lefkada-news

Πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για αστοχίες, μέτρα, χρέος-Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρωθυπουργός

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΘΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ

Πυρ ομαδόν κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης χθες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ φαίνεται ότι κερδίζει υποστηρικτές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η άποψη υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρά την επαναλαμβανόμενη κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και τις συνεχείς διαψεύσεις των δανειστών της χώρας.

Σαχινίδης και Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή ενημέρωση Σαχινίδης και Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή ενημέρωση Χθες η Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, υποστήριξε σε συνεδρίαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα πρωτοβουλία για αναδιάρθρωση του χρέους. «Αποκλείεται να γίνει αναδιάρθρωση», της απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης και η βουλευτής Επικρατείας Ελενα Παναρίτη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη είπε χθες ότι «η αναδιάρθωση δεν είναι κακό πράγμα».

Την ίδια στιγμή:

* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωνε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, γιατί «θα είναι βλαπτική και επιζήμια για την ελληνική οικονομία και θα μετακυλιστεί στις πλάτες του Ελληνα πολίτη». Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμα ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

* Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επανέλαβε ότι στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών ήρθε αντιμέτωπος με τα φαρμακερά βέλη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική, η κ. Παπανδρέου είπε:

«Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2013, προβλέπει την ελεγχόμενη πτώχευση. Η αναδιάρθρωση, είτε με επιμήκυνση αποπληρωμής είτε με "κούρεμα", θα γίνει έτσι κι αλλιώς τότε. Οσο καθυστερούμε θα γίνει εις βάρος της χώρας μας και με όρους που συμφέρει τις ξένες τράπεζες. Να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία. Διαπραγματευτείτε τώρα την αναδιάρθρωση, γιατί αλλιώς θα έχουν οι ξένοι το πάνω χέρι».

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τής απάντησε ότι «αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείεται να γίνει...», ενώ αντέδρασε και ο βουλευτής Κ. Γείτονας που είπε πως «δεν είναι δυνατόν να ανοίγουμε τέτοια θέματα, θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα».

Περί δαιμόνων

Επίσης η βουλευτής Επικρατείας Ελενα Παναρίτη -εκ των προσωπικών επιλογών του πρωθυπουργού- δήλωσε χθες στον «Φλας» ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους ως ακαδημαϊκός όρος είναι κάτι αναπόφευκτο, κάτι το οποίο πολύς κόσμος το συζητάει, είναι λάθος να λέμε ότι δεν το συζητάμε γιατί είναι κακό πράγμα, στην Ελλάδα δαιμονίζουμε τους πάντες». Τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Ελληνες αναδιάρθρωση απλά και μόνο από μόνοι μας γιατί δεν είμαστε ελεύθεροι σκοπευτές».

Στην ίδια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας οι βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής.

Η Β. Παπανδρέου

Η κ. Παπανδρέου, η οποία πριν από πολλούς μήνες είχε υποστηρίξει ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, είπε ακόμα πως «συνεχώς λέμε ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα και όλο νέα μέτρα παίρνουμε, υπάρχουν αστοχίες στην υλοποίηση της πολιτικής, δεν βγαίνει το πρόγραμμα, χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής». Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι το κλίμα στην κοινωνία και στους βουλευτές δεν είναι καλό όπως πέρυσι, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να περάσει χρειάζεται μεγάλη συζήτηση με τους βουλευτές, υποστήριξε ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει και πρότεινε στην κυβέρνηση να το επαναδιαπραγματευτεί. Η Σοφία Γιαννακά τόνισε ότι θέλει να στηρίξει την οικονομική πολιτική αλλά δεν έχει πειστεί, υπογράμμισε ότι πολλές φορές έχει ανακοινωθεί πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και άλλες τόσες έχει διαψευστεί. Η Νάντια Γιαννακοπούλου διαφώνησε με την ενίσχυση των τραπεζών μέσω των εγγυήσεων, λέγοντας πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση είχε διαφωνήσει με τις εγγυήσεις 28 δισ. ευρώ που είχε δώσει η Ν.Δ στις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε όσα άκουσε τόνισε ότι ποτέ δεν είπε πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Υποστήριξε ότι στα νέα μέτρα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι δεν θα περικοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις. Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε για τις τράπεζες τόνισε ότι η οικονομία χρειάζεται ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου και Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησαν να βγει η κυβέρνηση από το Μνημόνιο.


Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

enet.gr


Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας τα επόµενα δύο χρόνια, που αναµένονται εξίσου κρίσιµα µε αυτό που διανύουµε, πρόκειται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου µε µπαράζ δηµόσιων παρεµβάσεων που θα κάνει την προσεχή εβδοµάδα. Οπως αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να ανακτήσει µε τον τρόπο αυτό την εµπιστοσύνη της κοινής γνώµης, εµφανίζοντας το εθνικό σχέδιο ως τη µόνη διέξοδο για την περαιτέρω πορεία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθούν το Υπουργικό Συµβούλιο, τόσο σε άτυπη συνεδρίαση, όσο και σε τακτική, όπως και η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος, χωρίς να αποκλείεται και η σύγκληση κοµµατικών οργάνων. Στη διάρκεια αυτών των δηµόσιων εµφανίσεων ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριµένες παρεµβάσεις σε τέσσερα επίπεδα, ώστε, όπως προαναφέρθηκε, να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι στο εθνικό σχέδιο για τη χώρα από τώρα ώς τις εκλογές του 2013 θα περιληφθούν:

n τα µέτρα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης που περιλαµβάνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας, n οι αποκρατικοποιήσεις ∆ΕΚΟ και η αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, n µέτρα για την ανάπτυξη και την εξ αυτής ανάκαµψη της οικονοµίας, για την έλλειψη των οποίων η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή κριτική όχι µόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, n µέτρα κοινωνικής προστασίας περιορισµένης κλίµακας για κοινωνικές οµάδες οι οποίες έχουν πληγεί από τα όσα µέτρα ελήφθησαν πέρυσι και κινούνται στα όρια της φτώχειας (συνταξιούχοι, χαµηλόµισθοι κ.λπ.).

Αν και ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη φάνηκε να κλίνει υπέρ της ένταξης του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας στο πακέτο που προαναφέρθηκε, του “εθνικού σχεδίου για τη χώρα”, συνεργάτης του δήλωσε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι “οριστική απόφαση θα ληφθεί µάλλον την Πέµπτη” και αφού, όπως σηµείωσε, υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις και συζητήσεις µε κορυφαίους υπουργούς. ∆εν αποκλείεται µάλιστα να συγκληθεί και νέα σύσκεψη, ίσως µε πιο διευρυµένη σύνθεση από την προχθεσινή, προκειµένου ο κ. Παπανδρέου να ακούσει και άλλες απόψεις, πριν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Πάντως, στη σύσκεψη της ∆ευτέρας στην οποία µετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών ∆. Ρέππας, Πολιτισµού Π. Γερουλάνος, ο υφυπουργός Γ. Πεταλωτής οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρ.

Πρωτόπαπας και Π. Ευθυµίου, και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Ρεγγ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, και Γ. Ελενoπουλος, οι µετέχοντες διχάστηκαν ως προς τη µεθόδευση που πρέπει να ακολουθηθεί.

Οι δυο βασικές απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν:

n η πρώτη, να υπάρξει την επόµενη εβδοµάδα ανακοίνωση όλων των µέτρων στη λογική “όλα στο τραπέζι”, ώστε µαζί µε το σοκ που θα υποστεί η κοινωνία από τις περικοπές να εξισορροπηθεί κάπως η κατάσταση από την ανακοίνωση συγκεκριµένου προγράµµατος για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, καθώς και τα µέτρα προστασίας των ασθενέστερων εισοδηµατικά τάξεων n η δεύτερη, να υπάρξει τµηµατική ανακοίνωση των µέτρων, αρχίζοντας από τα ανώδυνα κοινωνικά (µέτρα κοινωνικής προστασίας), µε θετικό αντίκτυπο (µέτρα για την ανάπτυξη) και συνεχίζοντας µε αποκρατικοποιήσεις, στο τέλος δε της... ηµέρας να υπάρξει ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας. Με βάση αυτήν την εκδοχή το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα µπορούσε να ανακοινωθεί περί τα µέσα Ιουνίου και να ψηφιστεί από τη Βουλή αµέσως µετά. Ο σχεδιασµός αυτός, πάντως, χωλαίνει σε δυο σηµεία: το ένα έχει να κάνει µε την τρόικα: θα πρέπει να συµφωνήσει και εκείνη για να υπάρξει αυτή η δίµηνη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του Προγράµµατος. Και το δεύτερο έχει µε τη Βουλή, της οποίας οι εργασίες θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον ώς τις αρχές Ιουλίου.

tanea.gr

>