ΣτΕ:Απορρίφθηκε η προσφυγή,κανονικά θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα την Κυριακή
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των δύο πολιτών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο, κατά συνέπεια, θα διεξαχθεί κανονικά.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι τα νομοθετήματα που καθορίζουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι κυβερνητικές πράξεις που ανάγονται στην διαχείριση της πολιτικής εξουσίας και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην απόφασή τους πως «το προσβαλλόμενο διάταγμα, εκδοθέν βάσει του άρθρου 44 παρ. 2 του Συντάγματος, όπως και η προσβαλλόμενη πράξη του υπουργικού συμβουλίου, αφορούν την προκήρυξη δημοψηφίσματος και συνιστούν, ως εκ τούτου, κυβερνητικές πράξεις αναγόμενες στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας κατά την έννοια του άρθρου 45 παρ. 5 του Π.Δ. 18/1989».
Κατά συνέπεια, «οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεπώς, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του κύρους και των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, υπάγεται σύμφωνα με το άρθρο 100 παρ. 1 περ. β΄ του Συντάγματος, στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου».
Προσφυγή δύο πολιτών στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η ακροαματική διαδικασία για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του δημοψηφίσματος, έπειτα από προσφυγή δύο πολιτών.
Μετά τη διάσκεψη των δικαστών, η απόφαση της Ολομέλειας θα ανακοινωθεί από το δικαστήριο επί της έδρας.
Οι δικηγόροι που υποστήριξαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υποστήριξαν ότι το μόνο αρμόδιο δικαστήριο να κρίνει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος είναι το Εκλογοδικείο και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αντίθετα, ένας από τους δύο πολίτες που προσέφυγαν, δικηγόρος και τέως Σύμβουλος Επικρατείας, υποστήριξε ότι αρμόδιο να επιλύσει το ζήτημα είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι το Εκλογοδικείο, καθώς το τελευταίο θα επιληφθεί «κατόπιν εορτής».
Οι συνήγοροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα για το δημοψήφισμα είναι συνταγματικά και αποτελούν κυβερνητικές πράξεις υψηλότατου επιπέδου, οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν δικαστικά από το ΣτΕ, καθώς εκφράζουν τη βούληση της κυβέρνησης.
Πρόσθεσαν, δε, ότι για τα ερωτήματα έχει ενημερωθεί, πλήρως, ο ελληνικός λαός και ότι η απόφαση του δικαστηρίου που θα εκδοθεί αφορά την ιστορία της Ευρώπης, καθώς σήμερα «δικάζεται η δημοκρατία».
Σύμφωνα με την προσφυγή, οι πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόταση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξή του είναι αντίθετα στο άρθρο 44 του Συντάγματος και τον νόμο 4023/2011.
Τονίζουν επίσης ότι δεν επιτρέπεται να τίθενται σε δημοψηφίσματα ερωτήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα και πολιτικής.
Ακόμα, υποστηρίζουν, από τη διατύπωση του ερωτήματος δεν προσδιορίζονται ούτε κατά προσέγγιση οι νομικές και οικονομικές συνέπειες στη λειτουργία του κράτους και της κοινωνικής ζωής από τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα για την επιλογή του «ΟΧΙ» ή του «ΝΑΙ».
Παράνομες, λένε οι δύο πολίτες, είναι και οι προθεσμίες που τίθενται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αφού καθίσταται αδύνατη η ενημέρωση του ελληνικού λαού, δεδομένου μάλιστα ότι στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν δημοσιεύονται τα κείμενα των διεθνών οργανισμών.
21:58:27
2015-07-03