Ο εφοριακός – «φαντομάς» «σήκωσε» 8,5 εκατ. ευρώ--Συντάξεις και για τους πεθαμένους
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το όνομα του εφοριακού που είχε στήσει κομπίνα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, όπως έδειξε έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νίκος Ανδριόπουλος, εφοριακός της ΚΓ’ Εφορίας, έστελνε εξ ονόματος της συγκεκριμένης εφορίας εντάλματα πληρωμής σε λογαριασμούς τραπεζών, δικαιούχοι των οποίων ήταν ο ίδιος και άλλα άτομα, οι οποίοι αναζητούνται.
Από την καλοστημένη κομπίνα που είχε στηθεί, έρευνες του ΣΔΟΕ έδειξαν ότι μόνο το 2010 ο υπάλληλος είχε αρπάξει 500.000 ευρώ.
Σε βάρος του εφοριακού – «φάντασμα» έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με τις κατηγορίες ψευδών βεβαιώσεων σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα.
Κλείδωσαν τα συρτάρια του υπαλλήλου
Συναγερμός σήμανε στην Αρχή Προστασίας Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μετά από καταγγελίες που έκαναν τραπεζικοί υπάλληλοι. Αμέσως η Αρχή κινητοποιήθηκε διαπιστώνοντας την κίνηση σημαντικών ποσών στους λογαριασμούς στους οποίους κατευθύνονταν τα χρήματα.
Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα της στην εφορία ΚΓ Αθηνών όπου και «ξεδιπλώθηκε» η κομπίνα με τα εντάλματα πληρωμών που είχε στήσει ο εφοριακός υπάλληλος.
Το ΣΔΟΕ αναμένεται να συνεχίσει τις έρευνες και τους εντατικούς ελέγχους.
newsbomb.gr
Συντάξεις και για τους πεθαμένους
Την ώρα που οι συντάξεις μειώθηκαν για τους δικαιούχους υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις πεθαμένων που εισπράττουν παράνομα συντάξεις. Διακόσιες σαράντα τέσσερις περιπτώσεις εξαπάτησης του ΙΚΑ, έφεραν στην επιφάνεια οι μέχρι στιγμής έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας
Ενδεικτικά των καταχρήσεων που γίνονταν σε βάρος του ΙΚΑ είναι τα πρώτα αποτελέσματα των συστηματικών ελέγχων που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας.
Χαρακτηριστικά, διακόσιους σαράντα τέσσερις συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους, εντόπισαν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι του ΙΚΑ στα υποκαταστήματα της χώρας, όπως αποκάλυψε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών, Ν. Νικολόπουλου, Θ. Καράογλου και Α. Καριπίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Όπως αποδείχθηκε, συνδικαιούχοι σε λογαριασμούς των ασφαλισμένων του ΙΚΑ όπου κατατίθενται η σύνταή τους, ακόμη και για χρόνια μετά το θάνατο των δικαιούχων, συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα συστηματικούς ελέγχους στα αρχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκινώντας από όσους έχουν γεννηθεί προ του 1922.
Μέχρι τώρα οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί σε 38 υποκαταστήματα και από τις 1.669 περιπτώσεις ενηλίκων που εντοπίσθηκαν είχαν αποβιώσει οι 244 χωρίς να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ΕΤΑΜ,οπότε και οι συντάξεις συνέχισαν να εισπράττονται από τους συγγενείς τους.
Το ΙΚΑ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δοθεί παράνομα ως παροχές, όμως σε 13 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών αυτών οπότε και εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται είσπραξη παροχών μετά το θάνατο του συνταξιούχου, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος εφαρμόζουν τις γνωμοδοτήσεις του Δ` Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 431/2001) και του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του ΙΚΑ (αρ.5362/28.5.2008), εκδίδουν καταλογιστικές αποφάσεις κατά των συδικαιούχων του κοινού λογαριασμού ή των κληρονόμων του αποβιώσαντος συνταξιούχου και προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης των ποσών που αντιστοιχούν στις συντάξεις που δόθηκαν μετά θάνατον.
Πηγή Έθνος