Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι από τον σεισμό στο Νεπάλ που ήταν 900 φορές μεγαλύτερος από της Κεφαλονιάς-Τσελέντης:Ωριμες για σεισμό δυο-τρεις περιοχές στην Ελλάδα
Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι από τον σεισμό στο Νεπάλ
Η ισχυρή δόνηση στο Νεπάλ θα προκαλέσει το λεγόμενο σεισμικό ντόμινο, αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, καθησυχάζει ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρίνησε ότι ο σεισμός 7,9 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου την ασιατική χώρα, θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 - 8 Ρίχτερ σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Λέκκας αναχωρεί εντός της ημέρας για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας, ενώ θα αποκομίσει, όπως είπε, μεγάλη εμπειρία μελετώντας από κοντά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του (χιονοστιβάδες, αλλαγή ροής ποταμών κλπ).
Ο πολύ ισχυρός σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδες στην περιοχή του όρους Έβερεστ, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Η χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο φονικός σεισμός του Νεπάλ καταπλάκωσε ένα τμήμα του κεντρικού καταυλισμού που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες που πραγματοποιούν αναβάσεις στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ενώ στον καταυλισμό βρίσκονταν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, γνωστοποίησε το υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.
Ερωτηθείς ο κ. Λέκκας αν ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος από την επιστημονική κοινότητα, απάντησε καταφατικά διότι - ανέφερε - για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαϊων αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής:
Η τελευταία φορά που «χτύπησε» εκεί με σφοδρότητα ο Εγκέλαδος, ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος (7,9 R) και τραγικό απολογισμό περί τους 10.000 νεκρούς.
Λέκκας: «Ο σεισμός στο Νεπάλ ήταν 900 φορές μεγαλύτερος από της Κεφαλονιάς»
Σεισμικό ντόμινο αναμένεται να προκαλέσει η ισχυρή δόνηση των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, εκτιμά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στο Κατμαντού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.
Περιγράφοντας στο Mega τα όσα είδε ανέφερε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές.
Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του σεισμού ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι «το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά».
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια «θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο».
Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ τόνισε ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 έως 8 βαθμούς σε βάθους χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος καθώς όπως ανέφερε για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής.
Η τελευταία φορά που χτύπησε σφοδρά ο Εγκέλαδος ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος και με τραγικό απολογισμό περίπου 10.000 νεκρούς.
Ο κ. Λέκκας αναχώρησε την Κυριακή για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας.
Τσελέντης: «Ωριμες για σεισμό δυο-τρεις περιοχές στην Ελλάδα - είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές»
Δύο σημαντικές αποκαλύψεις έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης, με φόντο τον φονικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου στο Νεπάλ και τις θεωρίες περί ντόμινο.
Η πρώτη ήταν ότι από τον Ιούνιο σταματά η 24ωρη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων - οι οποίοι αμείβονται με 650 ευρώ το μήνα - και έτσι η δουλειά, θα σταματά τη νύχτα. Οπως ανέφερε ο Ακης Τσελέντης, έχει θέσει το θέμα αρμοδίως, χωρίς να λάβει απάντηση. «Συνήθως κινητοποιούνται όταν γίνει σεισμός, αλλά τότε θα είναι αργά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη είναι ότι δύο -τρεις περιοχές στην ελληνική επικράτεια θεωρούνται από τους σεισμολόγους «υπερ-ώριμες» για μεγάλο σεισμό!
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στους Νότη Παπαδόπουλο, Γιώργο Παπαχρήστο και Βασίλη Χιώτη, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών είπε:
«Υπάρχουν δυο-τρεις περιοχές που είναι παρά-ώριμες. Κινδυνεύουν να πέσουν από το δέντρο» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Υπάρχουν και είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές».
Νωρίτερα πάντως είχε σημειώσει:
«Ο κόσμος να μην ανησυχεί, αλλά οι πολιτικοί να ανησυχούν. Είναι υπεύθυνοι της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας. Όταν έχουν αφήσει να καταρρεύσει η αντισεισμική πολιτική της χώρας σε τραγικό επίπεδο… Η Ελλάδα είναι η πιο ενεργή περιοχή της Ευρώπης. Αν μας σώνει κάτι, είναι η άριστη δουλειά των μηχανικών μας.
» Σας λέω μια είδηση-βόμβα: όταν τον Ιούνιο, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών, σταματάει η 24ωρη παρακολούθηση, οπότε εμείς πλέον δεν θα μπορούμε να σας ενημερώνουμε… Μιλάμε για 15 άτομα με 650 ευρώ το μήνα. Γι’ αυτό το ποσό μιλάμε τώρα, είναι μια τραγική κατάσταση. Είναι με συμβάσεις, οι οποίες λήγουν, για 650 ευρώ το μήνα δηλαδή. Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αυτό το πρόβλημα είναι τραγικό, έχει να κάνει με την ασφάλεια του ελληνικού πολιτισμού . Εγώ πέρασα τα μηνύματα εκεί που έπρεπε να τα περάσω, η καυτή πατάτα πλέον είναι σε άλλα χέρια και στον επόμενο μεγάλο σεισμό, κάποιοι θα πληρώσουν. Έχει να κάνει με το ΥΠΕΧΩΔΕ, απ’ ό,τι ξέρω έχει ζητήσει και ο ΟΑΣΠ και εμείς συνάντηση με τον κύριο Σπίρτζη, αλλά ακόμα δεν το έχουμε πετύχει.
» Δεν ξανά ζητάω καμία συνάντηση και θα περιμένω πλέον τον επόμενο σεισμό. Το Γεωδυναμικό, αυτή τη στιγμή παρακολουθεί, 170 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα για σεισμούς, παρακολουθεί περίπου 200 σταθμούς πού έχει να κάνει με προγράμματα που έχουν να κάνει με τη δομική όλων των κτιρίων και παρακολουθεί περίπου 180 σταθμούς που καταγράφουν την στάθμη της θάλασσας για τσουνάμι. Όλο αυτό το τρομακτικό δίκτυο θα καταρρεύσει τέλος του Ιούνη».
21:59:08
2015-04-27