Ο «Καλλικράτης» σε θερμοκοιτίδα
ΕΧΕΙ ΤΕΛΜΑΤΩΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
ΘΗΛΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΕΗ
ΧΩΡΙΣ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Στην εντατική, με πολλαπλές καθυστερήσεις και υποτροπή λόγω Μνημονίου, βρίσκεται ο «Καλλικράτης», αντί να διανύει το πρώτο δημιουργικό εξάμηνο της θεμελίωσης και της ανάπτυξής του. Κενά λόγω υποχρηματοδότησης, δυσβάσταχτα χρέη, σύγχυση αρμοδιοτήτων, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, αγκυλώσεις λόγω γραφειοκρατίας, βηματισμός χελώνας απειλούν το μεγαλύτερο ίσως εγχείρημα της σημερινής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, το χρέος-μαμούθ των δήμων, που πλησιάζει τα 2 δισ. (1.742.135.952 ευρώ ακριβέστερα), πιέζει ασφυκτικά τους «καλλικρατικούς δήμους», με την ίδια την ΚΕΔΚΕ να έχει αποφασίσει μετά το Πάσχα 24ωρο κλείσιμο όλων των δήμων.
Η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των δήμων, που με τις προθεσμίες του «Καλλικράτη» έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, δεν επιτεύχθηκε, κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ο τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Ζώης και επαληθεύτηκε, καθώς η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ήταν ότι «η διαδικασία οριστικοποίησης και έγκρισης των αποτελεσμάτων της απογραφής από τους οικείους δήμους βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη»...
«Μόνο θλίψη προκαλεί η απάντηση του υπουργείου, καθώς παραδέχεται ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων», σχολιάζει ο κ. Ζώης, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα αδυναμίας, παρακολούθησης και εφαρμογής του "Καλλικράτη", ένα δείγμα υπονόμευσης του νέου θεσμού».
Στην τελευταία συνεδρίαση των περιφερειαρχών, οι 13 συζήτησαν αρκετά, και πάνω απ` όλα τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αιρετής περιφέρειας.
Χωρίς πόρους
«Στις Πανελλήνιες εξετάσεις κι ενώ δεν έχουμε αρμοδιότητες, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως οι αιρετές Περιφέρειες είναι αρμόδιες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (μισθώματα και γραφική ύλη) των γραφείων. Δεν μπορεί το κεντρικό κράτος να εκχωρεί αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Παρέμβαση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη στάση πληρωμών του ΟΣΚ και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εφιάλτη για όλους τους περιφερειάρχες έκανε ο Α. Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, και θα αποσταλούν σχετικές επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία. Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως «...οι εργολάβοι παραμένουν απλήρωτοι, οι τοπικές οικονομίες στενάζουν, τα έργα στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας βαλτωμένα και η αδυναμία ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ ορατή. Τα υπουργεία Παιδείας και Υποδομών πρέπει άμεσα να αφυπνιστούν και να ενεργοποιήσουν το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων».
Η Μαρία Κωττάκη, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, δήλωσε στην «Ε»:
«Οι σημαντικότερες παρενέργειες που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του "Καλλικράτη" έχουν να κάνουν με τη μη έγκαιρη προεργασία των αλλαγών, την ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων σε σχέση με τις δεκάδες νέες αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν και την αδυναμία εφαρμογής στην πράξη των όποιων επιδιωκόμενων αλλαγών... Αποτέλεσμα, σήμερα να καταγράφονται ελλείψεις σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό για την καλή λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΑΠΗ. Με τον "Καλλικράτη" οι δήμοι απέκτησαν πλήθος νέων αρμοδιοτήτων, από τις πολεοδομίες μέχρι την Παιδεία, αλλά η χρηματοδότηση έχει ήδη ελαττωθεί... Ετσι, οι δήμοι μοιάζουν πλέον μετέωροι στα νέα τους καθήκοντα. Εδωσαν αρμοδιότητες, αλλά όχι τους αναγκαίους πόρους για την εξυπηρέτησή τους...
Ουκ αν λάβοις
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος μεν, αλλά πώς θα πετύχεις πρόοδο και ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών με ψίχουλα; Από την άλλη, θα πρέπει να στηθούν νέες επιτροπές, που θα πρέπει να τρέξουν τις νέες ανάγκες».
Για τον... πολύπαθο Δήμο Αθήνας, η αντιδήμαρχος Εύα Κοντοσταθάκου μας λέει:
«Προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε τον δήμο. Με μία μόνο κίνηση, τη μεταστέγαση του Ληξιαρχείου στο κτήριο της Κοτζιά, αποδεσμεύεται ένα κτήριο που στοίχιζε 200.000 το χρόνο, χωρίς ποτέ να έχουν πάει εκεί οι υπηρεσίες, καθώς και το κτήριο στη Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν το Ληξιαρχείο, αντί 125.000 ευρώ το χρόνο. Μέσα στον επόμενο μήνα αξιοποιούνται τα συστήματα πληροφορικής, οι προμηθευτές μας θα πληρώνονται μέσω τραπέζης, στις πολεοδομίες θα υπάρχει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, δεν είναι δυνατό να γίνεται η διακίνηση εγγράφων με κλητήρες».
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ