Ερχονται απολύσεις χωρίς αποζημίωση για δοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων
Της Ελένης Πετροπούλου
Την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ θα δουν σύντομα διοικητές και υποδιοικητές των δημόσιων νοσοκομείων παρά την άρνησή τους να υποβάλουν την παραίτησή τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής άρει τα σχετικά εμπόδια και ανοίγει τον δρόμο για νέα πρόσωπα στο ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα προβλέπει αλλαγές στον τρόπο επιλογής των μάνατζερ και... αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης σε περίπτωση που λήξει νωρίτερα η θητεία τους. Όπως δήλωσε στην «ΗτΣ» ο υπουργός Υγείας, «οι σημερινές διοικήσεις του ΕΣΥ πρέπει να καταλάβουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να χαράξει πολιτική με διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη». Και πρόσθεσε: «Είναι βασική αρχή της δημοκρατίας οι διοικήσεις όλων των φορέων και των νοσοκομείων να θέσουν τις παραιτήσεις τους».
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι τα πρόσωπα θα πρέπει να αλλάξουν. «Κρίνουμε, αξιολογούμε και σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες αλλαγές. Είναι όμως θέμα αρχής να θέσουν τις παραιτήσεις τους».
Ο κ. Κουρουμπλής κατηγορεί και τα πολιτικά κόμματα τα οποία με τη στάση τους στηρίζουν σιωπηρά την άρνηση των διοικητών να παραιτηθούν. Μάλιστα τα καλεί να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους, υπογραμμίζοντας ότι σε μια καθημαγμένη οικονομικά χώρα δεν μπορεί πολιτικά στελέχη της ΝΔ να ζητούν αποζημιώσεις, την στιγμή που η κυβέρνηση ζητά τις παραιτήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα από τους περίπου 200 διοικητές και υποδιοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, μόλις 3-4 έχουν υποβάλει την παραίτησή τους. Η πλειονότητα των διοικητών είχε διορισθεί στα τέλη του 2013 και η θητεία τους είναι τριετής. Η σύμβασή τους ανανεώνεται κάθε 12 μήνες μετά την αξιολόγησή τους κι εφόσον φυσικά κριθούν ικανοί να βρίσκονται στις θέσεις τους.
Από λίστα ονομάτων
Η επιλογή τους έγινε από μία λίστα ονομάτων τα οποία εισηγήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης, έπειτα από επεξεργασία των βιογραφικών τους. Τότε δεν ήταν λίγες οι φωνές που έκαναν λόγο για «εικονική» διαδικασία, καθώς πολλοί κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι... μοιράστηκε τις θέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο, ενώ υπήρξαν και διοικητές που είχαν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών. Σε περίπτωση που οι διοικητές κριθούν ακατάλληλοι ή ελλιπείς, η σύμβασή τους λύνεται αζημίως για το ελληνικό δημόσιο και η αντικατάστασή τους γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από τη δεξαμενή των επιλαχόντων που επέλεξε η προαναφερθείσα επιτροπή.
Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ζήτησε απολογισμό έργου από τους διοικητές. Οι περίφημες εκθέσεις πεπραγμένων όντως έφτασαν μέσα στην τριήμερη προθεσμία στον νέο υπουργό, αποτυπώνοντας ελλείψεις, κενά, προβλήματα στη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Αυτές οι εκθέσεις σε συνδυασμό με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στον υπουργό Υγείας για θέματα διαφθοράς -ο κ. Κουρουμπλής έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στη διαφθορά- και για θέματα προμηθειών σε διάφορα νοσοκομεία θα κρίνουν και την τελική επιλογή των διοικητών.
Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για πράξη εκδίκησης ή τιμωρίας, και ότι παράλληλα με τις παραιτήσεις θα γίνεται και η αξιολόγηση.
Επιστολή - κόλαφος για τους διορισμούς
Πρόταση για τροπολογία Νόμου, σχετικά με την επιλογή Διοικητών των Νοσοκομείων ΕΣΥ, υπέβαλε με επιστολή της προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ). Στην επιστολή κάνει λόγο για «νομικά και ηθικά απαράδεκτες, αναξιοκρατικές και προσβλητικές -για τους υποψηφίους- συνθήκες και διαδικασίες διορισμού των Διοικητών, από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η «σύνθεση της Επιτροπής (υποτιθέμενης) «Αξιολόγησης», αφετέρου οι «κατανομές» των θέσεων με «ποσοστά», στα κυβερνητικά κόμματα, ευτέλισαν κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, αξιοκρατίας και κοινωνικού συμφέροντος».
Η ΕΕΜΥΥ υπογραμμίζει ότι «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, μόνο χάρη στον νόμο των πιθανοτήτων, υπηρετούν σήμερα ως διοικητές ή αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων ελάχιστα κατάλληλα πρόσωπα. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι υπηρετούντες είναι, είτε παντελώς άπραγοι και διακοσμητικοί, είτε ακόμη και επικίνδυνοι λόγω πλήρους άγνοιας. Υπάρχουν φυσικά και οι `δραστήριοι` που ενέχονται, εμφανώς, σε υποθέσεις διαφθοράς».
Και καλεί τον υπουργό να προχωρήσει σε άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων των νοσοκομειακών διοικητών, διευκρινίζοντας ότι «η πρόωρη λήξη της θητείας των ήδη υπηρετούντων που θα κριθούν ακατάλληλοι, μπορεί να υλοποιηθεί νομίμως και χωρίς κόστος (ή με ελάχιστο) για το Δημόσιο, με έγκυρες τεχνικές ουσιαστικής αξιολόγησης». Προτείνει μάλιστα ένα νέο νομικό πλαίσιο που σύμφωνα με την ΕΕΜΥΥ θα αφορά τη σύσταση ειδικής πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης και Κατάταξης των υποψήφιων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, η οποία θα αποτελείται από:
1.τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ως πρόεδρο,
2.έναν εν ενεργεία καθηγητή α΄ βαθμίδας ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, στα γνωστικά αντικείμενα Διοίκησης/Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας ή Οικονομικών της Υγείας ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Management ή Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων,
3.έναν εν ενεργεία αντιπρόεδρο ή σύμβουλο του ΑΣΕΠ,
4.ένα εν ενεργεία υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικού φορέα, με απασχολούμενο προσωπικό τουλάχιστον 200 ατόμων και με δραστηριότητα μη συναφή με τις μονάδες και υπηρεσίες υγείας, προτεινόμενο από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος,
5. έναν ειδικό εμπειρογνώμονα, πρώην ή εν ενεργεία στέλεχος του δημόσιου τομέα υγείας, με προϋπηρεσία τουλάχιστον δεκαπέντε(15) ετών συνολικά σε θέσεις διοικητή ή υποδιοικητή υγειονομικών περιφερειών ή προέδρου Δ.Σ. ή διοικητή ή διευθυντή υπηρεσίας νοσοκομείων του ΕΣΥ, με τον αναπληρωτή του.
imerisia.gr
21:30:37
2015-03-29