Αρνητικό κλίμα εν αναμονή των νέων μέτρων
Στα ύψη τα σπρεντ, βουτιά για το χρηματιστήριο και αρνητικό κλίμα από την ανακοίνωση του ποσοστού της ανεργίας του Ιανουαρίου διαμορφώνουν το οικονομικό σκηνικό της χώρας, λίγες ώρες πριν την παρουσίαση των νέων μέτρων για την τριετία 2012 - 2015, εν μέσω και διαφωνιών μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Tην ίδια ώρα η κουβέντα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καλά κρατεί.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 23,5 δισ. ευρώ αλλά και την εξειδίκευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή θα γίνει με απλή πλειοψηφία.
Τα μέτρα που έχουν γίνει λίγο πολύ γνωστά μέχρι σήμερα είναι:
• η περικοπή των φοροαπαλλαγών για συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος και από τα οποία η κυβέρνηση περιμένει 3-5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση
• "χέρι" στις σχολάζουσες κληρονομιές, όπως καταθέσεις και ακίνητα πεθαμένων, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσουν έσοδα 4 δισ. ευρώ
•παραχώρηση ακινήτων, πώληση ποσοστού σε εταιρείες και τιτλοποίηση εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις
•εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδομάτων
Αρνητικό κλίμα και δηλώσεις για αναδιάρθρωση
Εν τω μεταξύ την Πέμπτη, λίγες ωρες πριν την παρουσίαση των μέτρων, τα σπρεντ πήραν την ανηφόρα, ξεπερνώντας και τις 1.000 μονάδες. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας που επανέφερε στο προσκήνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα, αλλά και δημοσίευμα των Financial Times, που εμφανίζει τον υπουργό Οικονομικών να αμφισβητεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στο ίδιο μήκος κύματος "έχασε" 2,83% με τις τράπεζες να πραγματοποιούν βουτιά 5,02%.
Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, άποψη που εξέφρασε και ο Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει μόνο στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού της Ε.Ε., μετά το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη συζήτηση που γίνεται και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης. Από τη μεριά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος Καν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, εάν περιορίσει την φοροδιαφυγή και λάβει την πρέπουσα στήριξη από την Ε.Ε.