«Πικρό ποτήρι» ο ΦΠΑ για τα νοικοκυριά-Δύσκολη η απορρόφηση αυξήσεων από τις εταιρείες
-Ανατιμήσεις: Δύσκολη και υπό προϋποθέσεις η απορρόφηση αυξήσεων από τις εταιρείες
Από την Δευτέρα 20/7/2015, εκατοντάδες βασικά είδη διαβίωσης θα μεταφερθούν από το 13% στο 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν κατά 9%. Ο χαμηλός συντελεστής 6,5% μειώνεται πάντως σε 6% (για φάρμακα, εισιτήρια θεάτρων, εκδόσεις βιβλίων κ.λπ.).
Στα είδη διατροφής που μετατάσσονται άμεσα από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξίδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερ, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί τοστ, φρυγανιές-παξιμάδια, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες κ.λπ.), κονσέρβες, τοματοπολτοί, αναψυκτικά χυμοί και ποτά, όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και λοιπά είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, κυλικεία, φαστφουντάδικα και καντίνες.
Οσον αφορά τα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων, φαίνεται να είναι περιορισμένα. Μια πρακτική που δύναται να υιοθετήσουν όσες βιομηχανίες διατηρούν ακόμα αντοχές είναι να απορροφήσουν την αύξηση για ένα ποσοστό του κωδικολογίου τους, π.χ. το 50% που θα αφορά ενδεχομένως τους πιο ταχυκίνητους κωδικούς.
Από πλευράς της οργανωμένης λιανικής, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πολιτική εκάστης αλυσίδας: ο ανταγωνισμός και τα περιθώρια κέρδους ανά προϊόν.
Πάντως, όπως αναφέρουν στη στελέχη της αγοράς, «επί της ουσίας κανένας δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την αύξηση του ΦΠΑ. Ισως η δυνατότητα συμψηφισμών της απόδοσης του ΦΠΑ -κυρίως για τον μήνα Ιούλιο που διατηρούνται και τα δύο καθεστώτα- να δίνει μια ευελιξία στις αλυσίδες να διατηρήσουν σταθερές τιμές, ωστόσο από τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν σίγουρα ανατιμήσεις. Αν όχι σε όλα τα είδη, σε μεγάλο ποσοστό εξ αυτών».
Σημειώνεται ότι σε ένα μέσο κατάστημα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι οι αλλαγές αφορούν περί τους 6.000-7.000 κωδικούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κωδικοί ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται ότι θα πριμοδοτηθούν ακόμα περισσότερο από τα σούπερ μάρκετ και θα ξαναβρεθούν στην «πρώτη γραμμή» στη μάχη για την προσέλκυση των καταναλωτών.
Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν αναλυτές της καταναλωτικής συμπεριφοράς, τα είδη διατροφής αφορούν ανελαστικές δαπάνες και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι παρά τη σημαντική επιβάρυνση που θα δεχθούν οι καταναλωτές, ο αντίκτυπος στο μέσο καλάθι θα αφορά κυρίως τη μετατόπιση σε φθηνότερες επιλογές.
Από naftemporiki.gr & protothema.gr
23:33:18
2015-07-20