα ενάλια έρευνα που θα διεξαχθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2014 θα πρέπει να περιμένουμε και χρηστικά αντικείμενα, και αντικείμενα που μετέφερε το πλοίο και αντικείμενα του πληρώματος του πλοίου, και, βεβαίως, καλλιτεχνήματα», μας είπε η κυρία Σίμωσι. «Και οπωσδήποτε κομμάτια από το ξύλινο σκαρί του πλοίου».
Σύμφωνα με την ίδια, η μεγάλη αποκάλυψη του ναυαγίου έγινε το 2013 που εντοπίστηκε με ακρίβεια η θέση του ναυαγίου με τη συνδρομή του Μπρένταν Φόλεϊ, ωκεανογράφου και ερευνητή στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Το ναυάγιο, ως εκ τούτου, εντοπίστηκε εκ νέου σε βάθος 55 μέτρων. «Το 2012 κάναμε έρευνα περιμετρικά στο νησί σε βάθος 40 μέτρων και δεν είχαμε βρει τίποτα. Ηταν μεγάλη τύχη γιατί ξαναβρήκαμε το ναυάγιο, το κεντρικό κομμάτι του πλοίου. Αυτό είναι το μεγάλο εύρημα, αυτό είναι το στοίχημα. Ετσι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το εγχείρημα που διεξάγεται από 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2014».
«Την πραγματική αρχαιολογία κάνουν οι Ελληνες επιστήμονες»
Παρ’ ότι η συνδρομή των αμερικανών επιστημόνων είναι κάτι περισσότερο από καθοριστική, την πραγματική αρχαιολογία κάνουν οι ΄Ελληνες επιστήμονες. Η κυρία Σίμωσι είναι ξεκάθαρη: «Μπορεί να μην έχουμε ένα Exosuit (σ.σ. την περίφημη στολή που καταδύεται έως 300 μέτρα), αλλά έχουμε ένα Θεοδόκη Θεοδούλου, ένα Δημήτρη Κουρκουμέλη, που ξέρουν την ανασκαφή». Αλήθεια, στην Ελλάδα, η ενάλια ανασκαφή είναι παραγνωρισμένη σε σχέση με την επίγεια; «Τώρα πια δεν νομίζω. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ καλοί στο βυθό, αλλά είμαστε και στον … αφρό», λέει η κυρία Σίμωσι.
Στόχος είναι μέχρι το 2018 τα ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από το ναυάγιο των Αντικυθήρων να φιλοξενηθούν στο υπό κατασκευή Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.
2014-10-06
thetoc.gr