Προς ένταξη στο Μεσοπρόθεσμο προτάσεις της ΝΔ από το Ζάππειο ΙΙ-Με ζητούμενο τη συναίνεση
Τρόπους και διαδικασίες προσαρμογής στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ορισμένων από τις προτάσεις, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο λεγόμενο Ζάππειο ΙΙ, μελετά το κυβερνητικό επιτελείο και οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Mολονότι η αρχική προσέγγιση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη, όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιφάσεις της ΝΔ» και «ανεδαφικές θέσεις», αλλά και στο non paper του υπουργείου Οικονομικών που εστίαζε στα νέα αυξημένα ελλείμματα, αν εφαρμοζόταν το πακέτο Σαμαρά, στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου έχουν τεθεί τα όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να διαπιστωθεί τι και πώς μπορεί να προσδιορίσει το κλίμα συναίνεσης, το οποίο θεωρείται από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του απαραίτητο για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση η χώρα.
Στόχος είναι να εμπεδωθεί η εντύπωση τόσο στο εξωτερικό, αλλά και σε σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας ότι, παρά την άρνηση συναίνεσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει συγκρότηση και προοπτική και η κυβέρνηση αναζητά την συναίνεση συνεχώς.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι θα μπορούσε να προκύψει, εκ των πραγμάτων, σε ορισμένες πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος κοινή βάση συζήτησης με κάποιες από τις θέσεις της ΝΔ.
Αναφέρεται, για παράδειγμα, η πρόταση του κ. Σαμαρά για τα αυθαίρετα, η οποία ουσιαστικά συμπίπτει με την πρόταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την οποία, όμως, ως γνωστόν, έχει διαφωνήσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων παραγόντων, ένα ακόμη πεδίο όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί, είτε δια της ανοχής, είτε δια της συνεννόησης, συναινετικό πνεύμα είναι τα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην καρδιά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η κυβερνητική γραμμή για συναίνεση θα εξακολουθήσει να προβάλλεται επιμόνως και να γίνεται επίκληση προς την ΝΔ της ανάγκης για αυτήν, όπως επιδεικνύεται από την αντιπολίτευση στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία για τα εκεί συμφωνηθέντα Μνημόνια, κάτι που κατέστησε σαφές, αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν ότι η ρητορική των προτάσεων του κ. Σαμαρά απέχει από την ένταση και την κατηγορηματικότητα, με την οποία είχε εκφράσει τη διαφωνία του με το Μνημόνιο πριν από ένα χρόνο, αλλά κρατούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ΝΔ θα ψηφίσει στη Βουλή νομοθετήματα που θα φέρει η κυβέρνηση, υλοποιώντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Τι λέει η ΝΔ
Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για «μη ενιαία στάση μέσα στην κυβέρνηση» απέναντι στο Ζάππειο ΙΙ.
«Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μερικά από αυτά τα συζητάμε, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι πολλά από αυτά τα συζητάμε και θα είναι στο πρόγραμμά μας, την ίδια ώρα με non paper τα απορρίπτουν όλα. Τα συζητάνε αλλά δεν τα εφαρμόζουν» δήλωσε και έκανε λόγο για κυβερνητικές παλινωδίες.
«Είναι δυνατόν» αναρωτήθηκε «όταν τα λέμε εμείς να είναι ανεφάρμοστα και όταν τα εντάσσουν αυτοί στους σχεδιασμούς τους να είναι εφαρμόσιμα;».
Για την ανεργία
Για «εφιάλτη που γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός» μίλησε ο κ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία. Επισημαίνοντας πως το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 15,9% για τον περασμένο Φεβρουάριο, έκανε λόγο για λανθασμένο μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής που έχει ολέθρια αποτελέσματα στην οικονομία και διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως το σχέδιο επανεκκίνησης της ΝΔ που παρουσίασε χθες ο Αντώνης Σαμαράς θα προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ και θα δώσει ανάσες στην οικονομία. "Δίνει όπλα για τον πόλεμο απέναντι στην ανεργία", δήλωσε, υπενθυμίζοντας μερικές από τις προτάσεις, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
Ακόμη, ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «ακήρυχτο υπουργοπόλεμο με θερμά επεισόδια», σχολιάζοντας την κατάσταση που παρουσιάζει η κυβέρνηση. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση, αλλά ΜΚΟ» επισήμανε, υπενθυμίζοντας δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κίτρινες κάρτες», «έλλειμμα πολιτικής διεύθυνσης», «ανεπαρκείς, νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές», κ.λπ.
newsit.gr