lefkada-news

Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών-Αλ. Τσίπρας: Δύσκολες αποφάσεις αλλά παρελθόν το Grexit

Σε μια πολύ δύσκολη και βαριά για την Αθήνα συμφωνία κατέληξαν Ελλάδα και δανειστές της μετά από 17 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.


Μια συμφωνία που ο Έλληνας πρωθυπουργός, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τη στηρίξει ο ελληνικός λαός.

Η συνολική χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία θα ανέρχεται σε 86 δισ. Ενώ θα δοθούν και 35 δισ. προς την Ελλάδα για επενδύσεις και για την ανάπτυξη. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί άμεσα με ένα χρηματοδοτικό πακέτο γέφυρα το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας για Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ μετά την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται ο Μ. Ντράγκι να ανοίξει και πάλι την κάνουλα του ELA.

Συνοπτικά η συμφωνία προβλέπει:


-Τριετές δάνειο 86 δισ.
-Μεταφορά κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. σε ειδικό ταμείο στην Ελλάδα
-Η Βουλή πρέπει να  ψηφίσει τα βασικά μέτρα μέχρι την Τετάρτη
-Πιθανόν Τετάρτη το Eurogroup και μετά τα υπόλοιπα κοινοβούλια θα νομοθετήσουν
-Βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Ιούλιο-Αύγουστο και την χρηματοδότηση των τραπεζών
-Από τα 50 δισ του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ένα μεγάλο μέρος θα πάει και στην ανάπτυξη
-Οπως δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 2015 πρέπει να ανακληθούν
-Η Ελλάδα μέχρι το 2014 είχε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης αλλά το 2015 επέστρεψε σε ύφεση
-Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ονομαστικό κούρεμα χρέους

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται όλα όσα εμπεριείχε το πακέτο Γιούνκερ αλλά και όσα παρέμειναν ανοιχτά από την 5η αξιολόγηση. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι θα ανακληθούν και μέτρα που έχει περάσει το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση μετά την εκλογή της.

Παράλληλα θα ιδρυθεί ένα ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα την Αθήνα το οποίο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών αρχών στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 50 δισ. με στόχο, όπως περιέγραψε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, το μεγαλύτερο μέρος αυτών να χρησιμοποιηθεί για τη απομείωση του ελληνικού χρέους, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ 12,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και για την ανάπτυξη της χώρας.

Μετά τη σημερινή συμφωνία η σκυτάλη πλέον περνά στο ελληνικό κοινοβούλιο και το ενδιαφέρον στρέφεται στον Αλέξη Τσίπρα και το πως θα ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Κομβικής σημασίας είναι ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράσει την αντίθεσή του με τη συμφωνία στις ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα μέχρι την Τετάρτη στη Βουλή.

thetoc.gr

Τσίπρας μετά τη συμφωνία: Ο αγώνας μας παρακαταθήκη για την αλλαγή στην Ευρώπη

Για μια δύσκολη συμφωνία με υφεσιακά μέτρα η οποία όμως δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει τη μάχη στο εσωτερικό της χώρας και να χρηματοδοτηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα εντός της ευρωζώνης, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τους θεσμούς. Τόνισε επίσης πως η λαϊκή κυριαρχία έχει αποκατασταθεί και μένει τώρα να αποκατασταθεί κι η εθνική κυριαρχία.

"Παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ό, τι καλύτερο, να σταθεί η χώρα στα πόδια της", είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για "σκληρά διλλήμματα κι αποφάσεις". Είπε πως επιτεύχθηκε να αποτραπούν τα σχέδια "ακραίων κύκλων" όπως η μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό κι η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, "σχέδιο που είχε αρχίσει να υλοποιείται".

Ως πλεονεκτήματα της συμφωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε τη δέσμευση της αναδόμησης  του χρέους και την παρακαταθήκη του αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για την αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. "Τη λαϊκή κυριαρχία την κερδίσαμε",  είπε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι υφεσιακά αλλά πως οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας που θα προκύψουν θα δώσουν κίνητρο για επενδύσεις που ενδεχομένως να αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα.
"Πιστεύω πως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει" είπε ο πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε πως τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και πως θα πληρώσουν και όσοι το είχαν αποφύγει τα προηγούμενα χρόνια, "υπό την προστασία των προηγούμενων κυβερνήσεων". Συμπλήρωσε πως ήρθε η ώρα "να τελειώσουμε με τα κατεστημένα" και μίλησε για μια "νέα προσπάθεια που ξεκινά από αύριο".

 

koutipandoras.gr

12:00:59

2015-07-13

>