lefkada-news

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στην Παιδεία


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με έρευνα του Χρήστου Κάτσικα που δημοσιεύεται σήμερα στα «ΝΕΑ». Οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών επεκτείνονται και στο Δημοτικό και Γυμνάσιο ομογενοποιώντας έτσι την καινούρια εκπαιδευτική αντίληψη σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευση.

 Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί για το Λύκειο όπως και αυτές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διαμορφώσουν το πλαίσιο αλλά και τους κανόνες για τις εξετάσεις στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι συνολικές και τελικές αλλαγές για το σύστημα πρόσβασης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αφού το καινούριο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου ξεκινά φέτος, τη σχολική χρονιά 2011-2012, με τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν την Α’ Λυκείου από το Σεπτέμβριο.

 Η Α’ Λυκείου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών θα είναι μια τάξη γενικής παιδείας ενώ η Β’ και η Γ’ τάξεις Λυκείου θα αποτελούν το εξειδικευμένο προπαρασκευαστικό στάδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Α’ Λυκείου θα συνεχίσει να υπάρχει ο βασικός κορμός των σημερινών υποχρεωτικών μαθημάτων. Τα κοινά μαθήματα και στις τρεις τάξεις θα είναι η Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία με ενιαιοποίηση της Νεοελληνικής γλώσσας, της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων Ελληνικών, η Ιστορία και το Σχέδιο Έρευνας. Στη Β’ και Γ’ Λυκείου, τάξεις κατά τις οποίες οι μαθητές θα προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στη Τριτο βάθμια εκπαίδευση θα παρακολουθούν έναν κύκλο υποχρεωτικών μαθημάτων, μαθημάτων επιλογής και δραστηριοτήτων που θα έχει σχέση με την επιλογή σχολής που επιθυμούν. Οι κατευθύνσεις θα είναι αρχικά δύο στη Β’ Λυκείου ενώ στη Γ’ Λυκείου γίνονται τρεις . Πολυτεχνικές, Μαθηματικοφυσικές και Ιατρικές. Οικονομικές, Πολιτικές και Κοιονωνιολογικές. Και τέλος Παιδαγωγικές, Νομικές και Φιλοσοφικές. Ο υποψήφιος θα επιτυγχάνει σε Σχολή και όχι σε Τμήμα. Οι Σχολές είναι αυτές που θα καθορίζουν τα μαθήματα βαρύτητας. Μετά την εισαγωγή στη σχολή, ο φοιτητής θα παρακολουθεί ένα βασικό κύκλο σπουδών και θα εντάσσεται σε ένα πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα μετά το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους.Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κάτσικα, το νέο σύστημα όχι μόνο δεν θα περιορίσει τα φροντιστήρια αλλά θα επεκταθεί και στο α’ πανεπιστημιακό έτος.

Πιλοτικά προγράμματα επίσης ξεκινούν και σε 120 περίπου δημοτικά με την προσδοκία του υπουργείου Παιδείας να επεκταθούν σε όλα τα σχολέια από το σχολικό 2012-2013. Επίσης με το νέο σύστημα αναβαθμίζεται η θέση του διευθυντή της σχολικής μονάδας με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του συλλόγου διδασκόντων. Επίσης φέτος δεν θα γίνουν νέες κρίσεις για Προϊστάμενους Διευθύνσεων και Γραφείων. Κρίσεις θα γίνουν για τους Σχολιοκούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον αφού φιλοδοξούν μα μετασχηματίσουν την υφιστάμενη κατάσταση στον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης. Πάντως οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών όλως των βαθμίδων.  

 

Πηγή: Τα Νέα απο epikaira.gr

>