Δρομολογείται κύκλος επαφών των πολιτικών αρχηγών σε αναζήτηση συναίνεσης
Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προσκαλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σε αναζήτηση εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για την οικονομία, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
«Τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στην οποία θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση» είπε ο κ. Πεταλωτής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το Mega.
Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε μία διαρκή πρόσκληση για συναίνεση. Μία πρόσκληση που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο» και πρέπει να γίνει επί μίας συγκεκριμένης πλατφόρμας.
Αναφερόμενος στο πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πολλές από αυτές τις προτάσεις βέβαια είναι ήδη ειλημμένες αποφάσεις και χαιρόμαστε που τις υιοθετεί η ΝΔ, έστω και ως προτάσεις». Απέκλεισε δε συμφωνία σε όλο το περιεχόμενο του λεγόμενου «Ζάππειο ΙΙ».
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ίδιο δελτίο, δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν οι ευρωπαϊκές συστάσεις για συναίνεση «διότι η ΝΔ έχει βγει εδώ και καιρό μπροστά, προσπαθώντας να οικοδομήσει ένα πεδίο εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης με τον κ. Παπανδρέου».
«Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σαμαράς, στο Ζάππειο, έβαλε την μπάλα στα πόδια του κ. Παπανδρέου, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ κ.λπ., δίνοντας διέξοδο στον πρωθυπουργό για θέματα στα οποία τον έχει μπλοκάρει το μισό του Υπουργικό Συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Ο κ. Σαμαράς προσφέρει πλατφόρμα συναίνεσης, αλλά προσκρούουμε σε τσιμεντένιο τοίχο: της αδιαλλαξίας του κ. Παπανδρέου που φέρνει το βάρος της ευθύνης της μη επίτευξης εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η στάση των άλλων κομμάτων
«Η κυβέρνηση και η ΕΕ συμφώνησαν στην άμεση και την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου 1 για να ακολουθήσει το ακόμα πιο βάρβαρο μνημόνιο 2, με πιο ισχυρή και φανερή συνεργασία των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, προκειμένου να οδηγηθεί δεμένος ο λαός στην πτώχευση για να σωθεί η πλουτοκρατία. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν πρέπει να χάνουν άλλο χρόνο» σχολίασε το ΚΚΕ αποκλείοντας συναίνεση.
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της συναίνεσης σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος τόνισε: «Συναίνεση σε κάποιες πτυχές μιας ρεαλιστικής πολιτικής, μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει. Η συναίνεση όμως με πρόσωπα που χρεώνονται αλλεπάλληλες αποτυχίες στην υλοποίηση του όποιου προγράμματος, προφανώς καθίσταται απαγορευτική».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Εμείς επιμένουμε ότι αυτός ο κύκλος που ανοίγει τώρα της καταστροφής πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Και επιμένουμε να λέμε και θα το λέμε ότι τόσο το μνημόνιο όσο και αυτά που ετοιμάζουν τώρα τα νέα μνημόνια και κυρίως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι το μέσο για να φύγουμε από την κρίση είναι ο στόχος τους».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε: «Η Δημοκρατική Αριστερά από υπεύθυνη θέση αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάσταση της χώρας. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν το παρόν και το μέλλον με φόβο. Περιμένουν από τους πολιτικούς και τα κόμματα στάση ευθύνης για τον τόπο. Δεν μιλάμε για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές, ούτε για εκχώρηση της πολιτικής σε μια αόριστη και απολίτικη συναίνεση. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν αλλαγή πορείας. Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους της ΕΕ. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η «ώρα της αλήθειας έφτασε» και πρόσθεσε: «Οι κομματικές μάσκες πρέπει να πέσουν. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού να μας υπενθυμίζουν οι ξένοι ότι τα προβλήματα μας είναι εθνικά και όχι κομματικά. Είναι λοιπόν ώρα να πούμε ένα μεγάλο `ναι` στην εθνική συνεννόηση χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους και να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων».
2011-05-18
tanea.gr