Μετατάξεις υπαλλήλων από δήμους στο Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών-Πώς θα κριθούν 25.000 στελέχη Δημοσίου
Σε απελευθέρωση των µετατάξεων ακόµη και από δήµους προς άλλες δηµόσιες υπηρεσίες προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και δεν αποκλείεται η σχετική ρύθµιση να ενταχθεί στο νοµοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που θα τεθεί σύντοµα προς ψήφιση στη Βουλή.
Το υπουργείο σχεδιάζει πακέτο µέτρων που θα ενισχύουν την κινητικότητα των δηµοσίων υπαλλήλων, µε στόχο τον εξορθολογισµό της κατανοµής του προσωπικού αλλά και τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των δηµοσίων υπηρεσιών, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Με δεδοµένο και τον περιορισµό των προσλήψεων, µε τις νέες ρυθµίσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση θα δοθεί η δυνατότητα για κάλυψη κενών σε υπηρεσίες του ∆ηµοσίου από το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο καταγράφεται σε αρκετούς φορείς.
Θα προβλεφθούν, ωστόσο, συγκεκριµένες διαδικασίες µε τις οποίες θα διενεργούνται οι µετατάξεις.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, ενδέχεται να επιλεγεί το µοντέλο που ακολουθήθηκε και στον «Καλλικράτη», που συνεπάγεται πως σε πρώτο στάδιο οι υπάλληλοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εθελούσια µετάταξη.
Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθµός των προς µετάταξη εργαζοµένων, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές µετακινήσεις. Ανάλογες μετακινήσεις θα μπορεί να γίνουν και μεταξύ δήμων.
Οι υπερχρεωμένοι δήμοι
Στην περίπτωση µάλιστα των δήµων, οι οποίοι θα υπαχθούν στο καθεστώς οικονοµικής εξυγίανσης λόγω των υπέρογκων χρεών που τους βαρύνουν, υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών να καταστεί υποχρεωτική η µετάταξη προσωπικού σε άλλους δήµους ή υπηρεσίες, πάντοτε µε γνώµονα να µην υπάρξει πρόβληµα στην εύρυθµη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Με το νέο θεσµικό πλαίσιο θα ανοίξει ο δρόµος και για αµοιβαίες µετατάξεις δηµοσίων υπαλλήλων. Μέχρι σήµερα το δικαίωµα αυτό είχαν µόνον εργαζόµενοι σε ΚΕΠ και νοσοκοµεία. Τώρα, θα δοθεί γενικευµένα η δυνατότητα σε όλο το ∆ηµόσιο, γεγονός που θα αποτελέσει µεγάλη τοµή στη λειτουργία του.
Η ρύθµιση αυτή θα διευκολύνει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα µετακινούνται οικειοθελώς σε άλλον φορέα και σε περιοχή που τους εξυπηρετεί, ενώ παράλληλα δεν δηµιουργεί προβλήµατα στην υπηρεσία από την οποία προέρχονται µε τη δηµιουργία κενών θέσεων, καθώς θα αντικαθίστανται στο πλαίσιο της αµοιβαίας µετάταξης.
Ευνοϊκή για οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι υπηρετούν στο ∆ηµόσιο είναι και η πρόβλεψη να ισχύσει για όλους τους φορείς το καθεστώς συνυπηρέτησης. Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι το καθεστώς αυτό να επεκταθεί για όλες τις οικογένειες δηµοσίων υπαλλήλων µε στόχο να συνυπηρετούν στην ίδια πόλη ή τουλάχιστον στον ίδιο νοµό και εφόσον δεν δηµιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήµατα στις υπηρεσίες από τις οποίες θα µετακινηθούν.
Ποινές και πρόστιμα για παραπτώματα
Αυστηρές ποινές και χρηµατικά πρόστιµα, ακόµη και άµεση αποµάκρυνση από το ∆ηµόσιο, θα περιµένουν µε την καθιέρωση του νέου πειθαρχικού δικαίου όσους δηµοσίους υπαλλήλους υποπίπτουν σε παραπτώµατα.
Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο τερματισμός του καθεστώτος ατιµωρησίας που ισχύει σήµερα είναι επιβεβληµένος όχι µόνον για την πάταξη της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, αλλά και απέναντι στους έντιµους δηµοσίους υπαλλήλους.
Πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών είναι µάλιστα να δηµοσιοποιείται και το όνοµα δηµοσίου υπαλλήλου ο οποίος καταδικάζεται τελεσίδικα για σοβαρό πειθαρχικό αδίκηµα, όπως για παράδειγµα δωροδοκία, χρηµατισµό ή υπεξαίρεση.
Για τον λόγο αυτόν αναµένεται εντός της ημέρας ο κ. Ραγκούσης να αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων προκειµένου να πάρει το πράσινο φως.
Μία από τις βασικές αλλαγές αποτελεί και η αναδιάρθρωση των πειθαρχικών συµβουλίων στα οποία δεν θα συµµετέχουν πλέον δηµόσιοι υπάλληλοι, καθώς τις περισσότερες φορές κρίνουν επιεικώς τους συναδέλφους τους και είτε τους απαλλάσσουν είτε επιβάλλουν µικρές ποινές.
Ιδιαίτερα σηµαντική χαρακτηρίζεται επίσης και η αύξηση του χρόνου παραγραφής των αδικηµάτων, αλλά και η πρόβλεψη χρονικών περιορισµών εντός των οποίων θα πρέπει τα πειθαρχικά συµβούλια να εκδίδουν τις αποφάσεις τους.
tanea.gr
Πώς θα κριθούν 25.000 στελέχη Δημοσίου
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Στην αφετηρία της μάχης, που αναμένεται σκληρή, για την κατάληψη 25.000 θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο βρίσκονται ήδη περίπου 60.000 στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Η πρώτη επιλογή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το νέο σύστημα και έχει τη φιλοδοξία να θέσει και να εφαρμόσει για πρώτη φορά αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις, με διαδικασία που αναγγέλεται ως ανοιχτή και διάφανη στην επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών και έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες -και πάντως εντός του 2011.
Η θητεία τους θα είναι πενταετής και θα αποκλείονται όσοι έχουν πειθαρχικές ποινές ή και ποινικές κυρώσεις Η θητεία τους θα είναι πενταετής και θα αποκλείονται όσοι έχουν πειθαρχικές ποινές ή και ποινικές κυρώσεις Η επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις, προφορική συνέντευξη και μοριοδότηση προσόντων που θεωρούνται εξατομικευμένα και αντικειμενικά, όπως χρόνια προϋπηρεσίας, τίτλοι σπουδών, ατομικά φύλλα αξιολόγησης. Την ευθύνη της επιλογής θα έχουν:
* Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, που έχει ήδη συγκροτηθεί πριν από το Πάσχα και αποτελείται από τέσσερα στελέχη του ΑΣΕΠ και ένα στέλεχος του Συνηγόρου του Πολίτη. Την προεδρία στο ΕΙΣΕΠ έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ Φ. Μπολόφης. Ουσιαστικά, την πλειοψηφία του οργάνου κατέχει το ΑΣΕΠ, του οποίου τα μέλη έχουν επιλεγεί με απόφαση της Βουλής (ενισχυμένης πλειοψηφίας) κατά τα 4/5 των μελών της.
* Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων. Συγκροτείται από τους γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης, που θα επιλεγούν με την παραπάνω διαδικασία του ΕΙΣΕΠ. Ετσι οι διευθυντές στο Δημόσιο θα επιλέγονται μόνον από τους γενικούς διευθυντές του ΣΕΠ. Η σύνθεση του οργάνου αυτού είναι τριμελής και ένα μέλος του προέρχεται κάθε φορά από άλλη υπηρεσία από εκείνη που κρίνεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα.
* Νέα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αποτελούνται αποκλειστικά από τους διευθυντές της δημόσιας διοίκησης και είναι το όργανο εκείνο που θα επιλέγει τους προϊσταμένους των τμημάτων. Είναι η πρώτη φορά που τα υπηρεσιακά συμβούλια θα έχουν αυτή τη σύνθεση και αυτή τη λειτουργία, καθώς όπως ξέρουμε μέχρι τώρα στα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων συγκαταλέγονταν συνδικαλιστές ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και πρόσωπα διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό.
5ετής θητεία
Η θητεία εκείνων που θα επιλεγούν θα είναι πενταετής, ενώ συνολικά από τις διαδικασίες επιλογής θα αποκλείονται εκ προοιμίου όσοι έχουν πειθαρχικές ποινές ή και ποινικές κυρώσεις για πράξεις βεβαίως που αφορούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (όπως παράβαση καθήκοντος, αποδοχή εύνοιας ή ανταλλάγματος για χειρισμό υπόθεσης, παραβίαση απορρήτων της υπηρεσίας κ.λπ.). Στη διαδικασία επιλογής θα μετρούν επίσης οι συστηματικές απουσίες των υπαλλήλων. Ετσι, αναρρωτικές άδειες που επαναλαμβάνονται χωρίς αποχρώντα λόγο μπορεί να κοστίσουν έως και 100 μόρια στον υποψήφιο, δηλαδή οι «κοπανατζήδες» υπάλληλοι δεν θα έχουν ελπίδες για αναρρίχηση στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία.
Οι γραπτές εξετάσεις για την επιλογή των στελεχών στο Ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοποιηθούν με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, που θα συνταχθεί με την ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Από αυτές τις γραπτές εξετάσεις θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι, και εκείνοι που προορίζονται για γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές και οι υποψήφιοι προϊστάμενοι τμημάτων.
Η προφορική συνέντευξη θα είναι «ανοιχτή», δηλαδή θα πραγματοποιείται με την ελεύθερη παρουσία των υπόλοιπων συνυποψηφίων και οι ερωτήσεις θα αφορούν την επαγγελματική δράση του υποψηφίου, τη γνώση των θεμάτων του φορέα που υπηρετεί και την ικανότητά του για διοίκηση. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος υποψήφιος είναι εμφανώς ακατάλληλος, μπορεί να αποφασιστεί η μη επιλογή του, αλλά χρειάζεται ομόφωνη και αιτιολογημένη απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση και βαθμολογία των προφορικών συνεντεύξεων είναι αιτιολογημένη, καθώς υπάρχει η υποχρέωση της δημοσίευσης των πρακτικών των συνεδριάσεων επιλογής, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η αιτιολόγηση των αποφάσεων εντός δύο μηνών. Οι γραπτές εξετάσεις θα έχουν περίπου την ίδια βαρύτητα στη μοριοδότηση όσο και η προφορική εξέταση. Πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η μοριοδότηση στις γραπτές εξετάσεις θα είναι μέχρι 350 μόρια και στην προφορική εξέταση μέχρι 300 μόρια.
Χάνουν τη θέση
Οι νέοι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές και προϊστάμενοι μπορούν να αποβληθούν από τη θέση τους πριν λήξει η θητεία τους για μια σειρά λόγους όπως:
*Μεροληψία ή αδικαιολόγητη επιείκεια κατά τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης.
*Πλημμελή άσκηση ή αδυναμία άσκησης ελέγχου των υπαλλήλων.
*Ασχημη συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες.
*Απροθυμία στην εφαρμογή νέων μεθόδων οργάνωσης, λειτουργίας και αποδοτικότητας.
*Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων.
*Κακή συνεργασία με άλλα στελέχη της διοίκησης.
*Μειωμένη ποιοτική και ποσοτική απόδοση.
2011-04-26