lefkada-news

Με βαριές απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε η συμφωνία

Από την μοίρα των κομμάτων που ψήφισαν το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε η «κυβέρνηση της Αριστεράς» καθώς η πρώτη ψηφοφορία μέτρων αποδεκάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ αν και ο πρωθυπουργός έθεσε σκληρό και εθνικό και κομματικό δίλημμα.

Τριανταοκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ( 32 καταψήφισαν και 6 δήλωσαν παρών) αποδοκίμασαν και καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα ενώ απουσίαζε η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα χωρίς να γνωρίζουμε προς το παρόν το λόγο της απουσίας της.

Συγκεκριμένα

Οχι ψήφισαν : Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Ζαχαριάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Χρήστος Χατζησάββας, Ραχήλ Μακρή, Ευγενεία Ουζουνίδου, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Βασίλης Κυριακάκης.

Ψήφισαν «παρών»: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης και Βασιλική Λέβα.

Απούσα: Αλεξάνδρα Τζανάκα

Το αποψινό αποτέλεσμα  της ψηφοφορίας δημιουργεί μείζον πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ηγείται κυβέρνησης κοινοβουλευτικής μειοψηφίας και αναμένονται με ενδιαφέρον οι κινήσεις του τις προσεχείς ώρες.

Λαφαζάνης: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση»

Την πλήρη υποστήριξή του στην κυβέρνηση εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξερχόμενος της Βουλής. «Συνεχίζουμε με ένα ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο που αποτελεί τον κορμό μιας κυβέρνησης που θα συνεχίσει προοδευτική πορεία για να βγει η χώρα από την κρίση» ειπε ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ερωτηθείς αν θα παραμένει στην κυβέρνηση ο κ. Λαφαζάνης απάντησε ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και τόνισε ότι οποτεδήποτε ζητήσει ο πρωθυπουργός την παραίτησή του, εκείνος θα την θέσει στη διάθεσή του. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση όλοι εμείς που είπαμε όχι και συνεχίζουμε την προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Στηρίζουμε ολόθερμα την κυβέρνηση αλλά διαφωνούμε με τα μνημόνια» επανέλαβε ο κ. Λαφαζάνης.

Στο κενό το επιχείρημα μην γίνουμε αριστερή παρένθεση

Μέχρι την τελευταία ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του που αποφασίστηκε τελευταία στιγμή «διαπραγματευόταν» με τους απρόθυμους υπουργούς και βουλευτές με βασικό επιχείρημα: ας μην τους κάνουμε τη χάρη να γίνουμε αριστερή παρένθεση.

Και αφού τον «προκάλεσε» ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης προεξόφλησε ή ευχήθηκε: «Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς»

Ο Αλέξης Τσίπρας αν και είχε προσδώσει εμμέσως χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας πως χωρίς ψήφο της Κ.Ο δύσκολα θα μείνει πρωθυπουργός, είδε και άκουσε απόψε:

* την πρόεδρο της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει «μαύρη μέρα» ,να προβλέπει την «πολιτική του αυτοκαταστροφή» λέγοντας πως το ερώτημα δεν μπορεί να είναι «ευρώ ή δημοκρατία» σφραγίζοντας το ΟΧΙ της.

* τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να λέει Οχι μέσα σε θύελλα αντιδράσεων

* τρεις εν ενεργεία υπουργούς να καταψηφίζουν. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Π.Λαφαζάνης, ο υπαρχηγός του Δ.Στρατούλης και ο Κ.Ησυχος είπαν «όχι»δεν θεωρούν ότι αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση και δεν παραιτούνται. Σε δηλώσεις του μάλιστα μετά το αποτέλεσμα ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε πως αν είχε τεθεί θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είχε ψηφίσει Ναι.

*32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε Οχι και 6 να δηλώνουν παρών.

* ο μοναδικός βουλευτής που «μεταπείστηκε» να είναι ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Φίλης:Το πραξικόπημα που άρχισε στις Βρυξέλλες θα ολοκληρωθεί απόψε εδώ;

Τα διλήμματα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέτειναν εντός της ολομέλειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας που ανέδειξαν την ανάγκη υπερψήφισης του νομοσχεδίου ως αναγκαίο βήμα να μην πέσει η κυβέρνηση και μην καταστεί «παρένθεση».

«Ας μην αφήσουμε άθελά μας να ολοκληρωθεί το πραξικόπημα που άρχισε στις Βρυξέλλες» είπε ο Νίκος Φίλης και κάλεσε τους βουλευτές «να μην αφήσουν να γίνει το χατήρι του Σόιμπλε».

Και ο Δημήτρης Βίτσας επισήμανε «ο ελληνικός λαός δεν μας επιτρέπει να αναδιπλωθούμε από την ηγεσία του πολιτικού σκηνικού.

Καμμένος: Αν πέσει η κυβέρνηση δεν θα σωθεί η Ελλάδα

«Αν πέσει η κυβέρνηση δεν θα σωθεί ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη» έσπευσε να πιέσει τους βουλευτές και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μιλώντας και εκείνος για πραξικόπημα.

Ο υπουργός εσωτερικών Ν.Βούτσης πήρε αποστάσεις από τα περί πραξικοπήματος και νομοθέτησης και ψήφισης υπό ατμόσφαιρα εκβιασμού που επικαλέστηκαν Καμμένος και λοιπά κυβερνητικά στελέχη μετά από την επισήμανση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.

Ρεσιτάλ Μεϊμαράκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης απέδειξε ότι έχει αλάθητο πολιτικό ένστικτο καθώς δεν «έκαψε» την ομιλία και την παρέμβαση του όταν από πλευράς κυβέρνησης διαβεβαίωναν πως ο κ.Τσίπρας δεν θα μιλήσει.

Και όταν πήρε το λόγο μετά την επιθετική ομιλία του πρωθυπουργού παρατήρησε γελώντας «η συναίνεση και η συνεννόηση σας αποσυσπείρωσε». Μετέφρασε τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας ως προσπάθεια να συσπειρώσει το εσωτερικό του κόμματος του αλλά από την άλλη διερωτήθηκε γιατί άραγε απορεί πως υπουργοί όπως ο Λαφαζάνης λένε Οχι.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξήγησε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ότι η Ν.Δ. δίνει τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας αλλά και για τα άλλα θέματα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση.

«Μην παρεξηγείτε την αστική ευγένεια , μη νομίζετε πως είναι πολιτική αδυναμία», πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι είναι καλύτερη μία «κακή συμφωνία» από μία «μη συμφωνία».

Το δικό μας «ναι» είναι χωρίς συναλλαγές σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης και αφορά την ευρωπαϊκή πορεία.

Θεοδωράκης: Θα ψηφίσουμε όσα συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας

« Θα ψηφίσουμε χωρίς τσαλιμάκια όσα συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που κάλεσε τον πρωθυπουργό να διώξει όσους θεωρούν ότι μπορεί να καταψηφίσουν τα μέτρα και να παραμείνουν υπουργοί.

«Δεν νοείται να κρατάτε στην κυβέρνησή σας κ. Τσίπρα αυτούς που σας καταψηφίζουν» ενώ τον κάλεσε να αποκαλύψει «τους συνωμότες της δραχμής που κρύφτηκαν πίσω του και πήραν καρέκλες».

Φ.Γεννηματά: Καταστρεπτικά τα σενάρια εκλογών και κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επιτίμησε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν έλαβε το λόγο στη συζήτηση, διευκρίνισε ότι η λευκή επιταγή του ΠΑΣΟΚ είναι στη χώρα και όχι στον πρωθυπουργό.

«Δεν είναι δικαίωση για εμάς ότι ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Δικαίωση θα ήταν να χτίσετε πάνω στις προηγούμενες δικές μας προσπάθειες που κακώς τις λοιδορήσατε...» είπε και πρόσθεσε «Η συμφωνία δύσκολη και επώδυνη αλλά΄κρατά όρθια την Ελλάδα».

Και κατέληξε : γνωρίζετε ότι οι εκλογές είναι καταστροφή για τη χώρα. Καταστρεπτικά είναι και τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου.

Τσακαλώτος : Δεν έχουμε ούτε βεβαιότητες ούτε σιγουριές

Αφοπλιστικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί εξομολογούμενος πως και όταν έκλεινα τη συμφωνία αλλά και τώρα «δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές»

Μιλώντας για την συμφωνία ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και εξομολογήθηκε «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».

thetoc.gr

09:44:16

2015-07-16

>