Αντιδράσεις στο υπουργικό για τα 30 δισ. στις τράπεζες-Εντολές για παρουσία στις εκδηλώσεις-
Οι εγγυήσεις 30 δισ. που θα δοθούν στις τράπεζες, όπως είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη τύπου της τρόικας, προκάλεσαν τις αντιδράσεις υπουργών που ζήτησαν να τεθούν συγκεκριμένοι όροι, ώστε τα χρήματα αυτά να δοθούν με τη μορφή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Ελλείψει αντιπροσώπου των τραπεζών στο υπουργικό, τη «γκρίνια» άκουσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε πως πριν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης θα έχει συζητήσεις με εκπροσώπους των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί ζήτησαν οι τράπεζες να παρέχουν στήριξη στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μέσω της αύξησης της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.
O Eυάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των τραπεζών έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. και ζήτησε τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ του Δημοσίου και των τραπεζών, για τη διάθεση των 30 δισ. στην αγορά με τη μορφή ρευστότητας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στο ίδιο μήκος κύμματος τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε το Δημόσιο να έχει οφέλη από την περιουσία των τραπεζών εζών (assets). Την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας των τραπεζών, ενώ και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας και ζήτησε να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι στις τράπεζες για τα 30 δισ.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε πως θα έχει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών πρωτού κατατεθεί η σχετική ρύθμιση.
Καμία αποδοκιμασία δεν θα μας κλείσει στα γραφεία, ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
«Θα είμαστε κοντά στον λαό. Δεν θα κλειστούμε στα γραφεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κλείσει στα γραφεία μας. Δεν μας ψήφισαν για αυτό οι πολίτες». Με αυτές τις φράσεις στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ.Παπανδρέου προέτρεψε τα στελέχη να παραστούν σε όλες τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.
Ήδη, οι βουλευτές και οι υπουργοί έλαβαν εντολή να παραστούν σε όλες τις παρελάσεις και κάθε πόλη της Ελλάδας, με οποιοδήποτε κόστος ακόμα και να γίνουν δεκτοί με συνθήματα αποδοκιμασίας.
Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχει εξόρμηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και περιοδείες του κ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να «σπάσει» το κλίμα πρόκλησης επεισοδίων σε βάρος κυβερνητικών παραγόντων, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι πολιτικά υποκινούμενο.
Τα πρόσφατα παραδείγματα αντιδράσεων εναντίον πολιτικών, με κορυφαίο την επίθεση με γιαούρτια εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην Κερατέα, προβληματίζουν τους πολιτικούς.
Την Τετάρτη σημειώθηκε ένα ακόμα περιστατικό -έστω και περιορισμένης έκτασης- με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Στη διάρκεια των επαφών της στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός αποδοκιμάστηκε από ανέργους μεγάλης εταιρείας. Τελικά, αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση την Πέμπτη.
Παπανδρέου: «Το 2012 το φως στο τέλος του τούνελ»
Κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβουλίο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα θα έχει μπει σε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη το 2012 «και τότε θα φανεί το φως στο τέλος του τούνελ».
Σχετικά μάλιστα με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Γ.Παπανδρέου, κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις, ανέφερε πως αν όλα πάνε καλά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου. Οι αποφάσεις αυτές, σημείωσε, είναι θετικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αφετηρία της προσπάθειας της κυβέρνησης ήταν το «σημείο μηδέν», λέγοντας πως ένα από τα πρώτα μελήματα είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. «Για αυτό, δεν πρέπει ούτε λεπτό να παρεκκλίνουμε από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί δηλαδή να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να αλλάξουμε τη χώρα» είπε.
Σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανέφερε ως προτεραιότητα την καλύτερη ποιότητα της νομοθετικής λειτουργίας, καθώς, όπως αναγνώρισε, πολλές φορές μέχρι τώρα χρειάστηκε να περάσουν νομοσχέδια με γρήγορους ρυθμούς. «Θέλω να κάνουμε μια νέα αρχή» είπε, προσθέτοντας ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένες αξίες, τις οποίες εκφράζει η κυβέρνηση.
Το επόμενο διάστημα, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, θα σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης ένα κείμενο, για το οποίο ζήτησε προτάσεις για τη βελτίωσή του, το οποίο πρέπει να συνοδεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τις αποφάσεις ως μια διαδικασία ωρίμανσης των νομοσχεδίων.
tanea.gr