lefkada-news

Το ΣτΕ αποφασίζει για το δημοψήφισμα-Οι αποφάσεις των Δ.Σ των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Ψήφισμα ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  για το δημοψήφισμα της 5-7-2015



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

------------------------

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ             



Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην συνεδρίασή του με αριθμό 96/30-6-2015 για το δημοψήφισμα της 5-7-2015, αποφάσισε τα εξής:

- Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος κατ` άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για θέμα που δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι εθνικό ή δημοσιονομικό, θέτει σε αμφισβήτηση την νομιμότητα του δημοψηφίσματος.

- Η διενέργεια του δημοψηφίσματος εννέα (9) μόλις ημέρες μετά την προκήρυξή του, με αποτέλεσμα την σύντμηση των προθεσμιών και την έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, θέτει σε αμφισβήτηση και την νομιμότητα της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

- Η διατύπωση του ερωτήματος στο ψηφοδέλτιο με τρόπο ασαφή, αφού ο πολίτης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα κείμενα που τίθενται στην κρίση του, δεν δίνει την δυνατότητα στον ψηφοφόρο να διαμορφώσει ορθά την επιλογή του.

- Η ανισομερής κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στους υποστηρικτές του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», αποτελεί μία ακόμη παρεμπόδιση του ψηφοφόρου στο να διαμορφώσει ορθά την επιλογή του.

- Όλα τα παραπάνω όχι μόνο εντείνουν την αβεβαιότητα των ψηφοφόρων για την ορθή επιλογή τους, αλλά πολύ περισσότερο διχάζουν τους Έλληνες πολίτες, σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας μας.


Για τους παραπάνω λόγους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση να ματαιώσει το δημοψήφισμα και να υλοποιήσει την εντολή που έλαβε από τον Ελληνικό Λαό στις εκλογές της 25-1-2015, που είναι η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ζώνη του Ευρώ.

 

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

Αθήνα, 30.6.2015


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, με τους αγώνες και τη μεγάλη δημοκρατική παράδοση, άρθρωσε έγκαιρα προγραμματικό λόγο θεσμικής αντίδρασης στις ασκηθείσες πολιτικές των δανειστών σε βάρος τόσο του δικηγορικού σώματος, όσο και της κοινωνίας των πολιτών.

Θυμίζουμε την πρώτη θεσμική αντίδραση - δικαστική προσφυγή μας κατά των μνημονίων, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, τη διεξαγωγή του πρώτου πανελλήνιου δικηγορικού δημοψηφίσματος κατά της επιχειρηθείσας τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με μείζον διακύβευμα την προστασία των συμφερόντων των πλέον αδυνάτων συμπολιτών μας - δανειοληπτών κ.λπ.

Τούτων δοθέντων και μη δυναμένων να αμφισβητηθούν υπό ουδενός, ο ΔΣΑ καλείται θεσμικά, σύμφωνα με τον ν. 4023/2011,  να τοποθετηθεί νομικά στο δημόσιο διάλογο επί του επικειμένου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος μας έφερε αντιμέτωπους με ουσιώδη προβλήματα επί του κύρους και του νοήματος του εν λόγω δημοψηφίσματος. Με μείζονα υπαρξιακά ζητήματα για το μέλλον της χώρας.

Κατ` αρχήν, ανακύπτουν τουλάχιστον επιφυλάξεις για την εκπλήρωση των βασικών διαδικαστικών εγγυήσεων που προβλέπει ο ν. 4023/2011 ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44  παρ. 2 και 3 του Συντάγματος. Όσον δε αφορά στο δικαίωμα συμμετοχής μας στο δημόσιο διάλογο επί των ερωτημάτων που τίθενται, αυτό, για να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, προϋποθέτει την προηγούμενη σαφή και πλήρη ενημέρωσή μας από αυτούς  που ανέλαβαν την πρωτοβουλία. Προϋποθέτει την ασφαλή γνώση μας τόσο επί του αντικειμένου του δημοψηφίσματος όσο και των συνεπειών που θα έχει το «ναι» ή το «όχι». Η θεμελιώδης αυτή προϋπόθεση, η οποία δεν είναι κενός τύπος, αλλά ουσιαστική επιβεβαίωση του κράτους δικαίου, δεν συντρέχει εν προκειμένω. Ούτε για μας ούτε για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Το έλλειμμα της αναγκαίας ενημέρωσης αποτυπώνεται άλλωστε στο ίδιο το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, όπου γίνεται παραπομπή σε δύο κείμενα, τα οποία ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Σε αίτημα του ΔΣΑ για την αποστολή τους από τον αρμόδιο υπουργό, εστάλησαν μη επικυρωμένα κείμενα, χωρίς τα αναγκαία στοιχεία επισήμου εγγράφου (χρονολογία, υπογραφές, σφραγίδες, πιστοποίηση του εκδότη), σε σημείο που ήταν αδύνατη η επεξεργασία τους, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια τελική θέση,  θετική ή αρνητική.

Όπως είναι ευνόητο, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση του Ν. 4023/2011 (άρθρο 3 παρ. 2),  το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος δεν μπορεί να είναι ούτε ασαφές ούτε υπαινικτικό. Δεν μπορεί να αναζητούμε -εις μάτην- το πραγματικό του νόημα. Δεν μπορεί να παραμένουν κρυφά και άδηλα ερωτήματα.

Η είδηση για την κατάθεση νέας πρότασης από την κυβέρνηση, δημιουργεί έτι περαιτέρω ερωτηματικά για το νόημα ή / και το περιεχόμενο ή / και τη σκοπιμότητα αυτού του δημοψηφίσματος.

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων. Βασίζεται σε στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων με την σύντμηση των συνήθων εκλογικών προθεσμιών - ουσιώδη προϋπόθεση επαρκούς πληροφόρησης του λαού -, την παραπομπή του ερωτήματος σε κείμενα που δεν πληρούν καν τη νομική έννοια του «εγγράφου», αλλά και την πλήρη προχειρότητα ή τη μεθόδευση αναφορικά με κρίσιμα πρακτικά θέματα, όπως ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και, δυστυχώς, η μορφή των ψηφοδελτίων. Πρόκειται για ζητήματα νομικού πολιτισμού, για τα οποία αρκούμαστε μέχρι στιγμής στην κατανυκτική σιωπή των αρμόδιων φορέων.

Ας σημειωθεί ότι η σύντμηση των προθεσμιών και η επίσπευση του δημοψηφίσματος καθώς και η δυσμενής οικονομική συγκυρία που επήλθε από αυτή, καθιστά προβληματική την παρουσία των δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα που έχουν διορισθεί με την ΠΝΠ.  

Τρεις μέρες τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης, παράδοξης, διχαστικής πολεμικής. Μιας πολεμικής που δεν συνάδει με τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το καθήκον της χώρας να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αν τελικά το δημοψήφισμα άλλα λέει κι άλλα υπονοεί, αν ισχύει ότι το ουσιαστικό του διακύβευμα είναι «ναι» ή «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε  η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από «ναι». Ναι στη δημιουργική συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο ασφαλώς δεν σημαίνει τυφλή υιοθέτηση αυθαίρετων ή κοινωνικά άδικων αξιώσεων εταίρων μας ή/και των δανειστών, αλλά  σεβασμό στις κοινές μας αξίες και τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις.

Άλλωστε, η παραπάνω απάντηση έχει ήδη δοθεί θεσμικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 28 του Συντάγματος.  Μετά από 33 χρόνια, μετά από τις διαδοχικές επικυρώσεις από τη Βουλή των τροποποιητικών Συνθηκών, το μέλλον της χώρας μας δεν είναι δυνατό να αποσυνδεθεί από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κοινό μας μέλλον δεν μπορεί να τίθεται ως κρυφό δίλημμα αυτού του δημοψηφίσματος ή ως ζητούμενο. Η διασφάλιση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας είναι υποχρέωση όλων. Τούτο άλλωστε υπαγορεύει η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το Σύνταγμά μας.


Το ΣτΕ αποφασίζει για το δημοψήφισμα

 

«Μπλόκο» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την 5η Ιουλίου επιχειρούν δύο πολίτες, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ένας τέως σύμβουλος Επικρατείας και ένας μηχανικός χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική και παράνομη τη διαδικασία.

Την Πέμπτη, με αίτησή τους θα ζητήσουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών για να «παγώσει» το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας πως η ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του.

Στην προσφυγή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι από τις συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπεται να τίθεται σε δημοψήφισμα ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στην διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτει ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους».

Επικαλούμενοι τη νομοθεσία που αφορά την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων (νόμο 4023/2011), θεωρούν πως το ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να αποφανθεί ο Έλληνας πολίτης, δεν διατυπώνεται με τρόπο σαφή και σύντομο -όπως απαιτεί ο νόμος- αλλά είναι πολυσύνθετο, περιγράφεται με ειδικούς τεχνικούς και επιστημονικούς όρους, οι οποίοι είναι «αδύνατον να γίνουν κατανοητοί από την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων».

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν παράνομες τις σχετικές νομοθετικές πράξεις λόγω του σύντονου χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την ενημέρωση του εκλογικού σώματος. Επίσης θα υποστηρίζουν πως στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν δημοσιεύονται τα κείμενα των διεθνών οργανισμών του Eurogroup της 25.6.2015.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η πράξη του υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα, είναι άκυρα, καθώς έχουν εκδοθεί «κατά κατάχρηση εξουσίας», αφού εκδόθηκαν για «σκοπό τελείως διάφορο από εκείνον για τον οποίο προβλέφθηκε συνταγματικώς ο θεσμός του δημοψηφίσματος και άσχετο προς την έννοια του εθνικού ζητήματος, όπως αυτή γίνεται δεκτή από την επιστήμη και στην κοινή αντίληψη».

Η απόφαση την Παρασκευή

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει την Παρασκευή αν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, συγκαλεί εκτάκτως την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μεθαύριο στις 12.00 το μεσημέρι για να συζητηθεί η προσφυγή των δύο πολιτών.
Η προσφυγή θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Μετά την συζήτηση της προσφυγής σε δημόσια συνεδρίαση, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να εκδοθεί αυθημερόν, δηλ. έως τη νύχτα της Παρασκευής.

Τέλος, όπως έχουν δηλώσει οι δύο πολίτες, αύριο θα καταθέσουν στο ΣτΕ αίτηση με την οποία θα ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών που να «παγώνει» το δημοψήφισμα, κίνηση ωστόσο που πλέον είναι άνευ αντικειμένου.

WWW.ZOUGLA.GR

 

21:19:10

2015-07-02

>