lefkada-news

226 «ναι» στην Προκαταρκτική για Άκη


Δεκτή με ευρεία πλειοψηφία 226 ψήφων έγινε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. Την πρόταση καταψήφισαν 9 βουλευτές, ενώ 9 δήλωσαν «παρών». Βρέθηκε επίσης ένα λευκό ψηφοδέλτιο και πέντε άκυρα. Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές.

Νωρίτερα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο και υπερασπίστηκε την απόφαση για την αγορά των υποβρυχίων τύπου 214, σημειώνοντας ότι αυτή πέρασε από όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ. Έκανε λόγο για συμφέροντα που έμπλεξαν το όνομά του στην υπόθεση και -όπως υποστήριξε- εγκλώβισαν σε μία ενέργεια "πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη" την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ . "Δεν κρύφτηκα και κανένας άλλος δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από εμένα", είπε .

Προηγήθηκε η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων τα κόμματα της αντιπολίτευσης άφησαν αιχμές για το γεγονός ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής αφορά μόνο στην περίοδο που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Από τη διαδικασία αποχώρησε ο ΛΑΟΣ.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υποστήριξε ότι η πρόταση αφορά μόνο στον Άκη Τσοχατζόπουλο επειδή αναφέρεται ονομαστικά στη δικογραφία μόνον εκείνος. Διευκρίνισε ότι αν η επιτροπή στοιχειοθετήσει αδικήματα που δεν αφορούν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την εμπλοκή άλλων πολιτικών προσώπων, η δικαιοσύνη θα οφείλει να προχωρήσει στη διερεύνησή τους

 

Αποφασίζει η Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής για τα υποβρύχια

Για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ύστερα από πρόταση που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζει σήμερα η Βουλή. Παρών στην ειδικά προγραμματισμένη συνεδρίαση θα είναι και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναμένεται και να μιλήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης ζητούν στην πρότασή τους να διερευνηθεί για τον Άκη Τσοχατζόπουλο το ενδεχόμενο παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων των κομμάτων αναμένεται να μιλήσει από το βήμα της Βουλής ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι για τη σύσταση Προκαταρκτικής χρειάζονται τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης χαρακτήρισε επιτακτικό το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οι Έλληνες το βάζουν πρώτο στην ιεράρχηση των αιτημάτων τους. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για καταστρατήγηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση Καραμανλή, που σήμανε την παραγραφή αδικημάτων που φέρεται να είχαν διαπράξει πρώην υπουργοί. Τόνισε δε ότι η σύσταση θα προκαταρκτικής θα δώσει τη δυνατότητα ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας και εμβάθυνσης στην υπόθεση.

Τους τόνους ανέβασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος, που τόνισε ότι με την εισήγησή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θυμίζει συνήγορο υπεράσπισης του πολιτικού που παραπέμπεται, του Άκη Τσοχατζόπουλου. Σημείωσε δε ότι αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και να γίνει ειδικό δικαστήριο, ενώ τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει και ποινική και πολιτική ευθύνη. Επανέλαβε δε το αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και στοχοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτης, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε για τις μίζες, καθώς και τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης για σύσταση Προκαταρκτικής, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την πρόταση των βουλευτών της συμπολίτευσης ανεπαρκή. Όπως επισήμανε η πρόταση κατατέθηκε κάτω από την πίεση ότι αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο από τη γερμανική δικαιοσύνη και από την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Σημείωσε ότι υπόθεση είναι ευρύτερη και ότι το σκάνδαλο έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και δεν περιορίζεται στις μίζες μόνο ενός υπουργού.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι το 25% του χρέους οφείλεται σε εξοπλισμούς που δεν είναι απαραίτητοι για τη χώρα μας και ζήτησε διερεύνηση ευθυνών και για άλλους υπουργούς όσον αφορά σε συμβάσεις που υπεγράφησαν από το 2000 κι έπειτα. Τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν κατέθεσε ποτέ συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά στο θέμα παραγραφής τόνισε ότι μάλλον δεν θα βρεθεί άκρη, καθώς οι ελβετικές τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν τους λογαριασμούς κι επισήμανε ότι είναι αμφίβολο αν θα βγει κάτι χωρίς ταυτοποίηση ονομάτων με λογαριασμούς. Άφησε δε αιχμές για τη μη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης κατηγόρησε τη ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θέλουν την κάθαρση. Ζήτησε προκαταρκτική για όλους τους υπουργούς και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ενέκριναν τις συμβάσεις. Τόνισε δε ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως υφίσταται, θα σημάνει εξάλειψη του αξιοποίνου και παραγραφή και θα έχουμε ένα άλλο Βατοπέδιο. Ακόμη εξέφρασε κι αυτός την απορία του για τη μη δημοσίευση της τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

enet.gr

>