Στα χέρια των Δήμων περνάει η διαχείριση των σκουπιδιών
Ο κάθε Δήμος θα είναι πλέον υπεύθυνος για τη διαχείριση των σκουπιδιών του.
Αυτό προβλέπεται από τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, το τελικό κείμενο τού οποίου δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου.
Με τον νέο σχεδιασμό –που παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ» την Τρίτη 2 Ιουνίου- καθιερώνεται η εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων στα όρια του κάθε Δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή από την πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο τού Εθνικού Σχεδιασμού, όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν εκπονήσει και εφαρμόσει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠΕΣΔΑ) θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.
Όπως εξηγούν, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού είναι δεσμευτικές για τις Περιφέρειες και, κάθε απόκλιση από αυτόν απαιτεί ισχυρή περιβαλλοντική, τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.
Ο νέος σχεδιασμός έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2020. Στα νέα στοιχεία που έχουν προστεθεί από τη διαβούλευση συγκαταλέγεται και η απόρριψη της καύσης ως μεθόδου διαχείρισης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου «μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση Plasma κ.α θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό».
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως εξηγούν, που τεχνικές που παράγουν RDF/ SRD ( καύσιμα που προέρχονται από τη βιομηχανική επεξεργασία αποβλήτων –κυρίως σκουπιδιών) δεν ενδείκνυται για την επεξεργασία απορριμμάτων αφού απομακρύνουν υλικά που πρέπει να κατευθύνονται προς την ανακύκλωση.
Στα νέα στοιχεία που διαμορφώνουν το τελικό κείμενο συγκαταλέγονται ακόμη:
. η αποτροπή της εξαγωγής των αστικών στερεών απορριμμάτων . Το σκεπτικό εδώ είναι ότι πρόκειται για πρακτική που συντηρεί τη λογική της παραμονής τους σε σύμμεικτη μορφή και αντιστρατεύεται την προδιαλογη των υλικών.
. η δυνατότητα σύναψης συνεργασίας μόνο για τη διαλογή στην πηγή και την εκπαίδευση μεταξύ Δήμων, κοινωνικών συνεταιρισμών ή και συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης εφόσον τα απόβλητα εντάσσονται στην εναλλακτική διαχείριση.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που επρόκειτο να λειτουργήσουν –σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης- στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν με το μεγάλο μέγεθος που είχαν σχεδιαστεί.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, έχει υπογραφεί μόνο η σύμβαση για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό έγινε επειδή είναι το μόνο από τα πέντε ανάλογα έργα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του (όπως ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα από το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Το 2011 αντιστοιχούσε στο 15% της παραγωγής, ενώ οι ποσότητες οργανικού κλάσματος που ανακτήθηκαν μέσω χωριστής συλλογής (κομποστοποιηση και οργανική ανάκτηση) αντιστοιχούσαν μόλις στο 3% επί των συνολικά παραγόμενων αστικών απορριμμάτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστεί η παραοικονομία στον τομέα της ανακύκλωσης, που αναπτύσσεται κατά κανόνα με παραβατικο και περιβαλλοντικά επικίνδυνο τρόπο.
«Είναι ένας φιλόδοξος σχεδιασμός, που σηματοδοτεί την ανατροπή των ακολουθούμενων μέχρι σήμερα πολιτικών των κυβερνήσεων της τελευταίας τουλάχιστον και κατευθύνει προς μια οικονομία και μια κοινωνία με μηδενικά αποβληματα», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρωνης. « Μια κοινωνία που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους, προάγοντας την έννοια της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη».
tanea.gr
2015-07-31, 11:43:25